”Barockt med så stora löneskillnader”

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) om inkomstskillnader och pensionsgapet

Publicerad 2024-05-13

Deltidsarbete är en av de främsta orsakerna till att kvinnor får lägre pension än män.

Det konstateras i två nya rapporter som på olika sätt belyser pensionsgapet.

– Jämställda pensioner handlar egentligen mer om ett jämställt arbetsliv, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

I genomsnitt får kvinnor 28 procent lägre total pension än män. Om man man bara ser till den allmänna pensionen är skillnaden 20 procent.

Ungefär en tredje det här pensionsgapet kan förklaras med att kvinnor i större utsträckning än män arbetar deltid, enligt en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringar, ISF.

– Deltidsarbete under en längre tid, framförallt tidigt i arbetslivet, har stor påverkan på den ekonomiska situationen under arbetslivet men det får också konsekvenser när man går i pension. Det leder till att friheten och möjligheten att stå på egna ben minskar för den som jobbar deltid, säger Anna Tenje.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

”Oförklarlig” löneskillnad mellan män och kvinnor

Det svenska pensionssystemet bygger på livsinkomstprincipen: det är de samlade inkomsterna under hela yrkeslivet som ligger till grund för pensionen.

Sedan 2000 har kvinnors inkomster ökat med 41 procent medan männens har ökat 29 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Medianinkomster för kvinnor är i dag 83 procent av männens. Skillnaden beror främst på att kvinnor i större utsträckning än männen har låglöneyrken samt att de i genomsnitt jobbar färre timmar och lämnar yrkeslivet tidigare än män.

Men även om man räknar bort dessa faktorer kvarstår enligt Medlingsinstitutet en så kallad oförklarlig löneskillnad på 4,5 procent.

– Det ska givetvis vara lika lön för lika arbete. Det är lite barockt att vi har så stora oförklarliga löneskillnader, säger Anna Tenje.

Faktorerna som jämnar ut

De förändringar när det gäller jämställdheten som har skett i arbetslivet de senaste 70 åren återspeglas i statistiken för pensionsutbetalningarna.

Gapet är störst bland de äldsta och betydligt lägre bland yngre pensionärerna. I åldersgruppen 65–69 år är den skillnaden i allmän pension 11 procent – alltså mindre än inkomstskillnaderna bland de ännu yrkesverksamma.

Förklaringen är en rad utjämnande faktorer i den allmänna pensionen:

• Bidragsdelarna i grundskyddet (garantipension och bostadstillägg) går i första hand till kvinnor.

• Det är i huvudsak kvinnor som får de så kallade barnårsrätterna, alltså de extra pensionsrätter som föräldern med lägst inkomster under barnledigheten.

• Ju längre tid pensionen ska betalas ut desto lägre blir månadsbeloppen. Men vid beräkningen tas ingen hänsyn till att kvinnor lever nästa tre år längre än män, samma så kallade delningstal används för båda könen.

• De flesta som får inkomstpensionstillägget är kvinnor.

• Änkepension betalas bara ut till kvinnor. Beloppet motsvarar 40 procent av den avlidne makens tilläggspension. För yngre årskullar har änkepensionen ersatts av andra stöd men den betalas fortfarande ut till cirka 200 000 kvinnor.

Vill ha ett ”jämställt arbetsliv”

Sammantaget gör det här att kvinnor i genomsnitt får ut mer än de har har betalat in till systemet. Motsatsen råder för män.

I en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten efterlyses ändå åtgärder för att minska pensionsgapet ytterligare.

Men Anna Tenje anser att den långsiktiga lösningen snarare är ett helt jämställt arbetsliv.

– Det som är den långsiktiga lösningen för att nå jämställda pensioner är arbetslinjen och att man får ett helt jämställt arbetsliv. För det är det som egentligen är den principiellt viktigaste vägen att gå. Allt annat som man försöker trixa och kompensera i systemen är ju bara att lindra symptom snarare än att åstadkomma riktiga förändringar, säger hon.

– När man får ett jämställt arbetsliv då får man också i väldigt mycket högre utsträckning jämställda pensioner. Men sen kan man i en familj göra välgrundade, välinformerade val. Då kommer det att fortsätta att vara skillnader i pensionerna mellan mannen och kvinnan i en familj, men det behöver inte för den saken skull vara ojämställt.

Följ ämnen i artikeln