Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så här äger din kommun aktier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-07-03

"Vi ser det långsiktigt"

10 av Storstockholms 25 kommuner har investerat pengar i aktier eller räntebärande papper.

Järfälla är vinnaren och Botkyrka förloraren.

SKATTEPENGAR SOM INSATS Kommunförbundet tycker att kommunerna ska anlita professionella förvaltare. Så här kan det se ut vid mäklarbordet hos en svensk fondmäklare.

Oavsett om det går bra eller dåligt kan man fråga sig om kommunerna över huvud taget ska ta risker med offentliga tillgångar?

- Principiellt tycker jag att det är fel. Men i vårt fall tycker jag ändå att vi fattade ett klokt beslut, säger Mikael Freimuth (m), ordförande i kommunstyrelsen i Järfälla.

Sålde elbolag

Järfälla sålde sitt energibolag 1997 för 666 miljoner kronor. Kommunen betalade dels av på lån och köpte mark. Återstoden av pengarna placerades för att trygga framtida pensions-utbetalningar.

Han påpekar att det är en långsiktig investering och att maximalt 40 procent får sättas i aktier.

Förloraren Botkyrka har gjort precis likadant.

- Jag ser inget fel i att hantera tillgångarna på det här viset. Men det hade varit allvarligt om vi inte hade kunnat garantera pensionerna, säger Anders Arnesson (s), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Han tycker inte heller att pengarna i stället borde användas i den kommunala verksamheten.

- Det går inte att säga så. Om vi använde pengarna till det, vad skulle vi då göra när de tar slut? säger Anders Arnesson.

Försiktighet

Det finns inte några allmänna riktlinjer från Kommunförbundet mer än att det är försiktighetsprincipen som gäller.

- Det kan vara ett rimligt sätt att skaffa sig en bättre avkastning. Men det är viktigt att inte kommunerna leker aktieproffs utan att de låter professionella förvaltare sköta det. Och att man ser det långsiktigt, säger Ulf Lennartsson på Kommunförbundet.

För att kunna placera pengar krävs ett fullmäktigebeslut och en placeringspolicy. Stockholms stad tillhör dem som har mer strikta regler. Kommunen placerar ingenting i aktier och ingen investering i räntebärande papper får vara längre än ett år.

- Jag tycker inte att man får hålla på pengar under en lång tid och det bästa är ju att sänka skatten och låta invånarna placera pengarna själva, säger Gunnar Eliasson, vd i Skattebetalarnas förening.

Bland de kommuner som inte har investerat är det huvudsakliga skälet att det inte finns några pengar att placera.

Har din kommun satsat på börsen?

Aftonbladet listar kommunerna i Storstockholm, om de har placerat pengar i aktier eller räntebärande papper, hur mycket och vad investeringarna var värda vid årsskiftet 2000/2001.

Pernilla Fagerström

Följ ämnen i artikeln