Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

26 bra tips i sista minuten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-29

Här är smartaste avdragen i deklarationen

Nu har du tre dagar på dig att göra årets smartaste avdrag.

På torsdag ska skattemyndigheten ha din deklaration.

Aftonbladet ger dig 26 bra tips i sista minuten.

sist ute - igen? Ta det lugnt. Med Aftonbladets sista-minuten-tips fixar du de sista deklarationsavdragen. Och är det fortfarande något som är oklart kan du ringa till vår expertpanel som sitter beredd mellan 18.00 och 20.00 i kväll för att svara på dina frågor om deklarationen.

1. Blankettakuten.

Har du inte fått någon K 4-blankett för din aktieförsäljning? Eller saknar du blankett K 5 trots att du sålt huset? Ingen panik. Har du bara tillgång till internet kan du gå in på www.rsv.se/deklaration och skriva ut den blankett du behöver. Den går precis lika bra att använda som den tryckta.

2. Sök anstånd.

Kan redan vara för sent. Ansökan ska egentligen skickas in tio dagar före sista inlämningsdag. Men märker du att du inte kommer att hinna deklarera i tid kan det löna sig att skriva några rader till ditt lokala skattekontor. Då kan du slippa betala förseningsavgiften på 500 kronor.

Att ha varit sjuk eller utomlands en längre tid brukar räcka som skäl. Skicka gärna med ett intyg från arbetsgivaren.

3. Kolla alla uppgifter.

Lita inte på att skattemyndigheten har koll. Varje år upptäcks tiotusentals små och stora fel som kan få förödande konsekvenser. Något så enkelt som att en siffra i ditt personnummer blivit fel kan innebära att någon annan får din skatt.

Glöm inte heller att kontrollera att uppgifterna på den specifikation som följer med deklarationen stämmer överens med de kontrolluppgifter du har fått från banken. Kolla också att din arbetsgivare uppgett rätt skatt.

4. Ändra om något har blivit fel.

Även om ändringen är till din nackdel måste du ändra. Stryk de felaktiga siffrorna i den gula rutan och skriv dit rätt belopp i den vita rutan bredvid.

Under "Övriga upplysningar" ska du förklara ändringen.

5. Kliv över 1 000-kronorshindret.

Du får bara dra av "Övriga utgifter" som överstiger 1 000 kronor. Varje krona över gränsen är guld värd. Det är extra viktigt för dig som har en inkomst runt 252 000 eller 390 400 kronor. Där går gränserna för statlig skatt - antingen betalar du 20 eller 25 procent.

6. Dubbelt boende? Gör avdrag.

Arbetar du på annan ort än du bor? Då får du dra av kostnaden. Det kan heta "dubbel bosättning" eller "tillfälligt arbete" men reglerna är i princip desamma.

Du får dra av för bostaden på arbetsorten, merkostnader värda 54 kronor om dagen och en hemresa i veckan på billigaste färdsätt.

Ett villkor är att det är minst fem mil mellan hemmet och arbetsorten.

7. Glöm inte reseavdraget.

Alla resekostnader du haft till och från arbetet över 7 000 kronor är avdragsgilla. Vad kostar månadskortet i din kommun? Multiplicera med tolv och se om du kommer över gränsen.

8. Kämpa för bilavdraget - det lönar sig.

Har du tagit bilen till jobbet får du dra av 16 kronor per mil. Desto större anledning att kämpa för att få igenom det. Men du måste uppfylla något av följande krav:

Det är två kilometer till jobbet och det finns ingen kollektivtrafik.

Det finns kollektivtrafik men du har fem kilometer till din arbetsplats. Du måste dessutom tjäna två timmar per dag på att ta bilen.

Du har använt bilen i jobbet minst 160 dagar och kört minst 300 mil. Variant: har du använt bilen i 60-160 dagar och kört minst 300 mil får du dra av för de dagar du använder bilen i tjänsten.

Du är handikappad. Då får du dra av även de kostnader som överstiger 16 kronor milen.

9. Jämka miljöbilen.

Kör du en el-, etanol- eller gasdriven bil? Då får du jämka förmånsvärdet till vad en motsvarande vanlig bil kostar.

10. Hyrt ut? Gör avdrag först.

Du måste skatta för de inkomster du fått om du hyrt ut villan, lägenheten, sommarstugan eller bara ett rum. Men först får du göra avdrag.

Du behöver bara skatta för den del som överstiger 4 000 kronor. Sedan får du dra av 20 procent av inkomsten (villa eller sommarstuga) eller den hyra eller avgift du själv betalar (lägenhet).

11. Glöm inte pensionsförsäkringen.

Grundregeln är att du får dra av 18 450 kronor. Tjänar du mer än 369 000 kronor får du dra av fem procent, dock högst 36 900 kronor.

Betalade du in premien sent på året är det inte säkert att banken hunnit skicka in uppgiften. Skriv in de korrekta siffrorna.

12. Skillnad på räntan?

Den som har lagt om lån på bostadsrätten eller villan kan ha betalat ränteskillnadsersättning - skillnaden mellan den gamla och den nya räntan - under lånets löptid. Kostnaden är avdragsgill som utgiftsränta.

13. Glöm inte aktievinsten.

Skattemyndigheten vet att du sålt aktier så det är omöjligt att komma undan. Glömmer du att deklarera vinsten riskerar du ett skattetillägg på 20 eller 40 procent av skatten på det undanhållna beloppet.

Däremot vet inte skattemyndigheten vad du köpte aktierna för en gång i tiden. Använd blankett K 4 för att räkna ut anskaffningsutgiften och vinsten.

Fyll i försäljningsintäkten, dra ifrån anskaffningsutgiften. Summan blir kapitalvinsten eller förlusten som du för in på deklarationsblanketten.

14. Deklarera dina fonder.

Nytt för i år är att skattemyndigheten får kontrolluppgifter även på dina utlandsfonder. Har du sålt dina fondandelar så har din bank eller fondförvaltare redan räknat ut din vinst. Antingen kan du lita på att de har valt den bästa uträkningen eller så kan du räkna själv på K 4-blanketten.

Kom ihåg att ju högre anskaffningsvärde du kan använda, desto lägre blir kapitalvinsten och skatten.

15. Kvitta vinster mot förluster.

Glöm inte den lönsamma kvittningen. Har du exempelvis gjort en vinst på 6 000 kronor på en aktieaffär men förlorat 5 000 kronor på en annan, behöver du bara skatta 30 procent av 1 000 kronor.

Läs mer om kvittningsregler på: www.rsv.se/deklaration

16. Dra av förlusterna.

2001 var ett tragiskt börsår då väldigt många svenskar fick se sina aktier rasa i värde. Men misströsta inte. Du får dra av förlusten. När du gjort din uträkning på K 4 för du in förlusten under punkt 8 på deklarationens baksida. Sedan minskas skatten med 21 procent av förlusten, eller 30 procent av 70 procent.

Du får även göra avdrag om du gjort en dålig bostadsaffär. Då får du dra av halva förlusten.

17. Berätta om huset.

Glöm inte att tala om ifall du har sålt eller köpt en fastighet under året. Annars är risken stor att du måste betala fastighetsskatt för hela året och inte bara för de månader som du ägt huset. RSV förtrycker inte heller underlaget för fastighetsskatt på blanketten om affären har gjorts under året.

18. Sålt bostad med vinst?

Skatten på bostadsförsäljningar har höjts från 15 till 20 procent. Det innebär att du i år måste skatta för två tredjedelar av vinsten i stället för hälften som tidigare år. Ange helt enkelt två tredjedelar av vinsten som inkomst av kapital och betala 30 procent i skatt på beloppet.

19. Skjut på vinsten.

Sålde du villan eller bostadsrätten med minst 50 000 kronor i vinst? Då kan du skjuta upp skatten om du köpt, eller ska köpa, en ny bostad. Den nya bostaden måste vara köpt före den 31 december året efter försäljningen. Det finns fler viktiga regler som du kan läsa om i broschyrerna RSV 379 (småhus) och RSV 321 (bostadsrätt).

20. Kom ihåg förvaltningsutgifterna.

Kostnaderna för att sköta eller skydda ditt kapital går att dra av för den del som överstiger 1 000 kronor.

Den som är aktiv på börsen har mycket att dra av men var noggrann - skattemyndigheten kommer att specialgranska de här avdragen i år.

21. Ta inte upp för hög förmögenhet.

Höga taxeringsvärden gör att många kan hamna över gränsen på 1 miljon för ensamstående och 1,5 miljoner för makar eller sambor. Men kom ihåg att du bara behöver ta upp 80 procent av förmögenhetsvärdet på dina aktier den 31/12 i fjol.

22. Betala in skatten.

För att helt slippa underskott på kontot (tidigare kallat kvarskatt) ska du betala in skatt under 20 000 kronor senast på fredag 3 maj - efter den dagen räknas ränta. Om du slarvat bort inbetalningskortet kan du beställa ett nytt på www.rsv.se eller på servicetelefonen 020/567 000 (direktval 6704).

23. Om du glömt ett avdrag.

Ingen panik. Skriv ett brev till ditt skattekontor. Du har faktiskt fem år på dig, eller till den sista december 2007.

24. Räkna ut din skatt på nätet.

Vill du veta hur dina ändringar förändrar din skatt? Det finns en bra skatteberäkning på Riksskatteverkets hemsida www.rsv.se/deklaration. Klicka på räkneapparaten i den blå rutan under "beräkna" och välj skatteberäkningsprogram för löntagare och pensionärer.

25. Vänta inte för länge.

Om du lämnar deklarationen för sent kan du åka på en förseningsavgift på 500 kronor. Väntar du till efter den 1 augusti är avgiften 2 000 kronor.

26. Deklarera på nätet.

Från och med i år kan du deklarera via internet. Förutsättningen är att du inte behöver göra ändringar, avdrag eller fylla i blanketter. Du kan i stort sett bara godkänna deklarationen.

Använd de pinkoder som finns förtryckta på din deklaration, logga in på www.rsv.se och följ anvisningarna. Men gör det gärna redan i dag. På torsdag kan köerna vara förödande långa.

Behöver du mer hjälp?

Våra experter:

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln