Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Nej-sägarna är säkra på sin sak

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-14

Bara 37 procent säger ja till euron

Göran Persson har åtta månaders hårt arbete framför sig om han ska vinna folkomröstningen om att gå över till euro.

Nej-sidan är inte bara större. Den är mer säker på sin sak.

I dag är det exakt åtta månader till folkomröstningen när väljarna ska bestämma om vi ska hålla fast vid kronan eller gå över till den gemensamma EU-valutan euro.

Enligt den senaste Sifomätningen stöds nej-sidan av 41 procent men 37 procent uppger att de tänker rösta ja. Det är första gången på ett år som nej-sidan är större än ja-falangen.

I går publicerades en ny mätning, beställd av storbanken Nordea, som visar att nej-sidans försprång egentligen är ännu större. Nej-röstarna är nämligen mer säkra på sin sak än ja-röstarna.

Tufft för Persson

Av dem som tänker rösta nej är 60 procent mycket säkra på att det är nej-sedeln de kommer att stoppa ner i valkuvertet.

På ja-sidan är säkerheten mindre. Drygt hälften, 53 procent, är övertygade om att de kommer att välja ja-sidan.

Det innebär att Göran Persson tvingas jobba hårt för att uppnå sitt mål - en seger för ja-sidan i folkomröstningen. Han är den partiledare svenska folket har störst förtroende för. Hur han uppträder och vad han säger kommer att vara avgörande för utgången av omröstningen.

Färre nej-partier

Att nej-sidan just nu har övertaget har flera förklaringar. Tysklands ekonomiska kris har visserligen ingenting med valutabytet att göra men smittar av sig på projektet. Missnöjet i många euroländer med prishöjningar bidrar också.

Till det ska läggas flera inrikespolitiska förklaringar. Inför folkomröstningen om EU fanns det fem ja-partier, nu är det bara fyra. Centern spräcker den borgerliga enigheten och pläderar för ett nej.

Dessutom har trovärdiga och ekonomiskt tunga röster som förre riksbankschefen Lars Wohlin och förre Trelleborgschefen Rune Andersson engagerat sig på nej-sidan. Deras motsvarigheter fanns inte inför folkomröstningen om EU.

Ja-sägarnas 5 bästa argument

... och Nej-sidans 5 viktigaste

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln