Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Spännande IT-år väntar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-26

Telekombranschen har under hela 2002 fortsatt att svaja betänkligt, med varsel, börsras, krisstämplar och 3G-fiaskon väntandes runt hörnet.

Men trots det tyder egentligen inget på att IT-utvecklingen har gått i baklås under 2002 - tvärtom.

2003 lovar att bli ett mycket spännande år.

Den som vill kan vältra sig i tjära och därefter rulla sig i fjädrar över att inte i tid ha insett de gigantiska missar som diverse företag och analytiker i branschen gjorde sig skyldiga till under inledningen av detta årtusende.

När bokslut görs för 2002 är det sant att tiotusentals jobb har försvunnit, och att till exempel bredbandsbolaget Utfors numera är norskt. Att 3G-operatören Oranges satsning i Sverige tog slut redan innan den började, och att Ericsson snart nått målet, en halvering av personalstyrkan till drygt 65 000 anställda.

Undergångsrubrikerna har satt sin prägel på inställningen till telekom och IT. Nu flyr kapitalet och de forna IT-entreprenörerna till säkrare mark. Icons grundare Jesper Jos Olsson är ett exempel. Han har numera bokstavligen huggit i sten genom sitt nya bolag Wasasten i Mångsbodarna, som säljer granit.

Men trots motgångarna har utvecklingen i IT- och telekombranschen inte upphört. Sju av tio IT-chefer tror dessutom på en ljusning under 2003, enligt tidningen Computer Sweden.

Post- och telestyrelsens (PTS) senaste statistik ger en del intressanta upplysningar.

Bredband på g

Över tre miljoner hushåll och företag hade Internetuppkopplingar den sista juni i år. Det är sju procent eller 209 000 stycken fler än den sista december förra året. Enbart Telia ökade antalet ADSL-kunder, bredband via telefonen, med 84 procent till 315 000 under samma halvår. Antalet bredbandskunder över huvud taget var den sista juni 576 000 stycken, en ökning med 20 procent på ett halvår. Värdet på Internetanslutningarna är 2,62 miljarder kronor.

Inför årets julhandel gjorde operatörerna samfällt bedömningen att det är nu och under nästa år som den stora majoriteten svenskar kommer att skaffa sig bredband via telefonsladden.

Spännande svar 2003

Om precis ett år är det meningen att 3G-telefonin ska födas. Dragkampen mellan PTS och teleoperatörerna kommer sannolikt att skärpas under året som kommer. Ska målen hållas eller tvingas myndigheten backa för kraven på mer tid för att bygga nät? IT-minister Ulrica Messing har redan öppnat för en förlängning.

Vilka aktörer finns kvar på banan? Orange har redan kastat in handduken. Hur går det med sammanslagningen av Telia Sonera och jobben i Sverige? Vänder det för Ericsson vid slutet av året som alla hoppas, eller får vi se fler magra år?

Sony Ericsson har lovat nya nallar som ska konkurrera mot jätten Nokia.

Telia ska sälja sitt kabel-tv-bolag Com Hem under året. Blir det då Telenor som tar över, som det spekuleras om? Hur går det för Bredbandsbolaget? Lyckas Ulrica Messing samordna utbyggnaden av bredband och få teleoperatörerna att samarbeta om 3G?

Motorn för den utvecklingen finns i bilderna. Dessa kan tas antingen via mobilen eller digitalkameran, och sedan skickas mellan mobiltelefoner eller från nallen till datorn.

Kristallkula

Det stora språnget är kanske insikten hos branschen att det är tjänsterna som kommer att styra tekniken och utvecklingen, inte tekniken i sig.

När telefonindustrin och teleoperatörerna hittar på nya ''nödvändiga'' prylar pratar man numera om innehåll. Längst på den vägen har Vodafone hunnit här hemma. Höstens lansering av en egen telefon, med egna tjänster, kommer att visa vägen för hela branschen.

Tillgänglighet och nyttighet är några honnörsord för dagen. Den som tittar i nallarnas egen kristallkula kan se mycket spännande framöver. De häftigaste maskinerna är i dag handdatorer, spelmaskiner, ordbehandlare, planerare, kameror, ljudinspelare - och dessutom telefoner. Kristallkulan vet att avslöja att det som i dag skrivs in i dagboken, som sms- eller mms-meddelanden, i nästa generation kommer att skötas av den egna rösten.

Kort sagt - året som kommer blir ytterligare ett spännande IT-år.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln