Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Jag får havsutsikt jag inte haft råd att köpa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

I helgen som kommer ger sig många ut på jakt efter sommardrömmen.

Några kommer att hitta huset de längtat efter och köpa det.

Andra väljer att i stället hyra sitt sommarhus.

Det gör jag numera.

En regnig höstdag för många år sedan hittade jag drömtorpet. Det var i slutet på förra finanskrisen, räntorna var höga och ingen var på köphumör. Torpet såldes genom kronofogden och jag fick det plundrade ödetorpet för en billig peng.

Det var början på en tid fylld av arbete och stora midsommarkalas. Men tiderna förändras. Med små barn gick det inte längre att ägna timmar åt att rycka kirskål i rabatterna och stå på stege och måla vindskivor. Dessutom låg torpet långt från andra barn. Så torpet fick nya ägare som vårdar det ömt och behåller det genuina.

Förra sommaren hyrde vi i stället vårt sommarnöje. Och det gör vi i år också. Det har sina fördelar. Inte minst arbetsmässigt.

Nu kan jag strunta i en vindskiva som behöver målas. I stället latar vi oss.

För fritidshuset har ett pris. Ja, egentligen två – både ett ekonomiskt pris och ett pris i form av eget arbete.

När jag jämför med att hyra inser jag fördelarna med att slippa underhålla ett hus, slippa fara ut regelbundet på vintern för att se till att inget hänt och alla de oväntade kostnaderna som kommer med ett gammalt hus.

Dessutom går det att göra av med hur mycket pengar som helst på en trädgård som ockuperas av sork, sniglar och ogräs.

Nu betalar jag i stället ett högt vecko­pris. Men det är allt. Inga andra kostnader tillkommer. Dessutom får jag en havsutsikt som jag aldrig skulle ha råd att köpa.

Först kändes det dyrt. Men när jag jämför med vad jag la ner på torpet så inser jag att jag gör av med mindre pengar.

Det är sällan vi gör en ordentlig sammanställning över vad ett fritidshus kostar.

Det är räntor, el, vatten, försäkring, sopor och andra stående utgifter. Men det är också kostnader för underhåll och renovering. Dessutom kan trädgård, bryggor och annat kring huset kosta en del.

En sak är i alla fall säker:

Den kalkyl som mäklaren presenterar håller sällan. Det är min erfarenhet av många samtal med husägare. Gör därför alltid en egen noggrann kalkyl innan du slår till.

Tänk också på att ränteläget just nu är lågt och så lågt som det blir efter Riksbankens väntade sänkning (offentliggörs 21 april) lär vi inte uppleva på många år. Räkna därför med en dubbelt eller tredubbelt så hög ränta när du gör din kalkyl.

Och för många år sedan berättade en forskare att vi lägger ner mycket mer känslor i vårt fritidshus än i vår vardagsbostad. Den genomsnittliga ­tiden vi äger ett fritidshus var då 40 år.

Så på påskens visningar gäller det att hålla huvudet kallt även när hjärtat klappar varmt och solen skiner.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln