Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

PPM-sparare kan drabbas av okänd skatt

Publicerad 2013-05-07

Pensionssparare i PPM som väljer att spara i fonder som investerar i utländska marknader riskerar att drabbas av en extra skatt som slår mot avkastningen, skriver DN.

Sparare som valt fonder som investerar i utländska aktier kan råka ut för en okänd skatt på aktieutdelningar som dessa fonder i många fall måste betala.

– Det blir ett större problem ju mer kapital som ligger i systemet, säger Stefan Engström, som leder en utredning på social- och finansdepartementet om olika problem med premiepensions­systemet, till DN.

Skillnader i skatteuttag

Statliga Sjunde AP-fonden behöver i många fall inte betala utdelningsskatt. Skillnaderna i skatteuttag kan därför innebära en fördel för AP-fondens sparare och de som väljer att satsa på Sverigefonder jämfört med sparare som har utländska aktiefonder i portföljen.

Hur mycket skatt det blir för varje enskild sparare är oklart. Stefan Engströms bedömning är att nivån kan vara densamma som de förvaltningsavgifter spararna betalar.

Beroende på hur mycket kapital som finns på spararens konto kan det handla om någon eller ett par hundralappar per år. Men på sikt kan kostnaden blir större.

Inte informerat spararna

Det utländska skatteuttaget är en del som granskas i utredningen.

– Vi tittar absolut på det här och försöker göra en bedömning av vad kostnaderna blir för spararna. Vi funderar på om det går att göra justeringar i systemets konstruktion så att man slipper det här, säger Stefan Engström till DN.

Pensionsmyndigheten, som förvaltar premiepensionssystemet, har enligt DN inte informerat sparare att den som väljer fonder som investerar i utländska aktier kan drabbas av den extra skatten.

– Vår bestämda uppfattning är att det är viktigt att informera om kostnaderna och att spararna känner till dem. Men vi har inte hela bilden av hur det ser ut i olika fonder och hur det här påverkar avkastningen, säger Mats Öberg, chef för fond­enheten på Pensionsmyndigheten.

AFTONBLADET MIN EKONOMI

Följ ämnen i artikeln