Mångmiljardär lånade ut privatflygplan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-22

Kronprinsessan Victoria och vännen Bertil Hult vid utdelningsceremonin för Bertil Hults Stiftelse, som årligen delar ut 500 000 kronor till en grundskola som arbetar på ett föredömligt sätt för att hjälpa barn med dyslexi.

EF-miljardären Bertil Hult och kronprinsessan Victoria förenades i arbetet för dyslektiker.

Han var gäst på bröllopet och har nu hjälpt de nygifta att komma iväg på bröllopsresa.

Victoria och Daniel fick låna hans privatplan när de åkte till Tahiti.

Mångmiljardären Bertil Hult och hans fru Lisbeth var inbjudna som gäster vid vigseln och vid flera av festligheterna i samband med bröllopet.

Bertil Hults engagemang för barn med dyslexi har han gemensamt med kronprinsessan Victoria. Förra året delade de tillsammans ut Bertils pris till en skola i Uddevalla som arbetat för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Precis som Victoria lider Bertil Hult av dyslexi, vilket har präglat hela hans liv och karriär.

Nära vän till familjen

EF-affärsmannen är även privat nära vän till kungafamiljen, och inte minst till Victoria och prins Daniel.

När Victoria och Daniel natten till i söndags påbörjade sin bröllopsresa var det med hjälp av Bertil Hult de tog sig till sitt resmål Tahiti.

Han lånade ut ett av sina privatplan till det nygifta paret.

Bertil Hult är en av Sveriges rikaste män och bland annat känd för sina spektakulära husbyggen i Djursholm och utomlands. En av hans semesterbostäder ligger i exklusiva La Zagaleta, utanför Marbella i Spanien.

Veckans affärer har skrivit om hans påkostade fester. När han fyllde 60 år lät han flyga sina gäster till Boston i två chartrade plan. Stevie Wonder och Elton John underhöll. Hela kalaset gick på 40 miljoner kronor.

När hans hustru Lisbeth fyllde år hyrde han in Rod Stewart som underhållning. Vid andra högtidsdagar har han hyrt in artister som Liza Minelli och Diana Ross.

Årets svensk

Bertil Hult valdes till "Årets svensk i världen" 2006. En utmärkelse han delar med tidigare pristagare som Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Det är föreningen "Svenskar i världen" som står bakom utmärkelsen.

Mest känd är han för att ha startat EF 1965. Europeiska Ferieskolan, som företaget först hette, är i dag världens största språkutbildningsorganisation.

Det som till en början var ett företag som ordnade språkresor till England arrangerar i dag resor till mer än 50 länder.

Tack vare en assistent klarade han sig igenom allt skrivarbete som karriärsklättringen innebar.

Kunde inte läsa

I en intervju i Dagens Nyheter berättar han om en händelse som förändrade hans liv. Han var 16 år och hade fått sitt första arbete som springpojke på Stockholms Enskilda Bank, som i dag är SEB. När chefen en dag kallade in honom på kontoret och bad honom lämna ifrån sig uniformen trodde han att han fått sparken. Dagen efter fick han tillbaka byxorna med igensydda fickor och förklaringen att han nu inte längre kunde gå omkring med händerna i fickorna på arbetet.

Ett år senare hade han blivit befordrad.

– Det förändrade mitt liv! Jag förstod plötsligt att det inte fanns någon anledning att inte försöka göra sitt bästa, säger han i intervjun.

Fram tills dess hade livet inte varit lätt för Hult. Hans skolgång var en plåga och hur mycket han än kämpade för att lära sig skriva och läsa så lyckades han inte.

Skrivsvårigheterna förföljde honom vidare i livet och han tvingades fokusera på det han var riktigt bra på; Att sälja och vara en entreprenör.

När han förstod att han inte skulle kunna studera startade han sitt första företag, Hult Import.

Med det som utgångspunkt har han byggt upp ett imperium och sägs i dag vara god för omkring 10 miljarder kronor.

Jobbar för drogförebyggande

Hans fyra söner har alla dyslexi.

Genom att instifta ett eget pris stöttar han skolor som arbetar för att hjälpa barn med skrivsvårigheter:

"Som far till barn med dyslexi och med mina egna skolerfarenheter bakom mig har jag konstaterat att forskningen rörande dyslexi har kommit långt sedan jag var barn. Men man ser mycket lite spår av forskningens rön i skolornas dagliga verksamhet. Jag hoppas att det här priset, genom att uppmuntra skolor som är på rätt väg, ska inspirera Sveriges lärare att möta elever med dyslexi utifrån de kunskaper som finns", skriver han på den egna hemsidan.

Bertil Hult är, tillsammans med drottning Silvia, en av grundarna till Mentor Foundation, som arbetar med drogprevention och drogförebyggande arbete globalt. Han sitter i dag i styrelsen.

Utbildning är nyckeln till drogförebyggande arbete. När vi inspirerar unga människor att utbyta tankar och idéer ger vi dem makten att ta rätt beslut i livet, skriver han i den egna presentationen för Mentor.

Bertil Hults offentliga framträdanden har varit få genom året.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln