Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Allt fler anställda varslas om uppsägning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-31

Degerfors, Arvika, Borås flest varsel sedan 1992

Degerfors, Arvika och Borås. Det ökade antalet varsel om uppsägningar tilltar nu kraftigt.

I augusti varslades mer än tre gånger fler än i fjol, visar TT:s rundringning till samtliga länsarbetsnämnder.

Till och med den 29 i månaden uppgick antalet varslade i augusti till 6081 personer runt om i riket, jämfört med 1 825 samma månad i fjol. Det är den högsta augustisiffran sedan krisåret 1992 och likaså den högsta noteringen för en enskild månad sedan februari 1996.

Och då ingår ändå inte många av de senaste uppmärksammade varslen i statistiken, som till exempel vid stålverket i Degerfors och kylföretaget Carrier Refrigeration i Arvika.

Augustisiffran, som blir offentlig nästa vecka och som är mer än tre gånger så stor som i augusti i fjol, visar att ökningen nu tilltar kraftigt. Normalt sett brukar augusti vara den månad då antalet varsel är lägst under året, vilket indikerar att den kraftiga uppgången inte är tillfällig.

Fram till och med juli i år hade cirka 30 700 personer varslats om uppsägning, vilket var nästan dubbelt så många som under samma period i fjol.

Nedskriven prognos

Sannolikt innebär den tilltagande konjunkturavmattningen att Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) tvingas skriva ner sysselsättningsprognosen. Ams-chefen Anders L Johansson är dock försiktig i sina uttalanden i väntan på tydliga signaler om vart konjunkturen är på väg. Men kommer inga tecken på en vändning mycket snart kommer Ams att skriva ner prognosen, säger han till TT.

Hittills har bankernas prognosmakare tvingats flytta fram sina förhoppningar om att konjunkturen snart ska vända. Många i ekonomkåren ser nu en ljusning först en bra bit in i nästa år.

Den dystra statistiken slår jämnt över hela landet och gäller i huvudsak tillverkningsindustrin. Det är egentligen bara tjänstemannastaden Uppsala som visar upp ett minskat antal varsel. Även Västmanlands län klarar sig väl.

Flyttar utomlands

Ams-chefen konstaterar att många av de senaste tidens varsel rör företag som väljer att flytta sin tillverkning till låglöneländer:

- Den utvecklingen kommer att fortsätta, säger AndersL Johansson.

Men trots den dystra utvecklingen betonar han att det ändå blir en kraftig sysselsättningsökning i år.

Men den uppgången faller tillbaka på första halvåret i år och sysselsättningen är redan på väg nedåt, enligt Statistiska centralbyrån.

Persson: ”Konjunkturen betydligt svagare”

- Det visar att vi har en betydligt svagare konjunktur, och de senaste årens kraftiga högkonjunktur nu går över i en nedväxling, kommenterar statsminister Göran Persson resultatet av TT:s rundringning till landets länsarbetsnämnder.

- Hur pass djup den nedgången blir vet vi inte, vi vet bara en sak och det är att vi står bättre rustade nu än på mycket länge att möta en sådan nedgång. Och nu gäller det att se till att de människor som drabbas av arbetslöshet - om dessa varsel blir fullföljda - får stöd för en ny start på arbetsmarknaden.

TT: Är du överraskad över siffrorna?

- Nja, både och. Att det kommer en avmattning ser vi ju, internationellt. Sedan vad som blir verkställt återstår att se. För det har funnits lite marginal i varslen de senaste åren. Jag vill vänta med att värdera nivån på dem tills dess att vi sett dem i verkställighet.

Olle Lindström/TT , Jenny Berggren/TT

Följ ämnen i artikeln