Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Experterna tipsar: så kan du sänka din boränta

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2023-10-16

Artikeln innehåller annonslänkar

Många letar ständigt efter nya sätt att sänka sina utgifter.

Den största kostnaden, boräntorna, kan ofta kännas svåröverkomlig – men det behöver den inte vara!

Vi har pratat med Håkan Larsson på Villaägarna och Linda Hasselvik, på SBAB, som delar sina bästa tips på hur man kan påverka sin boränta.

Att sänka sin boräntekostnad med ens en tiondel kan göra stor skillnad i det långa loppet, i och med att det ofta rör sig om såpass stora summor. Men hur går man egentligen tillväga?

Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, beskriver att många, speciellt låginkomsttagare och äldre, känner sig handfallna införa sin bolåneränta i dagens klimat.

– Den ekonomiska situationen gör att allt fler har svårt att leva upp till bankernas kalkyler. Man lever helt enkelt inte upp till bankernas så kallade ”kvar-att-leva-på-kalkyl”, förklarar han.

ANNONS

Förhandla med din bank

Håkan Larsson menar att man bör förhandla med sin nuvarande bank regelbundet, speciellt om du förändrat någonting med ditt boende.

– Förhandla räntan och gör det med jämna mellanrum. Om du är missnöjd med din ränta, kolla vad andra banker ger dig för ränta. Får du en lägre ränta från dem, ta då med dig denna som underlag i förhandlingen. Lyckas du inte pressa räntan, så är mitt starka råd att byta bank, säger han.

Linda Hasselvik som är privat- och boendeekonom på SBAB, håller med Håkan Larsson och tillägger att det kan vara klokt att konkurrensutsätta sin bank.

– Du bör kolla vad andra banker erbjuder dig för ränta. Om du har dina lån hos en bank som jobbar med olika rabatter så ska du vara medveten om att de oftast är tillfälliga. Kolla om din rabatt fortfarande gäller. Om den inte gör det så bör du definitivt försöka förhandla till dig en ny. Och även om din rabatt gäller så kan du försöka förhandla dig till en bättre rabatt.

Experternas egna knep

Håkan Larsson delar även med sig av ett tips som gynnat honom själv.

– Många banker har så kallade ”lockräntor” för att få in dig som ny bankkund. Jag brukar själv nyttja detta. Om en bank ger en extra rabatt i exempelvis två år, så utnyttja denna rabatt. När denna tid gått ut, så sätter du dig ner och kollar om du kan få bättre ränta på någon annan bank. Får du det, så byter du helt enkelt bank, menar han.

Enligt Linda Hasselvik finns det vissa saker man kan fråga banken om, som kan sänka din bolåneränta, men att man bör vara noga med att dubbelkolla villkoren hos banken först.

– Bankerna kan ibland erbjuda lägre ränta om man blir så kallad helkund, det vill säga om du till exempel också har ditt lönekonto och sparande hos banken. Det ska man dock överväga noga. Det du får i ränterabatt riskerar du att få betala tillbaka genom låg sparränta på lönekontot och höga fondavgifter, avslutar hon.

ANNONS

Publisert: