Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Så skyddar du dina tillgångar vid skilsmässa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.

Sara säger: Hejsan! Jag bor tillsammans med min sambo här i Stockholm. Jag jobbar och han studerar. Tycker du man ska dela pengarna rakt av eller att jag ska betala mer eller min sambo mindre för att vi har olika inkomster?
Annika Creutzer säger: Det går inte och säga vad just ni två ska göra. Men många med olika inkomster fördelar de gemensamma utgifterna i proportion efter inkomst (kanske 60/40). Förhoppningsvis är han klar snart och får ett jobb. Då ändrar ni fördelningen efter de nya inkomstförhållandena.
Lotten säger: Hej Jag och min Sambo utökade ett vanligt lån och köpte en bil som är skriven på honom, nu har vi separerat och jag undrar om han har rätt till bilen men att jag måste fortsätta betala på lånet?
Annika Creutzer säger: Tyvärr kan det bli så. Men kan du visa att du var med och betalade bilen så bör du kunna hävda att du har rätt till halva värdet. Vad säger han? Är ni ovänner kan du tjäna på att få hjälp av en familjerättsadvokat om det är stora värden som ska delas.
Steve säger: Hej Annika, Jag blev av med mitt jobb igår och fick ett avgångsvederlag motsvarande 6 månadslöner. I avtalet som vi skrev står totala summan samt att det ska betalas ut i klump. Beloppet är 150 000. Ska jag oroa mig för 50% skatt? MVH Steve
Annika Creutzer säger: Du kommer att få ett stort skatteavdrag för arbetsgivaren måste dra enligt tabell för engångsbelopp. Men du kan ansöka om jämkning hos skatteverket. Det innebär att det dras mindre skatt än enligt skattetabellerna för de inkomster du får resten av året.
Arash säger: Vad är egentligen normalt för en 19-åring i Sverige att betala hemma, när han inte jobbar för tillfället?
Annika Creutzer säger: Konsumentverket har bra uträkningar. http://www.ekonomi.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=1591&lngArticleId=4626 Enligt denna beräkning ska han betala ca 3 900 kr/månaden. Men ni kan välja att sänka det beloppet så länge han inte har något arbete, studiestöd e dyl.
Miomia säger: Hej. Jag är sambo med ett gemensamt barn och vi ska flytta till större boende snart. Nu bor vi i min bostad och jag har en del sparade pengar. Hur ska jag kunna skydda mina tillgångar men ändå se till att barnet har det bra om något händer mig? Är det alltid bättre att gifta sig än vara fortsatt sambo? Den ekonomiska balansen i förhållandet är minst sagt ojämn.
Annika Creutzer säger: Ni bör prata med en familjerättsadvokat. Dels behöver ni skriva ett avtal om vem som äger hur mycket av den gemensamma bostaden, dels behöver ni skriva testamente. Ett alternativ kan vara att gifta sig och ha ett äktenskapsförord som gör vissa tillgångar till dina enskilda. Gifter ni er utan att skriva äktenskapsförord kan du få en sämre sits än om ni fortsätter att vara sambo i det fall ni skulle separera.
Anders säger: Hej! Jag fick i dag ett erbjudande om att få 3,4 % i ränta från SevenDay. Vet du om dom är seriösa?
Annika Creutzer säger: Jag har inte granskat företaget närmare. Men det finns en insättningsgaranti så dina pengar, upp till 500 000 kr, är skyddade vid en ev konkurs. Dock kan det ta tid att få ut pengarna. För dem som sparade i Custodia tog det närmare 1 år innan flera av dem fick ut de insatta pengarna. Under tiden får du ingen ränta.
Mollyanna säger: Vi fick ett erbjudande om sparränta på 3.95%. Vårt hus är väldigt lite belånat och vi funderade faktiskt seriöst på att ta ett tvåårslån med 2.70 % ränta på en miljon och sätta in på detta sparkonto. Finns det någon hake med ett sådant arrangemang?
Annika Creutzer säger: Ja, räntan på bolånet kommer troligen att stiga under denna tid. När finanskrisen klingar av bör det vara dyrare att låna än den ränta ni får på ett sparkonto. Bolånar ni med bunden ränta och sätter in på ett fasträntekonto för samma period finns inte denna risk men vad jag sett finns inga exempel på där det lönar sig.
Viola säger: Hej! Har du någon rekommendation på sparkonto där man kan ha sin buffert, om man vill ha lite ränta och fria uttag? Eller rekommenderar du att ha dem i fond? För närvarande har jag och min sambo bara 0.15 % ränta på 100 000 kr. Tack!
Annika Creutzer säger: Det går att få bättre ränta på många ställen. Se på prisjämförelsesajter för aktuella räntor. Många nya, mindre finansbolag ger uppåt 3 procent. Titta också på bankernas fasträntekonton. Du får ca 1 procent bara på att låsa pengarna ett halvår.
Karin L säger: Vilket rekommenderar du vid försäljning av bostad (lägenhet), att man betalar vinstskatten eller skjuter upp den?
Annika Creutzer säger: Har du pengarna är det bäst att betala skatten i dag. Behöver du låna för att betala skatten tjänar du på det om du kan låna till en ränta under 3,25 procent (vilket du kan i dag). Men behöver du marginaler kan du välja att bara ta en del av skatten nu och portionera ut den över några år. Tänker du bo mycket länge i din nya bostad kan du tjäna på att ha uppskov och betala uppskovsskatt. Tänk också på taket 1,6 miljoner för det totala uppskovet.
Nina säger: Jag har precis gift mig, ärver jag automatiskt min make då?
Annika Creutzer säger: Ja, om inte han har barn sedan tidigare. Då har de rätt att få ut sitt arv om han dör.
Maggie säger: Hej! Vad rekommenderar du för sparande/placering där man får så bra ränta som möjligt utan eller med väldigt lite risktagande och utan bindningstid. Har också tonåringar, i deras fall kan pengarna bindas några år, vad är bäst?
Annika Creutzer säger: I dag är räntorna så låga nominellt så välj ett fasträntekonto på kortare tid. Troligen stiger inflationen om några år så bind inte på för lång tid. Den som är aktiv och kan vara snabb med att flytta pengarna om det behövs kan hitta räntor kring 3 procent hos finansbolagen som toppar på prisjämförelsesajter. Kolla bara att insättningsgarantin gäller. Är det ett långsiktigt sparande tycker jag att ni ska våga att ha en liten del i aktiefonder.
Pelle säger: Jag har bundit mina lån till en 5,12-procentig ränta, kan jag göra något åt det (som är ekonomiskt försvarbart) .Jag har 1 års bindningstid kvar.
Annika Creutzer säger: Be om en offert från banken på vad det kan kosta att göra en förtida inlösen av lånet. Troligen tjänar du inte något på att göra det men det kan vara värt att räkna på. Den räntekompensation som du får betala är avdragsgill på samma sätt som skuldräntan. Var också uppmärksam på att banken inte binder om lånet utan att du noga övervägt om du vill ha rörlig ränta i fortsättningen eller annan bindningstid. Banken brukar skicka ett brev men det är du som måste se till att vara aktiv.
Jonas säger: Hej. Är det bättre att amortera mera nu, än att spara mera?
Annika Creutzer säger: Det är ett utmärkt tillfälle att amortera och minska sårbarheten. Men har du ingen buffert bör du i första hand spara pengarna.
Emma säger: Jag har lagt in pengar i huset på renovering som vi äger 50/50. Är på gång att skriva testamente o samboavtal. Kan man i samboavtalet lägga in en skrivelse om att jag har rätt till den summa pengar jag lagt på renovering eller vad rekommenderar du?
Annika Creutzer säger: Visst kan ni skriva in det i ett avtal. Ni kan också skriva in vad som ska hända vid ev separation, om hur utköp ska gå till och liknande.
ogge säger: Tror du krisen är över nu? Vad tycker du att man borde investera i för fonder?
Annika Creutzer säger: Det stora börsraset var över i höstas. Sedan dess har börsen stigit men nu väntar många på en rekyl eftersom det blev en så kraftig uppgång. Placera därför pengar i fonder i flera steg, exempelvis månadsspara. Finanskrisen hoppas vi också är över, men det kan bli fler problem för bankerna när lågkonjunkturens effekter kommer. När det gäller hushållen har krisen bara börjat. Arbetslösheten väntas ta fart till hösten och det sista steget i en nedgång, de stora offentliga besparingarna, kan komma ca 2012, om vi ser till tidigare mönster. Fonder: gärna Norden. Det är en region som har goda förutsättningar vid en uppgång och risken är mindre än vid investering i ren Sverigefond. Riskfyllt men med potential: Bric-fond (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Stabilt och låg risk: global indexfond.
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
Daniel säger: Vad tror du, när börjar räntorna gå upp ordentligt igen?
Annika Creutzer säger: Risken finns att vi får en importerad inflation när råvarupriserna börjar stiga. Detta kan ske samtidigt som arbetslösheten ökar och priserna egentligen borde gå ner. I värsta fall kan det ske redan i slutet av året. Men de flesta tror att inflationen tar fart i slutet av 2010, början 2011.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka och varierade frågor. Jag är tillbaka nästa onsdag.

Följ ämnen i artikeln