Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Creutzers 10 bästa tips

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-29

Deklarera smart med Annika Creutzer – Sveriges främsta expert på privatekonomi

?250 000 svenskar riskerar en särskild skatterazzia i år.

?Tusentals kan tjäna pengar på ett avdrag de flesta inte känner till.

?Det är bara två av de tio tunga tips Annika Creutzer serverar på Mer för pengarna i dag.

1. ”Studentavdraget” – okänt för många

Det kallas ofta studentavdraget, men alla som uppfyller kraven har rätt till ”avdrag för tillfälligt arbete på annan ort”. Kravet är att du arbetar på en annan ort än din bostadsort och att du måste övernatta där du jobbar. Avståndet ska vara mer än 5 mil.

För ökade levnadsomkostnader, det vill säga måltider och småutgifter, får du göra avdrag för högst en månad. Det är ett schablonavdrag på i årets deklaration 105 kronor per dag.

Du får också göra avdrag för den hyra du betalar på arbetsorten eller dra av ett schablonbeloppet 105 kronor per natt.

2. Avgångsvederlag – skatta inte för mycket

Om du under förra året fick inkomster som gäller för år framåt eller bakåt i tiden kan du sänka skatten. Använd dig bara av reglerna för ackumulerad inkomst.

Förutom avgångsvederlag gäller det skadestånd, royalty, retroaktiv pension, pengar från vinstandelsstiftelse eller försäkringsersättning. Men vanliga kapitalvinster kan inte spridas över åren.

Skriv under ”övriga upplysningar” kort varför inkomsten är ackumulerad. Skattemyndigheten beräknar då skatten både på vanligt sätt och enligt reglerna för ackumulerad inkomst. Skatten tas ut efter den beräkning som är bäst för deklaranten.

Upptäcker du nu att du borde ha gjort detta i förra årets deklaration? Inga problem. Du begär bara att få göra om förra årets deklaration och där begär du att inkomsten ska fördelas över exempelvis inkomståren 2007, 2008, 2009 och 2010 om den avser dessa fyra år.

3. Försäljning av bostad – missa inga avdrag

Bostadsförsäljning är tillsammans med aktieförsäljningar de områden där vi gör mest fel. Och ofta är felet till vår egen nackdel.

I inköpspriset ingår inte bara vad du en gång i tiden betalade utan också provision och liknande som du betalade vid köpet. Där ingår också lagfartskostnad och eventuella kostnader för pantbrev.

Från ditt försäljningspris får du dra av för en rad kostnader som mäklararvode och homestaging. Men inte ommålning och trädgårdsskötsel inför flytt och inte heller flyttstädning och flytt.

Då får göra avdrag för om-, ny- och tillbyggnader. Det kan vara problem med vad som räknas in i detta. Detaljerade anvisningar finns på Skatteverkets hemsida. Du får också göra avdrag för reparation och underhåll, men dessa avdrag gäller bara om de gjorts under försäljningsåret och de fem åren dessförinnan.

4. Sålt på auktion och på nätet – glöm inte att skatta

Det är lätt att glömma bort att vinsten från lösöreförsäljningar är skattepliktig. Skatteverket gör ofta razzior så se upp! De allra flesta slipper dock skatten eftersom det finns fördelaktiga schablonavdrag. Så här gör du:

1. Räkna ihop vad du sålt samlarföremål, prydnadsföremål och föremål för nyttobruk för under ett år.

2. Dra ifrån inköpskostnader. Har du ingen kostnad får du ändå dra av 25 procent av det du sålt föremålet för som inköpskostnad.

3. Dra sedan ifrån schablonbeloppet 50 000 kr.

4. Det som återstår är den skattepliktiga vinsten. Den deklareras på blankett K9. Vinsten beskattas med 30 procent.

Ett exempel:

Du har sålt den ärvda tavlan för 100 000 kr. I övrigt har du inte sålt något.

100 000 – (100 000 x 0,25) = 75 000 – 50 000 = vinst 25 000 x 0,3 = skatt 7 500 kronor.

