Tio miljarder till kommunerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-07

Lägger också till en extra miljard i år för svininfluensans kostnader

Regeringen skjuter till tio miljarder kronor till kommuner och landsting för 2010 i den kommande budgeten, enligt ett pressmeddelande.

7 miljarder går till kommunerna, 3 miljarder till landstingen, rapporterar Aftonbladets Johanna Melén på plats på regeringens presskonferens.

Statsbidragen höjs tillfälligt, skriver regeringen i pressmeddelandet, för att "värna välfärden i kommuner och landsting".

Mer än väntat

– Det här är mer än vi hade räknat med i vår senaste prognos, säger Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet (KI).

På KI hade man intill måndagens regeringsbeslut räknat med att kommunernas budget skulle öka med 7 miljarder kronor nästa år, varav omkring 1,5 miljarder kronor skulle komma från höjda kommunalskatter.

Enligt Dillén blir kommunala skattehöjningar nu mindre sannolika.

Han tror dessutom att pengarna kan få en positiv effekt på sysselsättningen.

– Jämfört med många andra åtgärder är mer pengar till kommunerna ett effektivt sätt att upprätthålla sysselsättningen i ekonomin, säger han.

13 000 jobb

Enligt regeringen kommer de tio miljarderna till kommunerna nästa år rädda cirka 13 000 jobb.

– Pengarna är till för att undvika panikinbromsningar. Det är inte för att nyanställa folk utan för att förhindra uppsägningar, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Frågan är då vilka garantier regeringen har för att kommunerna använder pengarna på avsett sätt.

– Kommunerna är i grunden kloka och vill säkra skolan och vården. Men det är ingen långsiktig lösning. För det krävs att fler kommer i arbete så att skatteintäkterna ökar, sade näringsminister Maud Olofsson.

Regler för kommuner utreds

Regeringen tänker sätta igång ett utredningsarbete för att ändra spelreglerna för den kommunala ekonomin, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det finns ett konstruktionsfel i reglerna för den kommunala ekonomin. När staten försöker dämpa konjunktursvängningarna så förstärker den kommunala ekonomin i stället dem. Kommunerna tvingas betala ut socialbidrag i sämre tider samtidigt som man har balanskrav i ekonomin. Det leder till att man tvingas dra ned kraftigt och krisen blir ännu värre, sade Björklund på en presskonferens.

I motsvarande mån brassar kommunerna på i högkonjunktur, vilket innebär att man förstärker överhettningstendenser. Detta vill nu regeringen ändra på i grunden. Utredningen ska arbeta utifrån en modell med en så kallad kommunstabilitetsfond.

Tvingas spara i högkonjunktur

Det innebär att kommunerna kommer att tvingas spara en del av överskotten i högkonjunktur i en särskild fond. Pengar som sedan kan användas i lågkonjunktur.

Av de tio miljarderna går sju till kommunerna och tre till landstingen och pengarna fördelas i proportion till varje kommun/landstings invånarantal.

I promemorian skriver regeringen att "att öka statsbidragen till kommunsektorn är en direkt jobbskapande åtgärd med hög kostnadseffektivitet".

”Borde kommit tidigare”

Miljöpartiet (MP) har inget att invända mot regeringens belopp till kommunerna. Det är på samma nivå som MP föreslagit. Däremot anser partiet att pengarna borde ha kommit tidigare.

"Det hade varit mer ansvarsfullt om den moderatledda regeringen gett pengarna redan i år. Då hade Reinfeldt kunnat undvika att fler människor blir uppsagda och förlorar sina jobb", säger Mikaela Valtersson, partiets ekonomiska talesperson i ett pressmeddelande.

Om regeringen gett mer statliga pengar redan i år hade den kunnat förhindra kommunernas uppsägningar av anställda i skolorna, menar MP.

Influensamiljard

Utöver de tio miljarder kronor som gäller 2010 skjuter staten till en miljard kronor för i år med anledning av kostnaderna för influensapandemin.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln