Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Allt du behöver veta inför Ericssons bolagsstämma

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-28

Här är det mesta av det du behöver veta inför Ericssons bolagsstämma.

De livsavgörande frågorna, ledningens och styrelsen troliga försvarstal och hur du ska se igenom formuleringarna.

Vi har att se fram emot den mest spännande och avgörande svenska bolagsstämman det senaste decenniet.

Det är en luttrad samling människor i Globen som ska ge styrelsen i Sveriges största bolag ansvarsfrihet. Av de runt 4 000 människor som anmält sig till onsdagens bolagsstämma har den absoluta merparten förlorat en hel del pengar på Ericssonaktien det senaste året. En ettårsplacering har klippt 70 kronor av värdet på varje investerad hundralapp.

Att Ericssonstämman är så intressant beror inte bara på att Ericsson är Sveriges största företag utan på att ett pärlband av livsavgörande och strategiska frågor för bolaget hänger i luften, att verksamheten går betydligt sämre än de flesta förväntat sig och att kravet på styrelseförändringar vädrats allt oftare både från svenskt och internationellt håll.

Spricka mellan storägarna

Det som talar emot en tyst och informell historia är att institutionerna måste markera för sina andelsägare att de reagerar på misskötseln av bolaget. Den observante åskådaren kan kanske också ana en spricka mellan de två maktblocken Industrivärden och Investor. Några verbala påhopp är sannolikt inte aktuella. Istället är det kroppsspråket med allt från minspel till yviga armrörelser som bör observeras noggrant. Kommer t ex Industrivärdens ordförande Bo Rydin och Investors dito Percy Barnevik att hälsa hjärtligt på varandra? Reaktioner när Aktiespararnas Lars-Erik Forsgårdh kritiserar styrelseordföranden Ramqvist kan också framkalla reaktioner.

Viktig vara påläst

Den som ska få ut det mesta av stämman bör vara påläst och kunna se igenom repeterade standardsvar från både ordföranden Lars Ramqvist och VD:n Kurt Hellström. De två kommer att ställas mot väggen för Ericssonaktiens kräftgång. Du kommer att få höra många försvarstal. Ekonomi24 har valt ut de fem troligaste och hur du ska tolka dem.

1)Varför blir inte Percy Barnevik ny ordförande i Ericsson redan i år?

Försvarstalet:

Det Ericsson behöver mest av just nu är arbetsro. Därför vore det oansvarigt att byta ut Lars Ramqvist när det stormar runt bolaget. Om styrelsen ställde sina platser till förfogande skulle företaget utarmas på telekompetens när den som bäst behövs. Bolaget står inför avgörande strategiska vägval.

Motargument:

Den normala ordningen är att nya krafter, utan starka känslomässiga bindningar till företaget, kallas in när ett bolag är i behov av omfattande strukturarbete. Annars är risken stor att nedskärningar görs där det är bekvämast att göra dem. Inte där de behövs mest. Varför skulle Ericsson vara ett undantag?

Att en ordförande inte behöver ha en djup branschkännedom om företaget är Lars Ramqvist själv ett levande bevis för som ordförande i fordonskoncernen Volvo och sparbolaget Skandia. Investors ordförande Percy Barnevik, som Aktiespararna framfört som kandidat till posten, är ordförande i läkemedelskoncernen Astra Zeneca. Det är en bransch som är en minst lika speciell som telekommunikation.

2)Varför viker försäljningen av mobilsystem och varför har Ericsson drabbats så hårt?

Försvarstalet:

Det är den amerikanska konjunkturens fel och den kan vi inte göra så mycket åt. Att de amerikanska teleoperatörerna skulle dra i handbromsen och skjuta fram sina investeringar låg inte i korten för bara ett par månader sedan.

Motargument:

Nokia har sagt att de i första kvartalet kommer att öka försäljningen av mobilsystem med 30-35 procent. Ericssons systemförsäljning har däremot förlorat tillväxtkraft.

Ericsson är världens största leverantör av mobilsystem. Marknadsledaren ska vara den som först märker av en svagare efterfrågan och kan reagera snabbare än konkurrenterna. Ericsson har också svårt att byta riktning och brukar liknas vid en supertanker. Tvärtemot bör ett företag i en så föränderlig bransch som mobiltelefoni vara snabbfotad och flexibel för att kvickt kunna parera nya villkor och förhållanden.

3)Varför har Ericsson inte sålt den tärande telefonverksamheten?

Försvarstalet:

Mobiltelefonerna är en viktig del av helheten för att vi ska vara trovärdiga systemleverantörer. Våra kunder kräver att vi garanterar mobiltelefoner. När vi lägger ut produktionen på Flextronics och när vi genomfört onsdagens pressenterade besparingsprogram kommer lönsamhetsproblemen att till stor del lösas.

Motargument

Det finns flera andra utrustningsleverantörer som inte har egna telefoner. Nortel sålde t ex sina olönsamma mobiltelefoner för två år sedan och hävdar att samarbeten med terminaltillverkare som Samsung, Panasonic, Mitsubishi och Helwtt Packard räcker för att tillfredsställa kundernas önskan om mobiltelefoner.

4)Behöver inte Ericsson en partner som vet hur man utvecklar och säljer konsumentelektronik? Ni har ju misslyckats själva?

Försvarstalet

Vi klarar oss själva. Vi har anställt en ny designchef och mottagandet på Cebitmässan för vår nya GPRS-telefon T68 var mycket positivt. Ska du ingå partnerskap måste du ha en stark position. Det är det vi arbetar med full kraft för att uppnå. När vi är där får vi se vad vi ska göra.

Motargument

Gamla ränder är svåra att tvätta ur. Lanseringen av T68:an skedde tre kvartal innan kunderna har möjlighet köpa telefonen i handeln. Enligt branschexperter har Ericsson därmed gjort ett kardinalfel och fryst köpsuget efter de Ericssontelefoner som går att köpa redan idag. Pressen att få ut en ny telefon är ett sannolikt skäl till stressen.

5)Hur förklarar ni aktiens skrala utveckling det senaste året?

Försvarstalet

Ericssonaktien har inte utvecklats sämre än övriga leverantörer av telekomutrustning och mobiltelefoner. Nokia är undantaget och det är bara att gratulera dem.

Motargument

Om konkurrenterna delas upp i europeiska och amerikanska telekombolag framträder en annan bild. Jämfört med de amerikanska företagen har Ericssonaktien utvecklats lika illa. Men i relation till de europeiska telekombolagen har Ericsson förutom av Nokia även fått stryk av Alcatel och Siemens som fallit betydligt mindre.

Läs mer

Nordamerikanska telekombolag

Utveckling det senaste året

Europeiska telekombolag

Utveckling det senaste året

Mikael Vilenius/Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln