Så får du ordning på ekonomin efter semestern
Tre pengaslukare – så kan du spara tusenlappar
Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2019-07-02
Prioritering och planering är de viktigaste faktorerna för att få semesterkassan att räcka, menar sparekonomen Frida Bratt. Har man trots det inte lyckats hålla sig till budget finns det åtgärder att ta till.
– Man måste bita lite i det sura äpplet, säger hon.
Planering är a och o inför semestern. Inte bara hur mycket badkläder och solkräm man ska packa, utan även hur man ekonomiskt ska klara av ledigheten.
– Man får tänka efter vad man vill lägga pengarna på innan man reser. Vad är det som är viktigt för mig? De två viktigaste faktorerna är att prioritera vad man vill göra och sedan planera sin budget.
Gör en budget – över alla kostnader
Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, och lägger till att den budget man gör ska vara rimlig. Ingen glädjekalkyl, som hon uttrycker det.
– Gör man en budget måste den omfatta alla kostnader. Resan och boende, men också aktiviteter och allt man måste inhandla inför semestern, som nya badbyxor eller skor, säger hon.
Men många hamnar trots det i klinch med sin egen ekonomin efter semestern. Då gäller det att rannsaka sig själv, förklarar Bratt.
”Måste bita i det sura äpplet”
– Man måste bita lite i det sura äpplet om det har gått åt för mycket pengar. Även om det känns jobbigt att gå igenom alla utgifter får man en ordentlig bild över vad som hände. Så att man lär sig någonting till nästa gång, helt enkelt.
Kortsiktigt, för det mest akuta behovet, finns det traditionella vardagsknep att ta till. Frida Bratt nämner tips som att rensa ut i garderoberna och sälja av så mycket som möjligt, ta matlåda varje dag och att införa ett köpstopp.
– Den typen av trick fungerar tills du har fått ekonomin i balans. Sedan kan man börja kolla på de stora utgifterna på lång sikt.
Förhandlat bolån kan ge tusenlappar
En sådan är om man har ett bolån. Har man inte förhandlat sin bolåneränta går det att spara tusenlappar – varje år.
– Om du har en bolåneränta som inte är förhandlad, då ska du absolut ringa banken och fråga om du kan få en lägre ränta. Det är ingenting som ger dig pengar här och nu, men det gör väldigt mycket för din ekonomi över tid.
Är det så enkelt som att bara ringa banken?
– Ja, ofta kan det vara så enkelt. En del sitter och betalar listränta, alltså utgångspriset. Frågar man inte om man kan få rabatt eller förhandlar på något sätt, har inte banken sett någon anledning till att ge en det.
”Det sämsta av två världar”
En annan pengaslukare kan vara ens elavtal. Om man inte har gjort ett aktivt val, rörligt eller fast avtal, får man ett så kallat anvisat pris.
– Det är det sämsta av två världar. Om man inte har gjort ett aktivt val kan man betala flera tusen helt i onödan. Så det viktiga är att se över sitt avtal och sen faktiskt göra ett val. Precis som med bolåneräntan finns det bra jämförelsesajter att kolla på för att se var man själv kan få bäst elpris.
Vissa försäkringar kan vara onödiga
Den tredje, men o så viktiga faktorn, är enligt Frida Bratt ens privata försäkringar. Det kan vara så att man går runt, helt ovetandes, och till och med vara överförsäkrad.
– Man kanske har en försäkring från jobbet som man inte tänker på, och då har en extra försäkring som man inte behöver som tickar pengar varje månad, säger Frida Bratt och lägger till:
– En typiskt sådan kan vara produktförsäkringar, om du köper en elektronikpryl vill de gärna att du tar en extraförsäkring som inte alltid behövs. Sånt där kan man se över, det kan ge stora effekter.
Tipsen – så kan du spara pengar i höst
Frida Bratt ger sina bästa tips för hur man med enkla medel täpper igen sommarens hål i plånboken.
- Sälj saker du inte använder. Använd någon eller några semesterdagar till att gå igenom garderober, förråd och garage. Kanske inser du att du har saker, skor eller plagg du inte använder och som går att få en slant för? Sajter som Tradera, Sellpy eller Blocket är smidiga att använda. Barnkläder av god kvalitet är exempel på sådant som är attraktivt nu vid förskole- och skolstart.
- Kolla rabatter. Ska du börja studera i höst? Missa inte alla rabatter du som student ofta får på allt ifrån kollektivtrafik till böcker och inträden. Surfa in på studentkortet.se och mecenat.se. Men köp inget extra på grund av rabatten – använd den till sådant du ändå tänkt köpa. Är du nybliven pensionär? Missa inte rabatterna! En sajt att kolla in kan vara smartsenior.se.
- Satsa på gratisnöjen. Kanske är det läge att spara in på helgnöjena om semestern blev lite dyrare än tänkt. Mängder av museer har gratis inträden och att äta picknick i en park eller i skogen behöver inte kosta många kronor. Skippa lunch eller middag på utflyktsmål, och ta i stället med egen matsäck.
- Strunta i gymkortet. Efter semesterns goda mat och dryck kanske en nystart i form av ett gymkort lockar. Men ärligt talat, hur mycket kommer du använda det? Satsa på utomhusaktiviteter, kolla upp var du kan hitta löpspår och utomhusgym som inte kostar en krona.
- Skippa uteluncher. Behöver du täppa igen hålen i plånboken är det bara att direkt skippa uteluncherna när jobbet drar igång. En god idé är också att laga mat efter säsong – på hösten är potatis, rotfrukter och äpplen billigt.
- Förhandla bolånet. Hur står sig den ränta du har mot vad andra får? Kolla in bankernas snitträntor på jämförelsesajter, exempelvis Compricer. Ligger du högt är det dags att kavla upp ärmarna och börja förhandla. Fler aktörer vill in på bolånemarknaderna och storbankerna tappar kunder till uppstickare. Det är därmed guldläge för förhandling. Gör klart att du är beredd att lämna banken utan ett bra erbjudande. Har du ett lån på 3 miljoner och lyckas pruta ned från 1,8 till 1,5 procent har du sparat 9 000 kronor per år.
- Kolla elavtalet. Jämför elavtal på någon av alla jämförelsesajter som finns. Kan du få ett bättre erbjudande kan det vara dags att byta. Se till att aldrig ha ett så kallat tillsvidareavtal – det kan kosta flera tusen kronor extra helt i onödan.
- Se över abonnemangen. Vad har du för bindningstid på bredbandet? Fundera på vilken hastighet du egentligen behöver och se över vilka alternativ du har i ditt nät. Fråga också dig själv om du behöver dyra kanalpaketet – inte sällan kan ett telefonsamtal räcka för att du ska få en bättre deal. Tänk också till om du behöver samtliga HBO, Netflix och Viaplay. Många bäckar små och här kan det finnas hundralappar att spara.
- Betala av dyra konsumtionslån. Konsumtionslånen är som slukhål. Betala av lånen så fort du bara kan.
- Fyll på bufferten igen. Tömde semestern ladorna? A och O är att alltid ha en buffert. Prioritera att fylla upp den framöver, framför konsumtion eller för den delen annat slags sparande. Hur stor buffert du behöver varierar beroende på boende- och livssituation, men 2-3 månadslöner kan vara något att sikta på. Lägg alltid bufferten på ett sparkonto med insättningsgaranti, till rörlig ränta. Pengarna ska vara tillgängliga om du behöver dem.
- Gäller alltid: Håll avgifterna låga i sparandet. Sparar du i fonder exempelvis till pensionen är det bra att hålla koll så att avgifterna inte drar iväg – det slukar pengar utan att du tänker på det och kan i värsta fall innebära exempelvis en lägre pension än du annars skulle fått. Betala inte mer än 0,4 procent för en indexfond som placerar globalt. Spara på ISK där skatten är låg, och betala inget för kapitalförsäkringen om du väljer en sådan.