Här är kommunerna som låter husägarna stå för snöröjningen

Uppdaterad 2012-12-17 | Publicerad 2012-12-11

Kan bli skadeståndsskyldiga om inte snön skottas

Det är svårt att som husägare leva upp till kommunernas krav på en tillfredsställande snöröjning, anser Villaägarna.

Har du koll på att du kan vara ansvarig för att snöröjningen utanför ditt hus sköts?

Skottar du inte kan du bli skadeståndsansvarig om någon halkar.

Här är kommunerna som lägger över ansvaret för snöröjningen på husägarna.

Villaägarnas Riksförbund har frågat Sveriges kommuner vem som ansvarar för snöröjningen i villaområdet. 108 av kommunerna har svarat. Av dem är det en majoritet, 67 stycken, som lägger över ansvaret för att snön skottas på exempelvis gångbanorna utanför husen på husägarna. Det innebär att om du som husägare inte har röjt undan snön tillräckligt kan du bli skadeståndsskyldig om någon skulle halka i snön.

Skapar problem

– Det är lite olika från kommun till kommun vad husägarnas ansvar är. I vissa kommuner ska du röja snön skyndsamt, i andra ska du göra det inom en viss tid och i vissa måste du göra det när snön nått ett visst djup, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Men även om ansvaret att röja snön ligger på husägarna visar Villaägarnas undersökning att det inte sker. I nästan alla kommuner sköter en stor andel av husägarna inte snöröjningen på ett tillfredsställande sätt.

Detta skapar många problem, bland annat genom att framkomligheten blir begränsad, vilket kan innebära en trafikfara när gångtrafikanter tvingas ut på vägarna för att ta sig fram.

Kräver lagändring

– Det är inte lätt att som husägare uppfylla kraven på snöröjning. Flera husägare är gamla eller handikappade och har ingen möjlighet att skotta bort snön. Andra jobbar på dagarna eller kan vara bortresta och hinner därför inte röja snön i den grad kommunen kräver. Det är helt enkelt en bättre och effektivare lösning att kommunerna sköter

snöskottningen på gångbanorna än husägarna, säger Ulf Stenberg.

Villaägarnas Riksförbund kräver nu att lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning tas bort och att kommunerna får ansvaret för att snöröja på gångbanorna.

Enligt organisationens egen uträkning skulle det i en normalstor kommun kosta cirka 200 kronor per invånare om året att låta kommunen ta över snöröjningen helt.

Följ ämnen i artikeln