Mörka månaden

Publicerad 2012-11-15

10 300 svenskar varslades i oktober

1550 på Ericsson Varselvågen drar över Sverige. På Ericsson varslades 1 550 personer den 7:e november – och visar på att den negativa trenden från oktober troligen fortsätter.

I oktober varslades 10 300 svenskar om uppsägning.

Det är nästan en dubblering jämfört med i fjol.

– Utvecklingen är oroväckande, men det är bara början, säger Clas Olsson, Arbets­förmedlingens analyschef.

Varslen har duggat tätt de ­senaste månaderna i Sverige. Ett ­efter ett har företagen flaggat om att de måste dra åt svångremmen och att många ­anställda får gå.

I september varslades 7 330 personer om uppsägning. Sedan har antalet bara stigit och oktober bjöd på nya skräcksiffror. Under förra månaden varslades 10 300 ­anställda.

– Det är de högsta siffrorna som vi har haft på flera år och visar på en lågkonjunktur, säger Clas Olsson, analyschef på ­Arbetsförmedlingen.

”Bekymmersamt”

Från oktober 2008 till april 2009 var det mellan 15 000 och 20 000 varsel i månaden. Sen sjönk antalet kraftigt. I oktober i fjol var siffran 5 700.

– Utvecklingen är bekymmersam och oroväckande. Det kommer bli en konjunkturnedgång och fortsätta varslas ett bra tag framöver. Det skulle ­inte förvåna mig om vi får några svaga år framöver i alla fall ­under 2013 och 2014, säger Clas Olsson.

Värst drabbade är branscherna inom industri, bygg och handel. Även om inte alla varsel slår igenom så kommer vi få se en ökad arbetslöshet framöver, hävdar Olsson. I oktober var 8,6 procent arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Vi kan inte säga var vi hamnar, men den kommer höjas.

Finanskrisens fel

Att detta händer just nu tror Clas Olsson beror på att finanskrisen i flera EU-länder har börjat skvalpa över på Sverige – och påverkar framför allt svenska företag som är exportberoende.

– Aktiviteten i ekonomin i Europa har dragits ner. Vi har väl väntat på det här ett tag, men det kom väldigt plötsligt, säger Clas Olsson.

Följ ämnen i artikeln