5. Aktieförsäljningar – här får du hjälp

Har du bara aktiefonder ska fondförvaltaren ha rapporterat in innehav och affärer. Men har du egna aktier måste du göra en del själv, även om du kan få en hel del hjälp från din depåförvaltare. Skatteverket vet bara vad du sålt aktien för. Vad du betalat måste du själv räkna ut.

Ett tips är att gå in på Skatteverkets hemsida under ”Aktiehistorik”. Där finns uppgifter om nyemissioner med mera.

6. Ofrivilliga aktieaffärer: varning för skatterazzia

Har du fått ett rött kort i deklarationspåsen? Då måste du deklarera även om du själv inte gjort några aktieaffärer.

På kortet står de börsbolag som gjort inlösenaffärer och annat som varit obligatoriska affärer för alla aktieägare.

Bolagen är i år SKF, Scania, Annahem Fastigheter, Betsson, Bure, HIQ, Höganäs, JM, Kapp-Ahl, Neonet och Öresund. Läs noga igenom alla anvisningarna.

Klarar du ändå inte av att deklarera så skriv under Övriga upplysningar en förklaring.

I ett fall tänker Skatteverket inte kräva in uppgifter. Det gäller de 100 000 som ska deklarera den omvända spliten i Ericsson förra året och inte gjort andra affärer.

För de andra bolagen ovan kan det däremot bli skatterevision om uppgifterna inte deklareras.

7. Deklarera elektroniskt – här går alla felen att rätta

Om du behöver göra uträkningar i din deklaration är det bättre att deklarera elektroniskt än på papper. Du får hjälp med uträkningarna och det är mindre risk för att något blir fel. Har du deklarerat elektroniskt kan du också gå in och göra om deklarationen om du kommer på något nytt.. Det är alltid den sista versionen som gäller.

8. Betala av gamla uppskov – nytt för i år

I år ser du för första gången vad du betalar i skatt på ditt uppskov efter en bostadsförsäljning. Denna skatt är 0,5 procent på den vinst du har skjutit upp - men på deklarationen står det 1,67 procent. Det kan verka förvirrande. Men 1,67 procent är det belopp som tas upp till beskattning och med 30 procents skatt på det blir resultatet 0,5 procent.

Skatten betalas varje år. Vill du inte betala den varje år ska du alltså lösa hela eller delar av ditt gamla uppskov.

I deklarationen 2008 var skatten på bostadsförsäljningar bara 20 procent mot 22 procent i år. Därför kan du tjäna en del på att begära omprövning av förra årets deklaration. Vänd dig till Skatteverket. Du får dock betala en liten ränta på skatten eftersom du betalar den ett år för sent.

9. Pensionsspara inte för mycket – det kan bli ren förlust

Notera att det maximala avdraget för pensionssparande är 12 000 kr.

Har du betalat in mer än så till din pensionsförsäkring riskerar du att betala skatt två gånger på det överskjutande beloppet. Dels får du inget skatteavdrag nu, dels måste du betala inkomstskatt på pengarna när de betalas ut.

Har du betalat in för mycket så godkänner Skatteverket att du flyttar över en del till nästa års deklaration.

10. Hushållsnära tjänster – missa inte blanketten

Glöm inte att skicka in din ansökan om skattereduktion om du har köpt några hushållstjänster. Har du köpt ROT-tjänster får du vänta till nästa år.

Du måste ansöka på en särskild blankett, ”Ansökan skattereduktion för hushållsarbete”. Den ska skickas in separat senast den 4 maj.

Datumen att hålla koll på

2008 års inkomstdeklaration ska vara inkommen till Skatteverket. Poststämpel från 4 maj är godkänt.

Har du betalat in för lite skatt? I dag är sista dagen att fyllnadsinbetala belopp över 10 000 kronor för att slippa ränta. Upp till 10 000 kronor beläggs inte med ränta.

Sista dagen för utlandssvenskar att deklarera.

Under juni: Skatteåterbäring till de flesta som deklarerat på internet.

Sista dagen med gamla ROT-reglerna. Mer om övergångsreglerna nästa vecka på Mer för pengarna.

Nya ROT-regler börjar gälla. Skatteavdraget ska ske direkt på fakturan.

Augusti-september: utskick av slutskattebesked. Skatteåterbäring om du inte fått den i juni.

December: de sista slutskattesedlarna skickas ut.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln