FP vill ge sjuka mer i plånboken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

Sjukförsäkringen splittrar regeringen

Regeringen är inte överens om de ökade klyftorna mellan sjuka och friska.

Moderaterna tycker att de är bra – men Folkpartiet vill höja taket i sjukförsäkringen.

– På sikt tycker vi att det är dags att ta en diskussion om att höja

taken så att det inte blir för stor skillnad, säger Ulf Nilsson (FP).

Klyftorna mellan de som är friska och de som är sjuka eller arbetslösa har chockökat sedan regeringen kom till makten.

Som Aftonbladet skrev i går förlorar en tjänsteman som blir långtidssjuk mer än dubbelt så mycket i dag som före valet 2006.

Hittills har regeringen samfällt försvarat arbetslinjen – som gett mer pengar till dem som jobbar och mindre till sjuka och arbetslösa. Men nu öppnar Folkpartiet för att klyftorna inte får bli för stora.

– Jag tycker att politiken som helhet har varit lyckad: sjuktalen har minskat och rehabiliteringen har kommit igång snabbare. Men jag vill ändå betona att det är viktigt för Folkpartiet att det är en inkomstbortfallsförsäkring, säger Ulf Nilsson (FP) som är ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Skiljelinje

– Så på sikt, när ekonomin utvecklas, kommer vi att fortsätta arbeta för att höja taken i sjukförsäkringen.

Men varken M eller C vill göra några förändringar i ersättningarna.

– Dagens nivåer ger en god inkomsttrygghet för alla med normala inkomster, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M).

Centerns gruppledare Roger Tiefensee trycker i stället på att tiderna i sjukskrivning och arbetslöshet ska hållas nere.

”Orimligt”

– Det orimliga är om man får långa tider i arbetslöshet. Det ska löna sig att arbeta och vi ska ha en Arbetsförmedling som verkligen hjälper arbetslösa tillbaka, säger han.

Folkpartiet står dock inte helt ensamt i regeringen. Även KD-ledaren Göran Hägglund säger att man ”ständigt ska pröva vad som är en rimlig ersättning” – men vill inte ge några löften om höjda nivåer.

– Det är inte min sak att nu säga. Jag tycker att man hela tiden ska följa och pröva systemen om de är utformade på bästa möjliga sätt.

Diana: Det är bättre att vi som kan betala gör det

Familjen Östergren har fått ett par tusen mer i plånboken varje månad.

Men någon större skillnad märker de inte.

– Får man lite mer pengar blir det dyrare någon annanstans, säger Diana Östergren.

Diana och Roger Östergren i småländska Reftele jobbar båda inom metallindustrin. De är typiska vinnare med regeringens politik.

När det fjärde jobbskatteavdraget införs vid nyår kommer de att ha fått nästan 3 000 kronor mer kvar i månaden jämfört med 2006 Men Diana tycker inte att pengarna räcker längre nu än för tre år sedan.

– Eftersom det har skett under så lång tid så märker man inte av det, säger hon.

Diana hade hellre varit utan jobbskatteavdragen. Hon oroar sig för att barngrupperna på fritids blivit större och att det är för lite personal på äldreboendena.

– Det är bättre att vi som kan betala gör det och att man kan behålla servicen. Och nu har det varit mycket bekymmer med ungdomar som vandaliserar. Det är bättre att ta hand om dem i stället för att sänka skatten. Vandalisering kostar också mycket pengar, säger hon.

Följ ämnen i artikeln