Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Det är viktigast när du ska köpa begagnad bil

Publicerad 2013-04-12

Attitydskillnader mellan män och kvinnor

Kvinnor och män väljer begagnad bil på olika sätt.

Kvinnor väljer säkerhet och män värdesätter märket.

En ny Sifo-undersökning visar på tydliga attitydskillnader när det är dags att köpa en begagnad bil.

Det här bör du tänka på innan du slår till.

Priset och mätarställningen är de viktigaste egenskaperna för svenskarna vid köp av en begagnad bil.

Men i en ny Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av auktionssajten Kvarndammen, syns också tydliga attitydskillnader mellan kvinnor och män vad gäller säkerhet och andra egenskaper bilen ska ha.

61 procent av kvinnorna anser att säkerheten är viktig. Samma siffra för männen är 39 procent, en ifylld servicebok (48 procent) och bilens märke (46 procent) kommer före.

– När mannen pratar om säkerhet pratar han om en stark motor med motiveringen att kunna göra säkra omkörningar. Och det har inte ett dugg med säkerhet att göra, säger Aftonbladets bilreporter Robert Collin.

Präglas inte av förnuft

Innan det är dags att slå till är det läge att ta sig en funderare på vad bilen ska användas till.

– Den viktigaste frågan man ska ställa sig är vad man ska ha bilen till. Det är en fråga som kvinnor ställer sig oftare än män. Mannen vill bortse från det pragmatiska i bilköpet, säger Collin och fortsätter:

– Vilka behov har man? Hur många brukar åka i bilen? Vilken typ av resor gör man? Har man barn? Det är frågor som många inte ställer sig.

Hans råd är att först skriva ned hur behovet ser ut.

– Väldigt många andra köp man gör präglas av förnuft. Men bilköp gör sällan det.

”Männen styr”

Enligt undersökningen svarar 47 procent att de gör köpet tillsammans med sin partner. Samtidigt anser 35 procent av männen att de ensamma har störst inflytande över bilköpet, jämfört med 13 procent bland kvinnorna.

– Jag tror att det är en skönmålning, det är värre än så. Bilen är otroligt manlig. Det klassiska när man köper ny bil, även om den är begagnad, är att mannen styr väldigt mycket. Kvinnan kommer in när färgen ska väljas, säger Robert Collin.

Enligt Kvarndammen är tendensen däremot att kvinnorna bestämmer allt mer.

– Att sälja och köpa bil har traditionellt uppfattats som mannens domän, men undersökningen visar att kvinnorna har stort inflytande på familjens bilköp. Vi tror att skiftet från traditionell bilhandel i bilhallar till att köpa bil via internet kommer driva på denna utveckling ytterligare, säger Mattias Forslund, ansvarig för affärsområdet Bil på KVD.

Vid köp av en begagnad bil är säkerhetsaspekten mycket viktig.

– Nu är de flesta nya bilarna väldigt säkra. Det är klart bättre att satsa på en nyare bil än en som är 15 år gammal. Det är viktigt att den har modern säkerhetsutrustning med antisladdsystem. Det gör den betydligt säkrare i trafiken och minskar olycksrisken, säger Robert Collin.

Välj inte minsta bilen

Han råder till att inte välja den allra minsta bilen, trots att den är mer miljövänlig.

– Det finns en motsats mellan miljöhänsyn och krocksäkerhet. De minsta bilarna är inte säkra. Sveriges vanligaste bil är en Volvokombi som väger två ton. En småbil är ekonomisk, snål och miljövänlig men väger under ett ton. Krockar den lilla bilen med en stor Volvokombi är alla i den lilla bilen döda. Man ska vara försiktig med de allra minsta bilarna. Men från golfklass är bilarna säkra och praktiska med modern säkerhet och komfort och de är tillräckligt miljövänliga.

Till sist är det ändå prislappen som avgör vilken typ av bil pengarna räcker till.

– Man får fundera på hur mycket man är beredd att betala extra för varumärkesmagin hos en Volvo eller Audi, eller om man kan tänka sig att betala mindre och köpa en Opel eller Citroën som är ungefär lika säker och miljövänlig, säger Robert Collin.

Det går att hitta en bra begagnad bil för 50 tusen kronor.

– Man får en väldigt bra bil för 50- 60- 70 000 kronor. Man måste inte köpa en bil för 300 000. Det finns väldigt bra bilar som är fem-sex år gamla.

Följ ämnen i artikeln