Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Industrin tappar fart

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-02

– men det går ännu sämre i övriga Europa

Industrikonjunkturen försvagades rejält i april och läget på arbetsmarknaden försämrades.

Men det går ännu sämre i övriga Europa.

Efter en mindre uppgång i mars föll inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, från 56,6 till 52,2 i april.

Det är den lägsta nivån sedan hösten 2003 enligt Föreningssparbanken och Silf, som står bakom inköpschefsindexet. Det delindex som mäter temperaturen på arbetsmarknaden försvagades rejält till 50,1 från 55,1 i mars.

Orderingången till den svenska industrin försvagades kraftigt under april och det var främst orderingången från hemmamarknaden som rasade. Exportföretagens orderingång utvecklades relativt hyggligt.

Alla pilar pekar nedåt

I förra veckan skrev Konjunkturinstitutet ned BNP-prognosen med några tiondelar och Riksbanken har flaggat för en räntesänkning om konjunkturen försvagas ytterligare.

– Alla pilar pekar nedåt och det kanske finns utrymme för en räntesänkning, säger Cecilia Hermansson, ekonom vid Föreningssparbankens ekonomiska sekretariat.

– Men sänker Riksbanken räntan nu tappar den samtidigt ammunition om det blir en betydande konjunkturförsvagning.

Även sysselsättningen stagnerar och nyanställningsbehovet sjunker på grund av lägre efterfrågan och fortsatta krav på kostnadsnedskärningar inom industrin, enligt Cecilia Hermansson.

– Sysselsättningsläget förbättrades i mars men har under april åter fallit tillbaka. Det är inte så konstigt då vi har ett svagare efterfrågetryck och fortsatta rationaliseringar.

Även om april blev en dyster konjunkturmånad finns det ändå en viss framtidstro hos de svenska industriföretagen.

– Framtidstron hos företagen om konjunkturen under det närmaste halvåret har ökat. Men min bedömning är att det måste bli lite sämre innan det kan bli bättre igen, säger Cecilia Hermansson.

– Lägre oljepriser kan bädda för en förbättring.

Dystert i euroländerna

I övriga Europa ser det betydligt sämre ut. Euroländernas inköpschefsindex sjönk från 50,4 till 49,2. I både Tyskland och Frankrike fortsätter den ekonomiska kräftgången.

– Vi ser ett ännu mycket sämre läge ute i Europa med mycket svagare efterfrågan och en mycket dämpad framtidstro. Exportsektorn plågas av den starka euron och många företag möter det med hårda rationaliseringar, säger Cecilia Hermansson.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

CG Ström/TT

Följ ämnen i artikeln