Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hiv-medicinen blev en flopp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-17

och nu rasar Tripep på börsen

Tripeps hiv-medicin visar oväntat dåliga resultat.

När börsen öppnade rasade aktien med 79 procent.

Forskningsbolaget Tripep har misslyckats i sin forskning om ett nytt HIV-preparat. Bolagets fas-II prövningen visar ett negativt utfall. Endast tre av 27 patienter har uppfyllt kriterierna för positivt svar. När börsen öppnade försvann 80 procent av börsvärdet direkt.

– Jag känner förvåning och bestörtning, vi hade trott på ett helt annat resultat. Jag är bekymrad över att lämna det här beskedet till aktiemarknaden, säger VD Hans Möller.

O-listenoterade Tripep har totalt åtta forskningsprojekt, och det nu aktuella projektet med HIV-preparat var det som hade kommit längst. De övriga befinner sig i preklinisk fas. Spänningen har varit stor inför dagens resultat eftersom det kan få en avgörande effekt för bolagets framtid.

I fas II-studien har 27 patienter fullföljt behandlingen och genomgått effektanalys, varav alltså endast tre patienter uppfyller studiekriterierna för positivt svar.

Bolagets tvingas konstatera att den goda HIV-hämmande effekt som uppnås i provförsök inte har kunnat upprepas på människor i samma goda utsträckning. Resultatet gör att det inte finns möjlighet att fortsätta det planerade kliniska programmet på Tripeps preparat GPG.

Klara besked kan ta månader

Vad som har gått fel i forskningen kan inte Hans Möller i dag uttala sig om.

– Vi ska sätta oss ner och gå igenom resultaten och därefter återkomma med information. Det kan ta flera månader att få en klar bild, säger han.

Resultaten var mycket oväntade för honom.

– Resultatet är inte i linje med de resultat vi fått från tidigare forskning. Avsikten var att vi 2003 skulle ha ett läkemedel på marknaden men det är inte längre sannolikt, och det smärtar oerhört, säger Hans Möller.

Tripeps HIV-preparat är riktat mot de patienter som var multiresistenta, alltså de svåraste HIV-patienter som inte kan bli botade av några andra HIV-läkemedel.

De övriga forskningspreparaten som bolaget har är mot bland annat sjukhussjuka och hepatit C. I och med att dessa endast befinner sig i preklinisk fas var forskningen kring HIV-preparatet extra viktig.

Hade resultaten varit positiva hade forskningen gått in i nästa steg, fas III. För att kunna göra det hade bolaget budgeterat 100 Mkr.

– Eftersom vi inte går vidare innebär det att bolaget är mycket välfinansierat. Vi har i dagsläget i kassan 190 miljoner kronor, säger Hans Möller.

Isaac Pineus (isaac.pineus@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln