Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Om du ska binda räntan ska du pruta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-25

Aftonbladets läsare chattade med Annika Creutzer om privatekonomi

Annika Creutzer är chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.

Torbjörn säger: Hej Annika Jag fick brev från Swedbank om höjning av vårt 2 månaders bolån på 1/2%-enhet från 30 mars. Uppmärksammat på DI och E24 idag. Lånet är knutet till Stibor 60 med ett pålägg på c:a 64 punkter. När räntan vi betalade låg på över 5% (ganska nyligen) inte kom det något brev från banken om att sänka 0,5%-enheter pga av för stor förtjänst på denna typ av lån... Finns det något sätt att skriva om lånen (istället för att byta bank) till ett annat upplägg som kompenserar oss för detta tilltag av banken. Drar mig att byta bank för Swedbanks Internetbank är bra! Tack på förhand Torbjörn
Annika Creutzer säger: Ett alternativ är att du väljer 3-månadersavtal hos Swedbank. Då får du räntan 2,2 procent just nu. Någon kompensation är jag osäker på. Men försök att förhandla.
Lena M säger: Hej Annika! Vi har idag en större summa pengar på förmånskonto i Nordea till 0,85% ränta. Vi får enl banken ingen högre ränta på något sparkonto, utan de föreslår Sekura som "det senaste året legat på 4%". Är det bättre att flytta en del av pengarna till en bank som ger t ex 4 % på ett traditionellt sparkonto, t.ex. Bank2 - är de tillförlitkiga?/Lena
Annika Creutzer säger: Ja, ta inte en räntefond som alternativ till ett bra sparkonto. Sekura är dessutom en dyr fond, 0,75 procent i förvaltningsavgift. Bank 2 är ett bra alternativ. Ägs av Marginalen och har insättningsgaranti.
Mia säger: Jag har lyckats spara ihop 100.000 kronor. Min bankkvinna tycker att jag ska ha roligt för pengarna. Själv funderar jag på att betala ett bolån på 86.000 (Har sedan kvar ett bolån på 110.000). Vad tycker du?
Annika Creutzer säger: Det beror på din ekonomi i övrigt. Har du redan mycket pengar på banken kan du roa dig. Men annars tycker jag att det är en bra idé att betala av ett av bolånen. Det är i dag en av de bästa sparformerna. Särskilt inför framtiden när räntorna väntas stiga.
Ida säger: Hur skulle du fördela en summa, säg 5 000 kronor i månaden, mellan amortering på huslån och sparande?
Annika Creutzer säger: Det beror på ekonomin i övrigt. Men en vanlig familj bör ha minst 20 000 kr i en tillgänglig buffert (eller motsvarande alla utgifter under 2 månader). Amortera är också bra. Kanske 50/50?
Camilla83 säger: Hej Annika! Jag funderar på det här med aktiemarknaden. Om man har sparade pengar och kan avsätta en liten del, är det inte nu man ska satsa på aktier om man kan låta de pengarna sitta där länge? Och sen undrar jag om du har några tips på vad man ska satsa dessa pengar? /Camilla
Annika Creutzer säger: Om du har pengar att riskera kan du börja att smyga in på aktiemarknaden. Men räkna med att det kan bli nya bakslag. Börja gärna med breda aktiefonder. Vill du handla med enskilda aktier, börja med "torrsim" dvs låtsas handla en tid så du lär dig. Pröva gärna Aktie-SM hos Aftonbladet.
Monica säger: Jag har sparat "i madrassen" 100 000. Var ska jag sätta in dem? Barnbarnen ska få dem om 15 år.
Annika Creutzer säger: Vill du att de ska behålla sitt värde (dvs även med hänsyn till inflation) är Riksgäldens realräntekonto det absolut mest säkra. Ett alternativ kan vara ett bra sparkonto. På 15 års sikt kan du också placera en del på aktiemarknaden. Förslagsvis i en global indexfond. Den är förhållandevis billig och går som världens börser gemensamt.
katta säger: Hej Jag undrar vad som händer med aktier o fonder ifall en bank konkursar? Finns det nån risk att tex Swedbank gör det? Vad gör man då?
Annika Creutzer säger: Det händer ingenting med aktier och fonder. Dessa finns inte med i bankens tillgångar utan tillhör dig. Det är bara om du har sparat hos någon som svindlar dig som du riskerar att förlora dina pengar. Men då finns investerarskyddet för upp till 250 000 kr (ej att förväxla med insättningsgarantin på upp till 500 000 kr). Se på Finansinspektionens hemsida vilka som är registrerade och godkända för investeringsskydd. Välj aldrig någon som inte finns med på denna lista.
Mia säger: Vi har ett bolån som ska skrivas om snart. Har haft 5-årsbundet men funderar nu på 3 månaders bindningstid. Hur funkar det, kan man var 3:e månad ändra villkor eller lösa lånet helt eller delvis? Om man löser ett lån delvis, finns hela lånebeloppet kvar i pantbrev i alla fall om man skulle behöva "öka på" lånet ngn gång?
Annika Creutzer säger: Ja, du kan stoppa in extra pengar var tredje månad. Pantbrevet är på ursprungsbeloppet och ger utrymme för nya lån om du amorterat och sedan behöver låna igen.
anna säger: Hej, min syster har problem med pengar och jag vill hjälpa. Hon har skulder tror det är lån på 3 olika ställen totalt ca 300 000 kr. Hur börjar man? Ingen vill låna ut till henne så att allt samlas på samma bank. Jag måste ta säkert över ngn. Men hur ska vi börja? tack
Annika Creutzer säger: Du är snäll som vill hjälpa din syster. Men var försiktig. Gå inte i borgen. Då är du lika ansvarig för lånen som hon är. Om du lånar ut pengar till henne så skriv tydliga skuldebrev. Ta gärna hjälp av en jurist. Försök att först och främst få henne till en skuldrådgivare hos kommunen.
Elisabeth säger: Hej Annika Rekommenderar du att man köper premieobligationer enl Riksgäldens erbjudande? Tack!
Annika Creutzer säger: Det är ett säkert sparande och precis som reklamen säger finns det vinstchanser. Köper du hela serier brukar det finnas en garanterad avkastning. Den räntan är ok men inte i topp, det finns banker som ger mer. Men jag vet de som under de senaste tio åren haft en snittavkastning (skattefri) på 6 procent per år från sina premieobligationer.
MIsse säger: Skall man köpa aktier nu?
Annika Creutzer säger: Bara om du kan riskera dessa pengar. Det kan fortfarande bli nya djupdykningar. Är du nybörjare, pröva först att handla fiktivt. Pröva gärna Aktie-SM hos Aftonbladet. Väljer du aktiefonder är det lättare att gå in med stegvis. Det kostar ju inte mer. Ska du däremot köpa enskilda aktier måste du ju betala courtage för varje affär. Men stegvis är en bra stategi när det är så stora fluktuationer (volatilitet på aktiespråk)just nu.
Limpan säger: Är det fel att ta medlemslån för att betala räkningar när försäkringskassan krånglar?
Annika Creutzer säger: Nej, fackliga medlemslån är ett av de bättre lånen för att klara en tillfällig svacka. Räntan är just nu 5-5,25 procent. Men glöm inte att betala tillbaka när pengarna från försäkringskassan kommer.
säger: Hej jag har haft pengar bundna med 4,5 % ränta i ett år. nu är tiden ute och banken har erbjudit 1.4%. Det gäller ca.200.000:- vad ska jag göra? Har en kapitalförsäkring i Swedbank som jag förlorat 100.000 på och den tänker jag sätta ihop med dessa pengar. så summan blir alltså 300.000. Är 63 år och har inget större behov av dessa pengar än att dom ska öka och inte minska i värde
Annika Creutzer säger: Du kan få mer än 1,4 procent hos flera banker. Ett fasträntekonto exempelvis hos Länsförsäkringar ger i dag 3,55 procent på fem år eller 2,2 på två år. Det finns också flera mindre banker som ger upp till 4 procent på sparkonto.
Majsan säger: Har fått erbjudande om att binda vårt bolån som vi nu har en rörlig ränta på, just nu 2,63. Hur ska vi göra?
Annika Creutzer säger: Räntorna bottnar troligen senare i år. Men de kommer troligen att ligga på en låg nivå en längre tid framöver så det är ingen brådska att binda. Bunden ränta brukar vara lite dyrare över tiden. Se merkostnaden som en försäkring. Och i dag är denna försäkringspremie relativt låg. Om du ska binda ska du pruta.
Moderator säger: Här kommer sista frågan
Molly säger: Molly: jag får ingen hjälp hos kommunens skuldrådgivare. Vart vänder man sig i nästa led?
Annika Creutzer säger: Kan ingen anhörig hjälpa dig och föra din talan gentemot fordringsägarna? Ibland kan det vara lättare att prata direkt med dem som kräver dig på pengar. Hos Kronofogdemyndigheten finns det också hjälpsamma människor som kan ge råd. Myndigheten arbetar mycket med att fånga upp problem innan det går så långt så att de blir ärenden hos myndigheten.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor! Nästa vecka, på onsdag kl 14, är jag tillbaka och chattar.

Följ ämnen i artikeln