Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Oljan väntas förbli rekorddyr

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-09

Stockholm

Oljemarknaden har i grund och botten förändrats. Priset kommer därför ligga kvar på rekordhöga nivåer, tror en utländsk bedömare.

Många svenska bedömare, däribland Riksbanken och Konjunkturinstitutet (KI), väntar sig att den rekorddyra oljan blir billigare framöver. Men Robin Batchelor, ansvarig för investmentbanken Merrill Lynchs placeringar i energibranschen, tror annorlunda.

- Oljepriset kommer att stanna på en hög nivå. Om det blir 40 eller 60 dollar per fat är däremot svårare att förutse, säger han.

På tisdagen handlades olja av amerikansk kvalitet till 49 dollar per fat. Till skillnad mot experternas tidigare bedömningar har priset klamrat sig fast på dessa nivåer en längre tid.

Skyller på spekulation

Oljekartellen Opec och det internationella energiorganet IEA brukar titt som tätt skylla oljeprisuppgången på att marknadens finansiella aktörer spekulerar upp priset, men Batchelor slår ifrån sig.

- Fundamentala faktorer styr priset. Fonder förstärker möjligen en viss trend, säger han.

Finansfolk svarar bara för 10-15 procent av affärerna på oljemarknaden, enligt Batchelor. Han anser att oljeprisuppgången helt är kopplad till en ökad efterfrågan och ett begränsat utbud.

Västvärldens konsumtion av olja är kvar på en hög nivå även om ekonomierna blivit mindre oljeberoende. Samtidigt kräver industrialisering av Kina mer och mer energi. När kineserna väl fått smak på bilar och kylskåp kommer de inte att vilja vara utan, tror Batchelor. Han ger därför inte mycket för IEA:s prognos om en avsevärt lägre global efterfrågan nästa år.

- De har missat i efterfrågeprognosen de senaste tjugo åren. Därtill är förväntningarna om utbudet oftast uppblåsta, säger han.

Fel kvalitet

Vidare säger han att Opec-länderna pumpar allt de kan och att inga betydande reserver finns. De saudiska fälten gömmer visserligen viss kapacitet, men den oljan är av fel kvalitet.

Västvärldens raffinaderier har svårt att omvandla den tunga saudiska oljan till bensin, enligt Batchelor. Avgörande investeringar i ökad raffinaderikapacitet är ännu långt borta. Trycket på lätta oljor, som Nordsjöolja och amerikansk WTI, kommer därför att bestå, enligt Batchelor.

Joakim Adler/TT

Följ ämnen i artikeln