Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sverige är det nya eurolandet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-05

Europeiska valutan införs i smyg

En korv med bröd - två euro tack!

Euron håller på att smyginföras i Sverige.

Sju av tio restauranger och hotell tar redan emot valutan.

När tolv europeiska länder euroskålade in det nya året valde Sverige att stå utanför den monetära unionen. Ett halvår senare fungerar euron ändå som betalningsmedel för turister i landet.

En Temoundersökning visar att så gott som alla hotellkedjor och de flesta större restauranger låter turister betala med euro.

Samtliga McDonaldsrestauranger tar exempelvis emot euro utan att bråka. Denna vecka är kursen åtta kronor, så kunden betalar 5 euro och 60 cent för en Big Mac-meny, cirka en femma mer än den som betalar med kronor.

Händer varje dag

- Vi har gäster varje dag som betalar med euro, det har ökat under våren, säger Patrik Hamberg, restaurangansvarig på Vasagatan i Stockholm.

Några hundra meter bort ligger Erols Sibyllakiosk. Han skyltar inte med europriser men tvekar inte att sälja en grillad med bröd för ett par euro.

Semesterpengar

- Man får ge lite service åt turisterna, det händer inte så ofta så det går bra, jag kan ju använda pengarna när jag åker på semester, säger Erol Tötönc.

Det är dock inte alla som vill hantera den nya valutan.

Enligt Temos undersökning är det framför allt hotellen och de större restaurangerna som anpassat sig snabbast till euroomställningen.

Tidigast våren 2003 kan en folkomröstning om EMU hållas men vart tredje företag har redan förändrat sina kassarutiner för den nya valutan.

Förvånansvärt fort

- Jag är förvånad över att det har gått så fort. Det beror nog på att hotell och restauranger redan i dag är vana vid både kort och dollar, säger Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare.

Vart tredje företag i branschen har redan i dag gäster som vill betala med euro. Mats Hulth tror att den verkliga boomen kommer med turisterna från EU i sommar.

- Det finns redan restauranger med menyer både i kronor och i euro, det tror jag att vi kommer att se mer av, säger Mats Hulth.

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln