Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Stor osäkerhet inför rapportfloden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-05

Nokia spår vinst Ericsson förlust

Återigen står vi inför en ny rapportperiod.

Liksom tidigare är osäkerheten stor, vilket inte minst har märkts på den senaste tidens skakiga kursutveckling.

Det har framför allt drabbat telekombranschen, där vinstvarningar och "Enronsmitta" har blivit vardagsmat. Operatörerna har ägnat sig åt skuldsanering snarare än investeringar i ny infrastruktur, vilket i sin tur har pressat leverantörerna.

På Stockholmsbörsen är det som vanligt Nokia och Ericsson som är två av huvudattraktionerna under kommande rapportperiod. De är även tidigt ute.

Tillsammans med amerikanska konkurrenterna Motorola, Lucent, Nortel och Juniper Networks presenterar de nordiska telekomjättarna sina kvartalsrapporter om två veckor.

I mitten av mars meddelade Nokia att resultatet för första kvartalet kommer att hamna i det övre intervallet av den tidigare prognosen om en vinst på 0,15-0,17 euro per aktie.

Enligt bolaget kan vinsten till och med hamna över prognosen. Ett inte helt överraskande uttalande om man ser till Nokias tidigare rapporteringsfilosofi. Negativt i samband med kvartalsuppdateringen var att systemförsäljningen förväntas bli sämre än tidigare prognoser. Anledningen är svagare försäljning i Västeuropa och Kina.

Nu räknar Nokia med ett försäljningstapp under första kvartalet på 25 procent för sin systemverksamhet.

Enligt Nokia är dock telefonförsäljningen, vilken utgör tre fjärdedelar av totala försäljningen, tillräcklig för att upprätthålla marginalerna (vinsten i förhållande till försäljningen).

En sådan utveckling visar på den finska telefonjättens överlägsenhet vad gäller effektivitet och starka marknadsposition på mobiltelefonmarknaden. Det här skapar givetvis en god lönsamhetspotential när marknaden vänder upp.

För att förbättra marginalerna krävs dock större volymer och ökade marknadsandelar.

Ericsson, som till skillnad från Nokia är starkt beroende av sin systemförsäljning, räknar med att göra en förlust på närmare 5 miljarder kronor under första kvartalet.

Det har tidigare spekulerats i att prognosen var väl tilltagen åt det negativa hållet och perioden skulle komma att visa på ett bättre resultat, dock fortfarande med förlustsiffror.

Ericsson skulle alltså medvetet lämnat lågt ställda prognoser för att sedan guida upp marknadens förväntningar.

Om det här nu skulle fungera är dock tveksamt. Den enda vägledning som Ericssons vd Kurt Hellström tilldelat marknaden är att upprepa prognoserna för första kvartalet och helåret.

Samtidigt har den nyvalde ordförande Michael Treschow aviserat nya neddragningar. Tillsammans med Hellström ser han inte några som helst tecken på ljusning för branschen.

Men frågan är om inte förlusten för första kvartalet måste bli mindre än de aviserade 5 miljarderna. För helåret kvarstår målet om en rörelsemarginal på 5 procent. Att inleda året med en förlust på 5 miljarder skulle göra marknaden ännu mer tveksam till om marginalmålet verkligen kan uppnås. Många skuldtyngda operatörer har indikerat minskade investeringar för att bättra på finanserna. Det är en ekvation som blir svår att få ihop för Ericsson. Minskad efterfrågan på systemmarknaden samtidigt som ledningen står fast vid sin helårsprognos.

Möjligheten finns alltid att en positiv överraskning från Ericsson skulle bygga på ytterligare kostnadsbesparingar, vilket också Hellström & co verkar ha på gång.

Svaret gällande första kvartalets utvecklingen för Ericsson och Nokia får vi om några veckor när rapporterna släpps. För Nokias del handlar det om att försvara sina marginaler.

Dagens höga marginaler är inte hållbara i det längre perspektivet, givet dagens försäljningsutveckling.

Därmed är det bland annat tillväxten på mobiltelefonmarknaden som ligger i fokus i Nokias rapport. Ericsson måste hitta sätt att få ner kostnaderna ytterligare för att möta operatörernas återhållsamhet vad gäller investeringar i ny infrastruktur.

Det talar för att Ericsson i samband med sin kvartalsrapport kommer att meddela aktiemarknaden om en fortsatt tuff utveckling, med uppskjuten orderingång och nya effektiviseringsåtgärder.

Aktierna har fallit rejält under de senaste veckorna och mycket negativt är inbakat i kurserna. Den försiktige placeraren avvaktar rapporterna för ny vägledning från respektive bolag.

Är man beredd på att ta en högre risk är det Nokia som får ses som mest intressant.

Alexamder Zetterquist

Följ ämnen i artikeln