Smakar det? Då kostar det

Uppdaterad 2013-01-29 | Publicerad 2013-01-25

Aftonbladet sätter Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus på matbutikernas egna varor

Är billigt bäst eller är det värt att lägga lite extra pengar på sin måltid?

Aftonbladet har låtit mästerkocken Sigrid Bárány tillaga tre rätter med varor ur matjättarnas egna sortiment och en rätt med varor från andra sortiment.

Sedan fick en testpanel betygsätta maten.

Matbutikerna skyltar med sina egna varor och sortimenten blir bara större och större. De är billigare än övriga märken och ska enligt butikerna vara bra vardagsmat.

Aftonbladet handlade fyra uppsättningar fryst kyckling, frysta wokgrönsaker, ris och cashewnötter.

Varorna kommer från Icas, Coops och Willys egna sortiment och även i en dyrare variant.

”Väldigt personligt”

Sedan lät vi mästerkocken Sigrid Bárány tillaga en snabb och enkel maträtt av varorna – kycklingwok.

– Vissa produkter från butikernas egna märken är riktigt bra. Bönburkarna vet jag brukar vara bra till exempel. Men det är lite slumpmässigt och väldigt personligt. Det beror lite på hur man upplever en kvalitetsskillnad, säger Sigrid Bárány.

Den lite dyrare kycklingen i testet kommer från Kronfågel. Påsen är märkt med en gul kyckling – vilket betyder att den är uppfödd i Sverige.

Kycklingen från Coops, Willys och Icas egna sortiment är uppfödd i Danmark.

– Man tänker ju inte så ofta på vad man köper, för det finns inte så mycket information. Men kolla efter den gula pippin, säger Sigrid Bárány.

Hinner få karaktär

Enligt mästerkocken lever den danska kycklingen under en väldigt kort period.

– Dansk kyckling är ren ondska. Kycklingen växer upp snabbt, är stressad och lever under en väldigt kort tid. De sitter i små burar och har ingenting att göra. Kycklingarna som har levt längre hinner få karaktär och smakar mer. De här små bebisarna smakar ingenting.

Och enligt Aftonbladets matpanel vinner den svenska fågeln och maträtten som inte kommer från matbutikernas egna sortiment.

– Kycklingen smakar bra och riset är klart det bästa, säger Katarina Wendelin som ger rätten fyra plus.

Sämst betyg i testet fick rätten med varor från Coop X-tra.

”Smak är en subjektiv upplevelse och jag tycker förstås att det var tråkigt att er testpanel inte gillade de produkter ni testat”, säger Coops informationschef Kristofer Myrevik i en skriftlig kommentar.

Så gick testet till

Aftonbladet handlade varor till en och samma maträtt i fyra varianter – med varor från Icas, Coops och Willys egna sortiment samt en dyrare variant.

Sigrid Bárány, vinnare av TV4:s ”Sveriges mästerkock” 2012, tillagade en enkel och snabb kycklingwok med ris.

En testpanel bestående av matälskare och före detta krogarbetare på Aftonbladet fick sedan i uppgift att provsmaka och sätta plus på de olika rätterna.

I testet bedömdes de olika rätternas utseende, konsistens och smak.

Testpanelen hade självklart ingen aning om vilken maträtt som kom från vilket varumärke.

Testpanelens betyg

Martin Schori

Den dyrare varianten Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Den här rätten ser godast ut. Och den smakar wok på riktigt. Den har en fin konsistens.”

Willys egna varor Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Kycklingen ser självdöd ut, och den faller isär i munnen.”

Coops egna varor

”Jag känner att jag har någonting i munnen, men det smakar ingenting. Kycklingen är snustorr och smakar sågspån. Riset är stenhårt.”

Icas egna varor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”En riktig färgexplosion. Cashewnötterna är segtuggade.”

Katarina Wendelin

Den dyrare varianten: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Det smakar mer wok än bara fryspåse. Kycklingen smakar bra och riset är klart det bästa.”

Willys egna varor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Kycklingen smakar ingenting, den känns som ett substitut till kött. Riset smakar inte bra. Men bönorna i woken är goda och vattenkastanjen är väldigt krispig.”

Coops egna varor:

”Det ger en känsla av skolmatsal. Det finns ingenting som är bra med den här rätten.”

Icas egna varor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Riset är hemskt och ser ut som grötris. Om jag kunde skulle jag spotta ut kycklingen. Grönsakerna är inte krispiga.”

Joakim Carlson

Den dyrare varianten: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

”Den här rätten ser mest aptitlig och nyanserad ut. Den smakar mest och kycklingen är inte torr, vilket är ett stort plus.”

Willys egna varor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Kycklingen fastnar i halsen.”

Coops egna varor:

”Det här känns lite Slussen klockan 03. Jag tycker inte att man ska ha majs i de wokade grönsakerna. Det känns som att man har haft i så mycket i blandningen som man bara kan. Det smakar fryspåse.”

Icas egna varor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Kycklingen trådar sig på längden i halsen och hänger ner i svalget. Grönsakerna smakar lite mer och har en skön touch av ingefära.”

Följ ämnen i artikeln