Avkastning viktigare än avgifter
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-11
Pia Nilsson, vd Fondbolagens förening, svarar på läsarnas frågor om de bästa fonderna.
Flugan säger: Om jag jobbar i ett annat EU-land än Sverige, tjänar jag ändå ihop till min pension "här hemma"?
Pia Nilsson säger: Nej. Men, du tjänar istället in pension i det land du arbetar.
Lena säger: Många fonder i katalogen har 0 kr i fondförmögenhet. Hur påverkar det min investering, och med vilka medel köper fonden då aktierna.Likaså hur påverkar det nav-kursen framöver?
- Många fonder är nya inför premiepension, men precis som när nya fonder annars startar så är detta inget problem. De placerar de nyinkomna pengarna enligt den
placeringsinriktningen som fonden har. De kan inte visa historiska NAV-kurser, men från och med n
Fonzie säger: Vad stod egentligen i det orangea kuvertet man fick i våras? Skulle man göra någonting?
- Brevet i våras innehöll endast information om vad du tjänat in till hela din allmänna pension. Den största delen är inkomstpension och/eller ATP beroende på ålder. Du fick
också besked om hur mycket du hittills tjänat in till premiepension. I det nya blåa som du nu har fått så får du veta hur mycket du nu har att placera i höst.
Henke säger: PIA, jag är 41 år har jobbat sen 76 , min fråga är vad råder du mig att göra nu när jag måste välja premiep. har du några tips? är tacksam för några förslag.
- Om du vill välja nu och sedan inte vara alltför aktiv så tycker jag att du ska välja några olika aktiefonder med olika inriktning, exempelvis en global fond och en Sverigefond.
Bengt i Norrköping säger: Hej Pia! Tack för att Du finns. Vet Du om man kommer att kunna välja förmånstagare, utan att behöva betala dyra avgifter?
- Från och med 2002 kan du välja förmånstagare och efterlevandeskydd till premiepensionen. Men, det blir avgifter och det är inte säkert att det är fördelaktigare än andra
alternativ av efterlevandeförsäkring. Så det gäller att jämföra.
Pether säger: Hej Pia. hur viktigt tycker du att det är att titta på avgifterna. Är det något man skall stirra sig blind på?
- Avkastning är viktigare än avgifter. Om en fond ha 0,4 procent i avgift och en annan har 0,5 procent så räcker det med att den senare går 0,2 procent bättre för att vara bästa
alternativet av de två. När du har valt placeringsinriktning på fond kan du jämföra avgifter. Vid lika avkastning ger den med lägsta avgift bästa pension.
Christer Henricsson säger: Född 1941, kan gå i pension vid 60 år. Hur placerar jag mina 6823 kronor?
- Det har inte så stor betydelse hur du placerar eftersom premiepensionen blir så liten del för dig. Välj gärna en bred aktiefond eller ta lite större risk om du tycker så.
Fredde äger: Vad händer om man inte väljer i vilken fond som man vill ha?Väljs det en automatiskt då eller?
- I så fall placeras pengarna i sjunde AP-fondens premiesparfonden som är en bra aktiefond. Jag tycker att du ska välja och sprida dina pengar på mer än en fond för det är bättre
riskpridning än att inte välja.
Fondnisse äger: Jag tycker indexfonder verkar vara billigast och bäst, typ Moderna Fonder. Stämmer det?
- Indexfonder har låga avgifter. Om de ger bästa avkastning är däremot inte säkert. De följer index så de ger genomsnittlig avkastning enligt det index som valts.
Fonzie säger: Hur kommer det att gå till att byta fonder? Kommer man att få skatta för den vinst(?) man gör?
- Du kan byta när som helst och det är inga avgifter och inte några skatter. Den enda skatten på premiepension är på pensionen den dag som den utbetalas som pension.
Annika säger: Om man är 42 och har jobbat sedan 1987 och inte sparat en krona till sin pension. Hur mycket ska man då satsa på privat sparande? Utöver det som ska väljas i höst i alltså.
- Det beror på hur mycket du tycker att det är lagom att spara nu. 500 kronor i månaden tycker jag är en lämplig summa.
Petter 20 säger: Hej Pia, jag gjorde lumpen 99-00 och har hört tyktas att även värnplikt skall vara pensionsberättigande.. stämmer det?
- Ja. Under värnplikt räknas en fiktiv inkomst som pensionsgrundande och den uppgår till 50 procent av genomsnittsinkomsten som alla har haft under respektive år.
