Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

"Orimligt krav från Fastighetsägarna"

Publicerad 2023-09-14

Nu väntar förhandlingar om nästa års hyreshöjningar. Arkivbild.

Nu är dragkampen om nästa års bostadshyror igång. Fastighetsägarna kräver en höjning på 12 procent för att täcka kostnader. Hyresgästföreningen kallar det för orimligt och ”en positionering”.

Fastighetsägarna kräver kraftigt höjda hyror i Stockholm och Göteborg nästa år.

Branschorganisationen, som företräder 15 000 medlemmar och förhandlar om 320 000 lägenhetshyror, vill se en höjning med 12 procent i landets två största städer.

Stigande räntor, höjda kommunala avgifter för vatten och avlopp och uppåtgående underhållskostnader är några av de utgifter som ligger bakom kravet.

Segdragna förhandlingar

– De oerhört stora kostnadsökningarna slår hårt mot fastighetsbranschen. Då måste man kompenseras för det. Annars går det på sikt ut över hyresgästerna i form av sämre underhåll och betydligt sämre bostäder, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR i Göteborg.

Förra hösten gick Fastighetsägarna ut med ett krav på 10 procent. Efter segdragna förhandlingar landade höjningen på runt 4 procent i genomsnitt.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström tror att kravet på 12 procent från Fastighetsägarna inför nästa år mest handlar om en positionering.

– Man går ut högt för att man tror att det ska ge fördelar i förhandlingarna. Men det är ett helt orimligt krav som de kommer med, säger han och fortsätter:

– Vi ska komma ihåg att hyresgästerna kommer från ett år med den högsta hyreshöjningen på 30 år. Det är tufft redan nu, det här skulle totalt slå sönder ekonomin för väldigt många hyresgäster.

Carl-Johan Bergström säger att han har förståelse för att fastighetsägare har fått höjda kostnader, men att det samtidigt kommer efter ”decennier av extremt goda tider”.

– De har haft stabila intäkter hela tiden och tidigare motiverat hyreshöjningar med att de också måste kunna spara för sämre tider, säger han.

”Hållit igen”

Men enligt Rikard Ljunggren bygger kravet på en ”rimlighetsbedömning utifrån ett hyresgästperspektiv”. Enligt Fastighetsägarnas beräkningar borde höjningen snarare ligga på 14 procent, säger han.

– Vi har faktiskt till och med hållit igen lite. Man kan tycka att 12 procent låter mycket, men för en genomsnittstrea för 7 000 handlar det om ungefär 800 kronor i månaden.

Nu kommer parterna att sätta sig ner och förhandla.

– Vi kommer inte att gå ut med något motbud på en låg nivå för att positionera oss. Utan vi kommer att sätta oss i förhandlingsrummet för att hitta en lösning, säger Carl-Johan Bergström.