Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vinstvarning sänkte Ericsson 21 procent

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-12

Hela företaget går med förlust

Ericsson räknar med att bolaget kommer att redovisa en förlust på 4-5 miljarder kronor för första kvartalet i år.

Flera experter och börsanalystiker talar nu om en kraftigt upphettad Ericssonaktie som nu glöder allt mindre.

- Tidigare har vi räknat med en tillväxt med omkring 15 procent. men nu reviderar vi dessa uppgifter och räknar med att försäljningen blir oförändrad eller minska något jämfört med första kvartalet förra året, säger Pia Gideon informationschef på Ericsson.

Telekomjätten Ericssons vinstvarning slog ned som en bomb på börsen i dag. Strax före klockan 15 stoppades all handel med aktien. Efter några minuter gick Ericsson ut med ett pressmeddelande där det meddelades att bolaget räknar med en förlust på mellan 4 och 5 miljarder kronor för det första kvartalet. Detta trots att bolaget så sent som i slutet av januari meddelade marknaden att man räknade med ett nollresultat.

- Både vinsten och försäljningen blir lägre än vad vi tidigare räknat med. Det gäller på systemsidan och mobiltelefonsidan, säger Pia Gideon, informationschef på Ericsson.

Efter en halvtimmer var handeln med Ericsson aktier igång igen. Aktien hade då fallit med 16 procent till 68 kronor.

Vid börsens stängning klockan 20.00 hade Ericsson-kursen rasat ner till 64 kronor: minus 21,5 procent.

Kallduschen från Ericsson sänkte hela Stockholmsbörsen. Generalindex hade vid börsens stängning fallit med 5,9 procent till 4181,8, medan det smalare OMX-index hade rasat med 7 procent till 903,7.

Hela företaget går med förlust

Ericssons stora problem med mobiltelefonerna har inte löst sig under början av året. Tvärtom har den ekonomiska avmattningen i världen lett till att svårigheterna ökat. Under första kvartalet är det inte bara mobildivisionen som förlorar pengar, hela företaget går numera med förlust.

Ericssons koncernchef Kurt Hellström medgav vid en telefonkonferens på måndagen att det finns problem både för mobiltelefonerna och för försäljningen av mobilsystem, men hur stora problemen är för mobilsystemen ville Hellström inte kommentera.

- Vi vill i dagsläget inte specificera resultatet. Vi återkommer till det senare, sade Hellström.

Bakom Ericssons storförlust ligger sämre försäljning än väntat och fortsatt stora investeringar i forskning och utveckling. Men också stora kostnader för nästa generations mobiltelenät 3G och fortsatt press på priserna för mobiltelefoner.

Försäljningen kan minska

Ericsson spådde tidigare att den totala försäljningen skulle öka med 15 procent under första kvartalet, men tvingas nu konstatera att den i stället blir oförändrad eller rentav minskar något jämfört med första kvartalet förra året. Försäljningen av mobiltelefoner kommer också att bli väsentligt lägre jämfört med första kvartalet förra året, samtidigt som priserna är pressade.

Problem finns också på Ericssons starkaste område, försäljningen av mobiltelesystem. Även där har efterfrågan mattats och kunderna skjuter på investeringsbesluten, särskilt i USA men också i Europa. Däremot finns det inga tecken på nedgång för Ericssons affärer i Sydostasien.

Dra ner på kostnaderna

Även om Ericsson inte vill precisera hur förlusten på 4-5 miljarder kronor fördelar sig mellan olika affärsområden är det uppenbart att det djupaste såret fortfarande finns på mobiltelefonsidan.

- Försämrad efterfrågan på infrastruktur är inte det viktigaste skälet till att vi vinstvarnar, sade Ericssonchefen Kurt Hellström.

- Dessutom är orderingången för infrastruktur fortfarande mycket bra.

Ericsson har sedan en tid tillbaka haft anställningsstopp inom systemverksamheten. Företaget kommer nu att anstränga sig ännu hårdare för att dra ner på kostnaderna.

Några nya beslut om att minska antalet anställda är ännu inte aktuella men Kurt Hellström understryker att kostnaderna måste ner.

- Processen har börjat och vi kommer att arbeta efter plan, säger Hellström som också pekar på hur osäkra prognoserna blir i det nuvarande osäkra läget i världsekonomin.

I april kommer företaget att lämna en ny bedömning av utvecklingen under årets första månader.

Experter talar om förtroendekris

Flera ekonomiska experter som Aftonbladet har talat med menar nu att krisen inom IT-branschen nu även drabbar de tidigare förhållandevis stabila telekomföretagen. Ericsson är ett bevis för detta. De talar om en överdrivet högt värderad aktie och förväntningar som Ericsson inte har lyckats leva upp till.

- Vill man vara dramatisk kan man tala om en förtroendekris. Bolaget har inte lyckats leva upp till marknadens förväntningar, säger Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt.

Håkan Persson, aktieanalytiker på Aragon Fonkommission, menar att beskedet kom oväntat och att storleken på den förväntade förlusten är oväntat stor.

- Ericssons försäljning är betydligt sämre än väntat, säger han.

Ökad osäkerhet

Ericsson motiverar sin vinstvarning med att osäkerheten inom hela IT-sektorn har ökat sedan slutet av förra året. Försäljningen har gått sämre än väntat. Dessutom har fortsatta investeringar i forskning och utveckling, kostnader för 3G och fortsatt press på priserna för mobiltelefoner resulterat i tunga kostnader för bolaget.

Bolaget ska nu försöka att hitta nya möjligheter att dra ner på i första hand sina kostnader. De har sedan en tid tillbaka haft anställningsstopp inom systemverksamheten, men vill inte uppge om det kan bli tal om personalneddragningar som en konsekvens av det förväntade resultatet.

Vilka är de stora förlorarna efter beskedet?

-Ericsson har lockat massor av småsparare under det senaste året. De drabbas mycket hårt av det här beskedet, säger Mats Wester.

Kommer Ericssonaktien att stiga under morgondagen?

- Knappast. Först måste Ericsson visa att de håller för förväntningarna.

Finns det några vinnare?

- Nej. Det här beskedet kommer även dra ner konkurrenterna. Ingen i mobilbranschen mår bra av det här, säger Håkan Persson, aktieanalytiker på Aragon Fondkommission.

Fakta/Ericsson

Claes Thunblad, Sten Gustafsson/TT

Följ ämnen i artikeln