Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lurades på 1,4 miljoner

Uppdaterad 2012-11-09 | Publicerad 2012-11-08

Avancerade investeringsbluffen tog sju år att upptäcka

Bedragarna var så skickliga att det tog sju år innan han insåg att han var lurad.

Bluffmakarnas falska investeringar har nu kostat Olle 1,4 miljoner kronor.

– De här människorna är helt skrupelfria, säger Olle till Aftonbladet.

Olle minns det första samtalet trots att det är tio år sedan. En man som pratade engelska med brittisk accent presenterade sig med namn och kallade sig aktiemäklare.

– Han sa att han satt i Schweiz och undrade om jag var intresserad av att investera. Han var mycket trevlig och otroligt vältalig, säger Olle, som egentligen heter något annat.

Seriös hemsida

Mannen berättade att de satsade pengar i ett företag som köpte nedgångna storstadshus som de renoverade och sålde. Olle, som är pensionär i dag, hade en hel del pengar sparat sen tidigare. Han kollade upp företaget. De hade en seriös hemsida och allt såg okej ut.

– Deras affärsidé verkade fullt rimligt. Jag ringde upp själv och pratade säkert tio gånger med samma person innan jag satsade några pengar. Och det handlade inte om några jättesummor först, omkring 10 000 dollar, säger Olle.

Aktiemäklaren hörde av sig igen och lockade med fler investeringar, bland annat i ett företag som skulle få ner bränsleförbrukningen för lastfartyg med ny teknik.

– De skickade till och med patenthandlingarna till mig. Jag är tekniskt kunnig och det såg helt korrekt ut. Jag ringde till och med upp en professor i New York som stod som rådgivare åt företaget. Han intygade att allt stämde, säger Olle.

25 polisanmälningar

Aktiemäklarfirman hörde av sig med jämna mellanrum med nyheter om nyemissioner och andra möjliga investeringar. Innan Olle anade att något var lurt hade han under sju år satsat 1,4 miljoner kronor av sina besparingar – pengar han troligen aldrig får tillbaka. Olle har skickat 25 anmälningar till polisen, men än har inget hänt. I de flesta fall har de lagt ner utredningen i brist på bevis.

– Jag har gett polisen massor med material. I ett fall skickade jag till och med en lista med svenskar som köpt aktier i företaget. Men jag har än i dag inte hört något om den utredningen, säger Olle.

Fortfarande aktiva

Flera av företagen som Olle satsade pengar i är fortfarande aktiva – trots Finansinspektionens varningar. Ett exempel är Masterseek som uppger att deras affärsidé är ett internationellt företagsregister.

– Det pågår en förundersökning mot dem. Det är allt jag kan berätta, säger Peter Sundman, nationell samordnare på polisen.

Följ ämnen i artikeln