Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Elavbrott i 25 dygn

Publicerad 2013-04-16

Fem bolag riskerar miljonböter för elavbrott

Under vintern 2011-2012 skedde 1,9 miljoner elavbrott i Sverige. Hushållen som drabbades värst fick klara sig utan el i 25 dygn, nu hotas fem elbolag av viten på upp till fem miljoner kronor.

Fem svenska elbolag hotas av viten på upp till fem miljoner kronor för elavbrott under förra vintern.

De hushåll som drabbades värst fick klara sig utan el i 25 dygn.

– Företagen borde ha lärt sig efter stormen Gudrun, säger Ann Vadasz-Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Det blåste friskt förra vintern. Kulmen kom vid stormen Dagmar då tusentals hushåll blev utan ström i många dygn. Totalt skedde hela 1,9 miljoner elavbrott under vintern 2011-2012. Av dem varade 79 000 längre än ett dygn. Inte acceptabelt, enligt Energimarknadsinspektionen som granskat alla de längre elavbrotten.

– Elbolagen hävdar att avbrotten var utanför deras kontroll. Vi håller inte med om det. Oavsett om det blåser måste man kunna lita på att man inte blir utan el i 25 dagar, som i de värsta exemplen. Vi gör heller ingen skillnad på staden eller på landet, säger myndighetens generaldirektör Ann Vadasz-Nilsson.

”Röjt 1 600 kilometer”

Energimarknadsinspektionen hotar nu fem elbolag om vite på upp till fem miljoner kronor. Bolagen är Eon Elnät, Sverige, Fortum Distribution, Vattenfall Eldistribution, Kramfors Energiverk och Härjeåns Nät. Företagen har en månad på sig att presentera en plan för hur de ska säkra elen åt sina kunder i fortsättningen.

Jan-Erik Olsson är ansvarig för utveckling och strategi på Eon, som riskerar fem miljoner i böter:

– Förra vintern var tuff för många av våra kunder och vi har redan inlett vårt arbete för att åtgärda bristerna. Vi har redan röjt skog på 1 600 kilometer med helikopter, och vi har investerat 500 miljoner kronor i ett ombyggnadsprogram i Norrland. Där handlar det både om att gräva ner ledningar och att byta ut gamla i luften och ersätta med isolerad ledning som tål nedfall av träd bättre, säger han.

Mest nytta i södra Sverige

Kom stormen Dagmar som en överraskning för er?

– Det var en överraskning att omfattningen på stormen blev så stor. Att det blir störningar vet vi ju om. Men det är alltid svårt att överblicka hur stora kundkonsekvenser det blir, säger Jan-Erik Olsson.

Borde ni inte ha hunnit med att säkra elnätet bättre, med stormen Gudrun 2005 i minne?

– Prioriteten har varit att bygga om nätet där det gör mest nytta först, det vill säga i södra Sverige. Vi var tvungna att börja där, men vi jobbar med att säkra hela elnätet. Det tar tid.

Följ ämnen i artikeln