Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Göran Persson träffar GM:s Europaledning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-20

Facken genomförde protestaktion mot biljättens sparplaner

Trollhättan

Dragkampen mellan Sverige och Tyskland om GM:s biltillverkning förs på högsta nivå.

Statsminister Göran Persson ska göra reklam för Trollhättan vid en träff med GM:s Europaledning nästa fredag.

På tisdagen genomförde GM-facken en protestaktion vid alla europeiska fabriker.

Göran Persson bekräftade i samband med en pressträff att mötet med Europaledningen är inbokat den 29 oktober i en stad i Schweiz. Vilken vill han inte avslöja. GM:s Europakontor finns i Zürich.

Regeringen vill inte ha för mycket uppmärksamhet kring mötet. En orsak kan vara att dragkampen mellan Opel i Rüsselsheim och Saab i Trollhättan inte får ses som en kamp mellan Tyskland och Sverige.

– Vi kan inte gå in i någon slags auktion mot den tyska staten, det vore fullständigt vansinnigt, säger Persson.

Vettig dialog

– Däremot kan vi föra en dialog med GM:s ledning som är vettig. Dessutom är det ju så att det inte tillåts längre att stater går in och manipulerar konkurrensvillkor. Det sätter EU stopp för och det tycker jag är bra.

Persson uppger att han vill höra GM:s bedömning av läget och ge sin bedömning.

– Det blir inga sensationer. Jag tycker vi har goda förutsättningar för bilproduktion i Sverige och en konkurrenskraftig enhet som bör ha sin chans att utvecklas, säger han.

– Samtidigt är vi beredda att gå in i ett partnerskap inom det ramverk som EU medger för att ytterligare stötta produktionen.

Arbetet stod stilla

Anställda vid GM-fabriker över hela Europa lade på tisdagen tillfälligt ner arbetet i protest mot biljättens planer på att minska antalet anställda med 12000 de närmaste två åren. Enligt GM-facken demonstrerade fler än 50000 anställda vid 13 anläggningar mot sin USA-baserade arbetsgivare.

Under två timmar på eftermiddagen stod arbetet stilla vid Saabs fabrik i Trollhättan när de tre fackklubbarna informerade sina medlemmar om den senaste utvecklingen.

– Det var cirka 2000 personer vid varje möte, sade Metallklubbens vice ordförande Chresten Nielsen efter mötena.

De två timmarnas stopp innebar ett produktionsbortfall på 68 bilar.

Opel drabbas

De är de anställda vid tyska Opel som drabbas hårdast av GM:s planer. Vid fabriken i Bochum, där 4000 riskerar att förlora sina jobb, har produktionen stått stilla sedan i torsdags på grund av spontana strejker. Enligt polisen demonstrerade minst 10000 människor i Bochum på tisdagen.

Produktionsavbrottet i Bochum ledde på tisdagen till att produktionen även stannade i Rüsselsheim och belgiska Antwerpen. De båda fabrikerna är beroende av delar från Bochum.

På måndagen inleddes förhandlingar mellan Opels ledning och representanter för de anställda. Enligt Opel är målet är att se till att dess tre tyska fabriker är tillräckligt konkurrenskraftiga för att överleva efter 2010. Facket motsätter sig uppsägningar och förordar andra lösningar för att göra GM Europa lönsamt igen. GM:s europeiska verksamhet har inte gått med vinst sedan 1999.

TT

Följ ämnen i artikeln