Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Historiskt ras på Stockholmsbörsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-25

Värdet har minskat med 1 300 miljarder kr bara i år

I dag onsdag vände Stockholmsbörsen uppåt.

Men marknaden är skakad.

Den har aldrig gått sämre – raset är nu värre än Kreugerkraschen.

Och i år har världens näst sämsta börs tappat mer än 1 300 miljarder kronor.

ett tungt år på börsen Det har varit ett svart år för Stockholmsbörsen   näst sämsta börsen i världen. Men även på Wall Street deppas det. En mäklare upplever en tung dag på sin arbetsplats på börsgolvet på New York Stock Exchange.

Vid 13-tiden på onsdagen var Stockholmsbörsen drygt två procent upp. Men tisdagen var nattsvart. Till slut stannade raset på 1,35 procent för totalindex.

Raset som började den 7 mars 2000 har blivit historiens största. I snart 31 månader har det fortsatt. Börsen befinner sig nu på lägre nivåer än under Asienkrisen och efter terrorattackerna i USA i fjol. Och bedömare som Dagens Industri talat med liknar situationen vid panikstämning.

105 bottenrekord i går

Flera tunga svenska bolag noterade på tisdagen nya bottenkurser. Ericsson var 22 öre från fyrakronorsnivån och ABB, Volvo, Atlas Copco, Investor och Electrolux har aldrig gått sämre. Omkring en tredjedel av börsens bolag – 105 stycken – nådde den lägsta nivån i år.

Aktiekurserna är nere på ungefär samma nivåer som för sex år sedan och fjärran är 90-talets glansdagar. Många investerare har gett upp och vågar inte längre gissa på när det vänder.

Björn Davegårdh, chefredaktör för tidningen Börsveckan, tror att börsläget beror på flera saker. Dels har ekonomin återhämtat sig långsammare än väntat, dels finns en rädsla för ett hotande Irakkrig och för oljepriset. Ytterligare en orsak tror Davegårdh är att många försäkringsbolag säljer av aktier för att klara sina förbindelser mot pensionärerna.

– I det korta perspektivet känns det inte bra. På börsen råder något som liknar panik, säger han till Dagens Industri

PPM-fonderna har förlorat 35 miljarder

Gårdagens ras kunde ha blivit värre. När ny amerikansk statistik över de amerikanska hushållens förtroende för ekonomin publicerades vände börsen upp igen. Förklaringen till de senaste veckornas tapp är, enligt Dagens Nyheter, en allmän oro över världskonjunkturen. En oro som spätts på av risken för krig i Irak och valutgången i Tyskland.

DN skriver också att raset slår hårt mot pensionerna. PPM-fonderna har förlorat 35 miljarder kronor sedan starten för två år sedan. Om de 94 miljarder som placerades 2000 i stället hade placerats i den statliga inkomstpensionen hade de växt till nära 102 miljarder kronor.

Det handlar om mycket pengar för det svenska pensionssparandet, men det är inga större pengar för den enskilde.

- Det är viktigt att inse att det är inkomstpensionen som står för det stora beloppet. Och det är tur när nu börsen och därmed PPM-kontona går ner på det här viset, att samhällsekonomin i övrigt mer än väl kompenserar på inkomstpensionssidan, säger riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

Mattias Lundell, Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln