Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De är gräddan av arbetslösa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-28

Rapport från Åtgärdslandet - där 350 000 svenskar kämpar för att slippa bli utförsäkrade

ÖREBRO

I Sverige finns det 350 000 arbetslösa och då räknar jag inte med alla dem som är fast i usla timanställningar, deltidsjobb de inte kan försörja sig på eller som studerar för att de inte kan hitta jobb.

De arbetslösa lever i ett eget samhälle, åtgärdslandet, och även där finns en över- och underklass.

Svetjlana Nordin, 60, tillhör överklassen, eliten. Hon är en av dem som enligt alla normala måttstockar borde ha hur lätt som helst att få jobb, ändå är hon snart utstämplad och förpassad till arbetsförmedlingens aktivitetsgaranti.

Det är inte jag som säger att Svetjlana tillhör eliten. Det gör konsulten Christer Wallenborg.

Han startade förra året ett speciellt projekt för gräddan av de arbetslösa. För att komma in det projektet måste de arbetslösa söka om plats och gallras, precis som när man söker anställning, fast detta blott gäller en av arbetsförmedlingens aktiviteter.

Wallenborg och hans kollega Sam Zacum åkte runt på arbetsförmedlingarna i Örebro län och marknadsförde sitt projekt som de kallar Resursforum.

De intervjuade 60 arbetslösa och plockade ut 28, det är dem Wallenborg kallar eliten. De är över 45 år och har gedigen erfarenhet från arbetslivet. Kravet för att få komma med i Resursforum var att de skulle ha "social kompetens" och visa särskild vilja och ambition.

Att få delta i Wallenborgs projekt är alltså närmast en ynnest, och en kvalitetsstämpel: du är en alldeles speciell arbetslös.

Svetjlana Nordin talaroch skriver svenska, engelska, tyska och serbokroatiska, och kan dessutom kommunicera skriftligt på ryska och tjeckiska. Hon har en fil kand i kommunikationsvetenskap. Hon har jobbat åt Sveriges Radio, haft eget reklamföretag, varit anställd på charkföretaget Lithells och metallhandelsföretaget Tibnor som informatör.

Hennes senaste fasta arbete var på Nobelmuseet i Karlskoga, som dock fick dra ner på grund av att det inte kom några besökare.

Svetjlana är utvisad till åtgärdslandet men åtgärderna ser inte ut som förr. Omskolning? Finns inga pengar till det och förresten är väl Svetjlana så väl utbildad som någon kan bli? Praktikplats? Herre Gud! många arbetsgivare skulle kunna gå i praktik hos Svetjlana i stället.

Någon kurs i alla fall?

Mja, Svetjlana har fått gå en treveckorskurs i att starta eget, och den var väl bra säger hon, fast kanske lite kort, och förresten har hon redan haft två egna företag under ett långt arbetsliv.

De senaste tio åren har det kommit många konsulter som Christer Wallenborg, en särskild yrkeskår som lever på arbetslösheten. Det är lätt att göra sig lustig över dem. Är inte Wallenborg i själva verket föreståndare för ett vuxendagis?

Men Svetjlana, och de andra i Resursforum, kan ändå vara tacksamma för Wallenborg. Vem skulle de annars prata med och få råd av?

Var fjärde månad träffar Svetjlana en handledare på arbetsförmedlingen, och däremellan sitter hon hemma och läser facklitteratur och letar i datorn.

Åtgärdslandet är ett land fullt av datorer, vid datorerna sitter 350000 människor med trötta ögon och surfar, surfar, surfar.

Så fick Svetjlana nys om den aktivitet hon nu befinner sig i, Resursforum, men även i Resursforum handlar det om att minst halva tiden arbeta själv - vid datorn!

Men det är inte så enkelt att Wallenborg tar in deltagare, sätter dem vid datorer och tjänar pengar på dem.

Han är genuint upprörd över att det knappt finns några jobb, men de få som finns ska ta mig tusan hans elever - deltagare - få! Han tipsar om hur de ska nosa efter tillfällen.

Lokaltidningen har en notis om att ett företag expanderar. Ring dem innan de hinner annonsera efter folk!

På förmiddagarna brukar Resursforum ha någon föreläsning, i dag är det lektion i "personlig och social utveckling".

Beteendevetaren Lena Danielsson visar gräddan av arbetslösa två korta videofilmer om en familj som seglade jorden runt i tre år och en annan familj som reste Sverige runt.

Dagens fråga lyder:

Vilka äventyr har ni upplevt och vilka äventyr har ni kvar?

Efter filmerna får deltagarna sätta sig i fem grupper och diskutera just detta.

Svetjlanas grupp kommer ärligt talat inte fram till så mycket, fast de enas om att ett äventyr inte måste vara en lång resa, det kan också vara att studera bygdens historia.

Efter grupparbetet blir det allmän diskussion och en kvinna säger:

- Vad kostar det att ha oss här? Lägg resurserna på ungdomen i stället!

Lena Danielsson säger:

- Ni måste någonstans hitta det ni vill göra. Var har jag mitt engagemang? Vad vill jag göra? När jag vet det hittar jag vägen dit.

Kvinna: Jag hade 27 dagar kvar att stämpla. Jag var tvungen att göra något. Därför sökte jag till den här kursen.

Det blir en lång diskussion som utmynnar i att en grupp - kanske - ska göra en utredning om hur många 55-plussare som skulle föredra att vara hemma med bidrag i stället för att vandra i åtgärdslandet.

Lena Danielsson står vid ett stort block och skriver med tusch:

politiska partier, ALMI, Lan/Af, SCB, Växtkraft Mål 3, univ, pressen

Det finns så många sätt att leta efter bidrag, men själva poängen är att de som ska göra undersökningen - om den någonsin blir av - aktiverar sig.

Beteendevetaren är här för att tillföra energi. Och då blir hon glad bara någon vill göra något, vad som helst.

Svetjlana Nordin säger att visst har Resursforum gett henne något. Hon är bättre på att skriva sin meritförteckning nu.

Men framför allt har hon fått kontakt med tre andra, lika erfarna personer, och nu funderar de på att försöka ta över någon konferensanläggning.

Efter att sökt jobb efter jobb har Svetjlana insett att om det ska bli något måste hon skapa det själv. Christer Wallenborg hoppas mycket på det projektet.

En konferensanläggning! Det är positivt. Det är intressant. Om så många som 14 av hans 28 deltagare får jobb eller startar eget är det en stor framgång, en arbetsseger.

Då blir det 14 färre bland de 11872 inskrivna på arbetsförmedlingen i Örebro.

627500 utan arbete eller sjuka

Det finns en fråga som är större och viktigare än alla andra i Sverige, men som det ändå är tyst om: arbetslösheten. Svenska storbolag rapporterar om rekordvinster - ändå är det som om landet står still. Det blir inte fler jobb. Aftonbladets Peter Kadhammar och Magnus Wennman åkte till Örebro och upptäckte att det finns ett klassamhälle även bland de arbetslösa.

Peter Kadhammar

Följ ämnen i artikeln