Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lena Mellin: I dag visar det sig om han är en ljuspunkt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-24

eller är Urban Bäckström ett drivankare

Man blir nästan rörd över det desperata sökandet efter ljuspunkter. Senaste exemplet är ett tyskt index som ökade med 0,7 procentenheter.

Inte mycket att hurra för.

Men det var upp. Inte ner.

En av världens mest ansedda ekonomitidningar, Financial Times, toppade i går sin förstasida med en rapport om att det tyska indexet Ifo, som beskriver företagsklimatet, ökade från 88,8 i juni till 89,5 juli.

Inte mycket för ett otränat öga. Men för dem som desperat letar efter ljuspunkter hade den blygsamma uppgången samma lyskraft som en ljusstark komet. Det var nämligen första gången sedan i januari det gick upp.

- Uppgången är bräcklig, sa en försiktigt optimistisk analytiker om världens tredje största ekonomi.

Men säg den glädje som varar.

"Botten inte nådd"

I går publicerade tyska myndigheter ekonomisk statistik för andra kvartalet i år. För första gången på två år ökade inte bruttonationalprodukten. Den låg still.

- Vi har inte nått botten än, sa nu en annan, betydligt mer dämpad, analytiker.

Så där är det hela tiden. En mindre förskräckande siffra följs av en läskig.

Kraschlandning, mjuklandning, månlandning? Ingen vet.

Alan - en ljuspunkt

Men för att hålla sig till realiteterna och inte till den "marknad" som reagerar snabbare än kvicksilver på minsta promilleförändring så ser det ut så här.

Den amerikanska centralbanken med Alan Greenspan i spetsen har i bästa Vilda Västernstil sänkt styrräntan sju gånger i år. Avsikten är att kickstarta världens största ekonomi vilket ger effekt över hela världen.

Alan är alltså en ljuspunkt.

Nästa vecka träffas den europeiska centralbanken ECB. Expertisen tror sig veta att den sänker sin styrränta med åtminstone en kvarts procentenhet, årets andra sänkning.

ECB:s chef Wim Duisenberg är alltså också en ljuspunkt även om strålkastaren lyser svagare från Frankfurt än från Washington.

Om riksbankschef Urban Bäckström är en bra kille får vi veta i dag, då riksbanken offentliggör vad de bestämde i går. Få tror annat än att räntan kommer att ligga still. I så fall är Bäckström ingen ljuspunkt, då är han ett drivankare.

Räntor har dock den egenheten att de på kort sitt bara påverkar börsen och det ekonomiska humöret. I verkligheten, ute på företagen och i kommunerna, tar det betydligt längre tid. Där dröjer det mellan 12 och 18 månader innan en räntesänkning får effekt.

Tillväxten kan halveras

Och till dess ser det ut att bli tungt. Förändringar av bruttonationalprodukten, BNP, är en bra termometer. Tyska BNP står alltså och stampar. I Sydostasien rasar tillväxten. I Sverige flaggar finansminister Bosse Ringholm för att tillväxten i år bara blir hälften så hög som 2000.

En procent av BNP motsvarar 20 000 sysselsätta. När den ekonomiska aktiviteten minskar får alltså inte lika många jobb som annars hade fått det.

Det är dystert.

Läs mer

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln