Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Allt fler säger NEJ!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-09-12

Sex av tio nobbar EMU - ett år efter folkomröstningen

Ett år efter EMU-omröstningen är ett införande av euron mycket långt borta.

Sex av tio svenskar vill inte byta valuta i dag. Det är 270 000 fler än vid folkomröstningen 2003.

- För Göran Persson är valresultatet en smäll på käften, skrev Lena Mellin för ett år sedan.

Om valet hållits i dag hade det blivit en knockout. Hur man än vrider och vänder på opinionsinstitutet Skops undersökning för Aftonbladet så är svaret otvetydigt.

Det är ett rungande nej i alla grupper, utom bland moderater, folkpartister, i Stockholms län och bland dem som har akademisk examen.

60,5 procent skulle rösta nej.

38,8 procent skulle välja ja-valsedeln.

Vid valet om euron den 14 september 2003 vann nej-sidan med bred marginal, 821 575 röster. Om Skops undersökning hade varit ett valresultat skulle övervikten ha blivit ännu större, 1 267 348 röster.

Ett eventuellt kvinnoparti som vill maximera antalet sympatisörer bör säga nej till EMU. Bland kvinnorna är 64 procent mot euron, medan motståndet bland männen är något svagare, 56 procent.

Ju äldre vi blir, desto mer är vi för kronan. 74 procent av 75-84-åringarna säger nej till euron, men "bara" 57 procent av 18-34-åringarna.

Ju kortare utbildning svensken har, desto mer är han emot euron. Bland dem som bara genomgått grundskola säger 74 procent nej. I andra änden, bland de med akademisk examen, säger 57 procent ja.

Ju längre från Stockholm, desto argare motstånd. I Stockholms län säger 53 procent ja, i Norrland är 74 procent mot euron.

Och medan en majoritet av moderater (53 procent) och folkpartister (61 procent) är för euron, så är 88 procent av vänsterpartisterna och 79 procent av centerpartisterna för att vi ska behålla kronan.

Vill blidka

Statsminister Göran Persson är mycket medveten om motståndet mot euron. Det är ett skäl till att han häromdagen utsåg EMU-motståndaren Marita Ulvskog till ny partisekreterare: för att blidka partiets nej-sägande gräsrötter.

Och på Metalls kongress i veckan som gick sa Persson:

Inte före 2010

- Vi förlorade EMU-omröstningen. Nu är saken den att vi kommer inte tillbaka med den frågan förrän vi känner att vi har ett starkt folkligt krav på ett medlemskap. Vi har en folkomröstning och den ska respekteras. Och det blir definitivt inte, som jag bedömer det, före 2010.

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln