Storbanken varnar: Inflationen kan bli för låg
Uppdaterad 2024-01-29 | Publicerad 2024-01-28
”Inflationen måste ner” har varit Riksbankens mantra de senaste åren.
Men i en ny rapport varnar Nordea för att inflationen riskerar att sjunka för mycket.
– Det här ökar chanserna för att Riksbanken sänker räntan, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.
Inflationen har sjunkit så fort att den snart kan hamna under målet.
– Den skulle kunna bli för låg i förhållande till Riksbankens inflationsmål. Däremot skulle nog många hushåll välkomna låg inflation och även sjunkande priser, säger Torbjörn Isaksson.
Förklaringen är enligt Torbjörn Isaksson att den globala efterfrågan är låg samtidigt som råvarupriser och fraktkostnader har sjunkit rejält under 2023.
– Det låga kostnadstrycket börjar slå igenom i svenska butiker. Även vad gäller matvaror. Flertalet kostnader för att producera livsmedel faller.
I dagsläget är KPIF, Riksbankens främsta inflationsmått, nere på 2,3 procent och i mitten av 2024 räknar Nordea med att den kommer att ligga under 2-procentsmålet.
Riksbanken pressas att sänka
Detta får storbanken att tro att pressen ökar på Riksbanken att sänka styrräntan.
Men det lär inte bli redan på nästa penningpolitiska möte som äger rum på torsdag.
– Det här ökar chanserna för att Riksbanken sänker räntan. Vi tror att en första sänkning kommer i maj och räknar sedan med att man fortsätter att sänka i snabb takt under 2024.
Styrräntan ligger idag på 4 procent och enligt Nordeas prognos kommer den att vara nere på 2,5 procent i slutet av 2024.
Samtidigt, påpekar Torbjörn Isaksson, är osäkerheten stor vad gäller de ekonomiska utsikterna.
– Det är med stor ödmjukhet vi närmar oss de här prognoserna. Konflikten i Mellanöstern kan ändra läget. Vi har blivit överraskade många gånger den senaste tiden.
Oavsett tror Torbjörn Isaksson att man kan räkna med att lågränteåren är ett minne blott.
– Centralbankerna kommer att vara mycket vaksamma gällande inflationen de kommande åren. Det är ett skäl att räkna med att räntorna kommer att vara högre än innan pandemin.