Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Nya bankregler följer krispaket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-13

Reinfeldt: Europa samlar sig på ett sätt som USA inte lyckats med

Europas räddningspaket gav börserna glädjefnatt.

Paketet kan betyda lägre boräntor, mojnad oro och höjd garanti för insatta pengar i svenska banker.

Efter flera misslyckade försök att få hejd på den farliga resan nedåt i finanskrisen tycks de åtgärder som euroländerna presenterat och som övriga EU-länder nu hänger på få effekt.

Åtgärdspaketet börjar raskt fyllas med innehåll i form av tusentals miljarder i lånegarantier och nytt kapital till krisande banker i EU-länder vars banker behöver livshjälp.

– Det här visar att Europas politiker förmår samla sig på ett sätt som man inte lyckats med i USA, i ett läge där det behövs förtroendeskapande åtgärder, sade statsminister Fredrik Reinfeldt som under onsdagen och torsdagen, på EU:s toppmöte i Bryssel, ska bekräfta åtgärdspaketet tillsammans med sina kollegor.

Inget akut behov

Strax därefter lägger regeringen en proposition för att uppfylla sin del av den europeiska uppgörelsen: en slags gemensamma regler för hur man handskas med banker i kris.

Men Reinfeldt och finansminister Anders Borg betonar att det inte finns något akut behov av att rädda banker i Sverige, något som behövts i Belgien, Nederländerna, Storbritannien och flera andra länder. För Sveriges del handlar det om att få regler på plats om det skulle behövas.

Det kan också bli tal om att höja garantin för insatta pengar ytterligare, trots att regeringen för bara drygt en vecka sedan fördubblade garantin till en halv miljon kronor och dessutom utökade den till fler konton. Andra länder har gått längre än så.

Börserna rusade

– Vi har ju sett att att man i ett antal länder genomfört kraftiga förstärkningar. Jag vill inte utesluta att även det måste prövas i arbetet med att genomföra den europeiska uppgörelsen, säger Anders Borg.

Börserna rusade som en följd av paketet och de stora insatser som länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien presenterade efter varandra under dagen. Stockholmsbörsens OMXS-index stannade på plus 8,8 procent och på Wall Street hade Dow Jones och Nasdaq vid 17.30 svensk tid stigit med cirka 6 procent.

Också den svenska Riksbanken gjorde en ny aktion för att fylla på pengar i systemet genom att låna ut ytterligare tio miljarder dollar och flagga för 80 miljarder kronor i auktioner senare under veckan.

Vändpunkten

Annika Winsth, chefsanalytiker på Nordea, menar att helgens räddningsaktion var den avgörande vändpunkten för marknaden:

– Det är nog en känsla att det värsta kanske är passerat. Storbritanniens paket är någon form av riktlinje och det är ett bra paket. Nu kommer resten av Europa efter. USA har börjat prata om att man även ska köpa aktier, alltså kapitalisera bankerna, och det är en ny signal därifrån.

Utrymmet för fler sänkningar av bundna bolån ökade när handeln på penningmarknaden kom igång på måndagen.

Enligt Annika Winsth kan dock även rörliga boräntor snart komma att följa efter de fasta nedåt.

– Hur snabba bankerna är på att ändra (rörliga boräntor) beror lite grann på hur mycket de har lidit hittills.

Lars Larsson/TT

Följ ämnen i artikeln