Så får du ner dina lånekostnader

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2013-06-14

Många svenskar sitter med flera dyra lån samtidigt.

Men det kan gå att få ner lånekostnaderna med enkla medel.

– Att baka ihop lånen till ett är en bra början, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Hur mycket minskar lånekostnaderna om fem-tio år om jag väljer att amortera lite extra nu? Ibland kan lånekostnader vara svåra att överblicka. Konsumenternas Bank- och finansbyrå, som ger oberoende konsumentrådgivning, har gjort en räknekalkyl där man enkelt kan fylla i sina uppgifter och få överblick över sina lån.

”Ger en totalbild”

Lånelabbet, som kalkylen kallas, är i första hand tänkt för att räkna ut hur mycket en ändrad ränta eller amortering påverkar månadskostnaden på ett lån.

– Men den ger också en totalbild över kostnaderna för alla lån på kort och lång sikt. Med kalkylen går det lätt att se vilka lån som är dyrast och var man kan åstadkomma mest nytta genom att amortera eller lägga om sina lån, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

”Börja med det dyraste”

Många har delat upp sina bolån i flera potter med olika löptid och ränta. Andra sitter med lån på både hus, bil och båt. Kalkylen kan då ge en bra överblick och vara ett första steg till få ner lånekostnaderna. Nästa åtgärd kan vara att lägga om lånen.

– Börja med att titta på det dyraste lånet. Det kan gå att baka ihop med ett annat, exempelvis ett bolån där räntorna är låga generellt nu, säger Eva Lindström.

100 år betala av bolån

Många svenskar sitter med stora lån, framför allt på boende, som tar väldigt lång tid att betala tillbaka. Riksbanken har räknat ut att återbetalningstiden på svenskarnas bolån i snitt är över 100 år. Även om det kan kännas motigt och som om det inte spelar någon roll är det klokt att amortera, menar Annika Creutzer.

– En bra tumregel är att försöka få ner lånen så att de motsvarar bostadens halva värde när du går i pension. De flesta vill bo kvar i sitt hus och då måste man ha råd även då man bara har kvar 60 procent av sin inkomst. Att exempelvis få ner lånen med några hundra tusen på 30 år kanske inte känns lika hopplöst som att betala av flera miljoner, säger Annika Creutzer.

Fackliga medlemslån billiga

För dem som sitter med flera dyra konsumtionslån finns också möjligheter, även om man inte har någon bostad att låna på. Ett är de fackliga medlemslånen, som många fackförbund erbjuder via storbankerna. Räntan på ett medlemslån ligger nu på strax under sex procent, och man får låna upp till 150 000 kronor.

– Det kan vara bra om man vill rensa upp och bli av med dyra konsumtionslån. Räntan på medlemslånen är lägre än den man kan få betala med lån på kreditkort, säger Annika Creutzer.

Följ ämnen i artikeln