Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här är Sveriges dyraste takvåningar

Uppdaterad 2012-11-28 | Publicerad 2012-11-20

En lyxig takvåning är en våt dröm för många.

Men hur går egentligen spelet bakom affären till när en lägenhet kostar 30 miljoner kronor?

– Det finns en hemlig marknad, säger lyxmäklaren Richard Lagerling.

Konstnärsateljén har dubbel takhöjd i vardagsrummet, platsbyggda bokhyllor och mosaik i badrummet. Det är flådigt på alla sätt. Och det kostar. Utgångspriset är 33 miljoner kronor. Det gör våningen på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm till den just nu dyraste takvåningen som är till salu i Sverige, enligt statistik som Booli.se plockat fram åt Aftonbladet. Åtminstone bland de objekt som är kända.

Hemlig marknad

För de dyraste våningarna finns nämligen en hemlig marknad som är lika stor som den öppna, där objekten ligger ute på mäklarsajter.

– De som säljer vill ibland inte skylta med det. Det kan röra sig om företagsledare som inte vill visa var de bor för sina anställda, säger Richard Lagerling på Lagerlings i Stockholm.

Mäklarfirman säljer lite lyxigare boenden i Stockholm. Då och då rör det sig om takvåningar med ett kvadratmeterpris på över 100 000 kronor.

– Det finns inte så många köpare till de här våningarna. När vi inte lägger ut dem öppet handplockar vi köparna själva. Det är sällan mer än 2-3 spekulanter per objekt, säger Richard Lagerling.

Läget viktigt

Högst pris brukar det bli när våningen är nyproducerad och köparen själv får vara med och styra hur det ska se ut.

– Om man ska köpa en vindsvåning är mitt tips att planlösningen och läget ska vara så bra som möjligt. Titta inte bara på kaklet i badrummet och köket, det kan man alltid byta ut. Är läget bra går våningen alltid att sälja, trots att det som nu är lågkonjunktur, säger Richard Lagerling. 

Prissättning av lyxobjekt skiljer sig normalt sett åt från vanliga objekt. Bland dem som annonseras ut är utropspriset ofta högt, enligt Anders Kyhlstedt, VD på Booli.se.

– I stället för att sätta ett lågt utropspris så börjar man ofta med ett högre pris och sänker om intresset från köparna uteblir, säger Anders Kyhlstedt.

Funktion framför lyx

När det gäller inredningen är just nu de klassiska materialen mer inne än uppenbart exklusiva, enligt Richard Lagerling.

– Köparna vill ha marmor och kalksten, inte det mest extrema. Ett tag på 2000-talet såg vi väldigt extrema italienska kök. Nu är det lite mer klassiskt stil och funktion som gäller. Och man vill hellre ha ett tv-rum till än en extra stor matsal, säger Richard Lagerling.

Följ ämnen i artikeln