Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Stora lönegap efter småbarnsåren

Publicerad 2012-11-27

Lönegapet mellan män och kvinnor i Sverige består – efter småbarnsåren stagnerar kvinnolönerna medan männens ersättningar skjuter i höjden.

Högutbildade 45-åriga män tjänar 40 procent mer än kvinnor med samma utbildning, visar en ny studie.

En tolkning av rapporten är att många kvinnor väljer att skaffa barn i stället för en hög löneutveckling.

Snittåldern för förstföderskor i Sverige är ungefär 29 år. Det är vid den åldern som männen drar ifrån kvinnorna lönemässigt i Sverige. Störst blir skillnaderna för höginkomsttagare där männen vid 45 års ålder tjänar 45 procent mer än kvinnorna. Det visar en studie från Ifau, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Stora skillnader

– De första 20 åren på arbetsmarknaden är oerhört viktiga för karriären, vet vi från tidigare forskning, säger Anna Sjögren, docent i nationalekonomi och en av författarna till rapporten.

Forskarna undersökte svenska män och kvinnor födda 1945 fram till 1962 och mätte hur hög inkomst de hade från arbetsmarknaden vid 45 års ålder. Och skillnaderna är stora.

– Man bör vara medveten om de långsiktiga konsekvenserna och priset när man fattar beslut om att skaffa barn och hur man väljer att dela på ansvaret, säger Anna Sjögren.

I stället för en ökad inkomst väljer många kvinnor att skaffa barn. Det är en tolkning av resultaten i rapporten.

”Gemensamt ansvar”

Men det är också flera andra saker som som påverkar inkomstgapet, berättar Anna Sjögren

– Från andra studier vet vi att kvinnor arbetar mindre efter de fått barn. De arbetar deltid i större utsträckning och det gäller till viss del även efter småbarnsåren, säger hon.

Lönegapet mellan könen ökar sedan stadigt fram till ungefär 50 års ålder, då det långsamt börjar minska.

På TCO är man sedan tidigare medveten om skillnaderna.

– Det är viktigt att både män och kvinnor tar ett gemensamt ansvar och delar lika. Vi vill ha ytterligare en pappamånad i föräldraförsäkringen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

”Större lönespridning”

Andra konkreta åtgärder för att minska gapet är att öka medvetenheten kring hur man lönesätter män och kvinnor.

– Vi vill att man utjämnar löneskillnaderna varje år. Sedan är det viktigt att skapa fler karriärsteg och få en större lönespridning i de kvinnodominerade yrken som exempelvis sjuksköterskor och lärare, säger Ulrika Hagström, jämställdhetspolitisk utredare på TCO.

Anna Sjögren på Ifau tror emellertid att det finns chanser att inkomstskillnaderna kommer att bli mindre i framtiden.

– Nyblivna föräldrar delar på ansvaret mer i dag och kvinnor utbildar sig i större utsträckning än män nuförtiden, säger hon.

Följ ämnen i artikeln