Peter säger: Bankkrasher, börsmäklare som rekommenderade Telia, med mera... Håll med om att ingen vet nåt om framtiden, allt är bara gissningar.Om alla löften från fondbolagen hölls så skulle inte alla världens pengar räcka till.
- Du har rätt att ingen vet något om framtiden. Men, om du tror relativt gott om framtiden kommer aktier i genomsnitt att vara en bra placering. Men, det är viktigt att se på lång
sikt. Det svänger som bekant.
Helen säger: Hej Pia! Jag är 31 år ,vad råder du mig allt välja,jag funderat på att låta där vara som det är.Det verkar finnas för mycket att välja på.
- Jag tyccker att du ska välja och att du ska välja mer än en fond för att få riskspridning. Eftersom du är så ung tycker jag att du ska välja aktiefond. Ett annat alternativ är
generationsfond.
Christian säger: Hej Pia! Om jag är 27 år vad ska jag välja för typ av fond ? högrisk eller lågrisk?
- Eftersom du är så ung tycker jag att du ska välja aktiefonder. Men, välj mer än en fond för riskspridningens skull. Högriskfond ska du bara placera lite grand i och det mesta i
en/flera bredare aktiefonder.
Laila Öster säger: Hur skall jag placera min lilla pensionpeng. Jag är 59 år. Skall jag placera allt i en fond.
- Ja, det tycker jag att du kan göra. Premiepension blir så liten del av din pension och det spelar ingen större roll hur du väljer.
Ola säger: Bör man inte titta mer på TKA när man väljer fonder och dessutom vet jag att det finns fonder som lånar ut aktier, vilket ökar avkastningen.
- TKA är ett svårt begrepp. Fondavgiften är bättre att studera. I TKA ingår courtage - avgifter vid köp och försäljning av aktier. En mycket aktiv fond får därför högre TKA, men
viktigast är ju avkastningen.
Erik säger: Hej Pia! När kan man börja pensionspara ?
- Först och främst ska man ha en förvärvsinkomst så att man kan utnyttja avdraget i deklarationen. Enligt min mening behöver man inte börja pensionsspara privat förrän i 40-årsåldern. Men, välj till premiepensionen för de pengarna kan inte användas till ann
Fredde säger: Vad är bäst att välja för ungdomar?Jag själv är 24 och har inte engagerat mig i premiep. valet. Och det börjar jag ångra fett nu!Har du något tips?
- Det räcker att du börjar engagera dig nu. Välj aktiefonder eftersom du är så ung och väljer mer än en för att sprida risken.
Len@ säger: hej ! hur gör man när man e arbetslös?
- Arbetslöshetsersättning är också pensionsgrundande.
Carola äger: Hej Pia! Jag är 31 år gammal och ensamstående med en dotter på fem år. Som du nog förstår så har jag inte fått ihop några större summor eftersom jag bara jobbar 75%. Hur skall jag välja?
- Eftersom du är så ung tycker jag att du ska välja aktiefonder och mer än en för att sprida risken. Välj gärna breda aktiefonder såsom globalfond och Sverigefond. Generationsfond är också ett alternativ.
Jenny säger: När ska jag välja? Jag är 19 år nu.
- Denna höst väljer man placering av pengar som intjänats 1995-1998. Inkomster från 16 års ålder ger pension. Placering sker tv å år efter du har haft inkomsten. Många ungdomar kommer att få placera i början på nästa år för från och med 1999 räcker det med att tjäna 8 800 kronor för att ha en pensionsgrundande inkomst.
Torgny Tholerus säger: Hur lång tid tar det från att man skickar in sitt fondval, tills dess att fondandelarna köps in av PPM? (Jag skickade in i måndags.)
- PPM säger att de vill ha tre-fyra dagar på sig.
Lola säger: Tycker du att det kan vara fördelaktigare att ha flera förvaltare, och i så fall hur många?
- Ja du kan gärna välja flera fondförvaltare, men det är viktigare att välja olika typer av fonder oavsett om det är samma eller flera förvaltare.
Fredde säger: MÅSTE man välja nu?Kan man inte vänta?
- Du behöver inte välja nu utan kan välja när som helst i framtiden. Fram tills dess du väljer kommer dina pengar då att förvaltas av sjunde AP-fonden. Men, varför inte välja nu?
PerFah säger: Hej Pia, Bör man satsa på 1,2 eller alla 5 möjligheter att sprida pengarna på?
- Jag tycker att du ska välja mer än en fond för att sprida risken. Själv har jag valt fem.
Nisse säger: Jag är 58 år gammal och har varit förtidspensionärer sedan 1994. Kommer jag att få välja fonder? Hälsningar Nisse
- Ja, förtidspension är pensionsgrundande. Men alla i din ålder får väldigt lite till premiepension.
Christer Henricsson säger: Frugan är född 1948, pension vid 65 år. Hur skall hon placera sina 10224 kr?
- Hon kan exempelvis välja några olika aktiefonder och sprida risken. Eller välja generationsfond.
Carolina säger: om man väljer en generationsfond, kan det ändå vara bra att placera några procent i andra fonder som verkar bra?
- Det tycker jag är ett bra alternativ.
Bengt-Olof säger: Jag är född 1939, och undrar vad jag får när jag går i pension.
- Det kan jag inte svara på, men du kan kontakta försäkringskassan. De som är födda 1939 får väldigt lite premiepension, men mer i ATP istället.
Flugan säger: Jag är 19 år, är det idé att sätta sig in i "pensions-träsket" nu, eller kan man åka med tåget om låt säga 10-15 år?
- Jag tycker att det är bra att sätta sig in i pensionen nu även om det också går bra när du är äldre. Att få placera i fonder kan vara särskilt bra för er som är unga.
Janne säger: Är det verkligen en fördel för svensson att själv fixa med sin pension ? Det finns ju inga som helst garantier att pensionen skulle bli bättre för det !
- Om dagens pensionärer hade fått placera lite själva hade de haft högre pension idag. Se det som en möjlighet. Det är dina pengar.
Gabriel säger: Pia...vad kallas de fonder som har räntepapper och aktier i samma portfölj ?? och vad är en blandfond ??
- De kallas just blandfonder.
Fonzie säger: Tycker du inte att många går på en nit när de väljer Contura? Mikael Näslund är ju inte kvar där.
- Jag tycker inte att man ska placera allt i denna fond, men en mindre del är inte fel. Riskspridning är alltid att rekommendera.
Ev säger: Jag hade bestämt mig vilka fonder jag skulle välja (mest aktiefonder) men nu är jag osäker. Är det god idé att placera sina pengar i räntefonder tills marknaden stabiliserats?
- Jag tycker att du ska stå fast vid vad du först tänkte. Pensionsplaceringen är ju på mycket lång sikt och det kommer alltid att svänga på börsen. På lång sikt brukar aktier ge
bästa avkastning.
Tess säger: Vad bör jag placera mina pengar i? 27 år och beräknar att jobba fram till 60 år
- Välj aktiefonder eftersom du är så ung. Välj flera olika fonder med olika placeringsinriktning för att få en bra riskspridning.
Inger säger: Hej Jag är 50 år gammal och har jobbat sedan jag var 19, varav 13 år i utlandet (Europa). Hur ska jag välja?
- Välj aktiefonder och mer än en för att sprida risken. Om du inte vill vara så aktiv framöver väljer du breda aktiefonder. Om du väljer branschfonder eller mer speciella fonder
bör du följa med och göra omplaceringar när du så tycker.
Student säger: Hej! Är högskolestudier pensionsgrundande? Det är ju rätt många år som går åt till studierna!
- Ja, från och med 1995. Du får räkna cirka 3 000 kronor i månaden som pensionsgrundande inkomst plus de förvärvsinkomster som du har från sommarjobb exempelvis.
Jonte säger: Hur mycket ska man tänka på att ha så låg avgift egentligen?
- Avkastningen är viktigast. Välj fonder efter placeringsinrikting. Jämför avgifter med lika placeringsrinriktning.
Mattias 31 säger: Hej Pia. När jag fick mina papper från PPM så hade jag inga pengar intjänade för 1997, trots att jag har jobbat det året. Vem ska man ta kontakt med för att få det rättat?
- Kontakta Premiepensionsmyndighetens kundtjänst eller försäkringskassan.
MajkiMan säger: Hejsan hallå Pia. Finns det ändå inte en viss förståelse från ert håll vad det gäller ungdomars ointresse vad det gäller att pensions-spara? Jag menar, som för mig, jag é 21, ska jag NU börja bry mig om hur jag ska
- Du behöver inte pensionsspara privat när du är så ung. Men det du tjänar in till premiepenison kan du inte göra något annat med. Så placera dessa pengar. Placeringen kan
betyda mycket för den som är ung och där pengarna ska växa så länge.
Pesu säger: Hej! Ska det sättas undan pengar varje år till premiepension, eller är det en engångsinsättning!
- Varje år. I år är första gången och avser 1995-1998 års inkomster. I fortsättningen placeras nya pengar varje år, vilket blir året efter deklaration. Om du inte gör nya val placeras
de nya pengarna på samma sätt som när du förra gången valde aktivt. året
Fredrik säger: Är generationsfonder bra?
- Generationsfonder är bra för den som vill att fondförvaltaren ska komma ihåg att du blir äldre! Under de flesta åren är pengarna placerade i aktier, men när pensionsdagen
närmare sig placeras om till en del i räntebärande också.
Ola säger: Hur går det till när man byter fonder? Måste man byta allt i en fond?
- När du ska byta fond måste du göra en omfördelning av hela pensionskapitalet. Du ska på nytt tala om hur dina 100 procent ska fördelas på olika fonder.
Olle säger: Ska som lärare undervisa mina elever om premiepensionen... några tips på bra informationsmaterial?
- Premiepensionsmyndigheten har tagit fram pensionsskola med material både för elever och lärare. Kolla deras hemsida.
Patrick säger: Pia, jag är 41 jobbat sen 76 min fru är 36 jobbat i 16 år vad råder du att göra vad skall vi välja? fick tips i spp vad tycker du?
- Jag tycker att ni ska välja aktiefonder och mer än en fond för att få riskspridning. När det gäller fondbolag vill jag inte ge råd.
Fredde säger: Finns det ett max-antal för i hur många olika fonder man kan välja? Kan man t.ex ha 10 st fonder med 10% i varje?Inte för att jag tror att det verkar så smart,men ändå?
- Just nu får du max välja fem fonder. I framtiden kanske vi får välja flera.
Eva säger: Jag är 42 år - när jag tittar på generationsfonder som rör mig tycker jag det är för mycket räntefonder inblandade. Är det inte bättre med enbart aktier och sen håller man lite koll när pensionen börjar närma sig?
- Jag tycker visst att du kan välja olika andra aktiefonder. Men, om du vill välja generationsfond kan du ju också välja en som är för en yngre person och har mer aktier. Man
behöver inte välja efter sin egen ålder.
Kenneth säger: Om man inte har så mycket att satsa - ska man sprida pengarna i många fonder eller i en fond och chansa attt den stiger?
- Jag tycker att man ska sprida på mer än en fond. Men, det beror också på ålder. 30- och 40-talister kan välja en fond om de så vill eftersom premiepensionen blir så lite för dem.
Mette säger: Hej Pia! Är det bra att sats på 50% Aktiefond och resten på tex läkemedel,industri?
- Hej Mette! Ja så kan du göra. 50 procent i bred aktiefond och resten i branschfonder. Men, det är relativt hög risk. Jag rekommenderar lite mer i de breda fonderna och lite
mindre i branschfonderna.
Peter Henriksson säger: jag är född 56 tänkte fördela på tre fonder, Carnegie global samt Robur medic, och Robur småbolag sverige. Hur låter det i dina öron
- Det låter väl alldeles utmärkt tycker jag. Men följ med i framtiden och se hur dina fonder går.
GRYM säger: Jag tycker det här systemet verkar fruktansvärt orättvist, vad tycker Du?
- Jag tycker att det är mycket bra att vi får bestämma över våra egna pengar. Är det mer rättvist att alla får lika lite än att någon råkar få lite mer?
Janne säger: finns det något som tyder på att 7:e AP fonden skulle vara sämre än något annat?
- Nej, men inte bättre heller. Det är bra att sprida risken på mer än en fond tycker jag.
Anna säger: Är Asien marknaden säker för långsiktigt sparande?
- Det är stor risk med Asienfonder. Du kan välja dessa men jag tycker att du ska välja andra fonder också med annan placeringsinriktning för att få en bättre riskspridning.
Eva säger: Kan man välja sjunde AP-fonden som ett av de fem alternativ man har?
- Ja, men du kan inte välja Premiesparfonden för den är bara för icke-väljare. Däremot kan du välja 7:e AP-fondens Premievalsfond som en av flera fonder.