Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Telenor flirtar med Comviq

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-06-07

Norska telekombolaget vill in på svenska marknaden

Tormod Hermansen förnekar att den tänkta fusionen Nordic Telecom stressar honom.

Samtidigt kämpar norska Telenor för att få in en fot på den svenska marknaden.

Nu flirtar vd Hermansen öppet med Comviq och Europolitan.

Den senaste veckan har Tormod Hermansen, VD för norska Telenor, såväl fått igenom ett beslut som ger honom större handlingsutrymme i norska Stortinget, förvärvat Telenordia för 150 miljoner kronor och annonserat en ”offensiv” på den svenska mobilmarknaden.

Nu bekräftar han för norska tidningen Dagens Naeringsliv att han tänker ta sig in i Sverige genom att köpa in sig i Tele2 eller Europolitan. Han är beredd att betala upp till 30 miljarder kronor för en betydande del i något av bolagen.

Telenors utspel kommer knappt en vecka efter förvärvet av Telenordia. Redan i samband med den affären kommenterade svenska och norska analytiker affären som att den är ett bra första steg in på svenska marknaden - men långt ifrån tillräckligt för att bli en aktör att räkna med.

De senaste dagarnas har rykten om någon form av samarbete med Jan Stenbecks Tele2 florerat vilt på marknaden, och på en direkt fråga om Telenors drömpartner i Sverige pekar Tormod Hermansen nu ut Comviq, hemmahörande inom Tele2, och Europolitan.

Källor som uppger för tidningen att fusionssamtal mellan Telenor och Tele2 redan påbörjats i London, dementeras dock.

”Det är inte riktigt att samtal förts i London. Men vi har naturligtvis en dialog den vägen”, säger Tormod Hermansen till Dagens Naeringsliv.

Försiktig i kommentarer

I övrigt är han försiktig i sina kommenterar runt värdet av affären och nöjer sig med att konstatera att de 20-30 miljarder kronor Telenor är berett att gå in med är ”mycket pengar”.

Telenors agerande den senaste veckan och dess allt tydligare avsiktsförklaringar att bli en spelare i Sverige ska ses mot bakgrunden av att den norska staten är beredd att minska sitt ägande i bolaget, från 78 till 34 procent, vilket frigör fler aktier att betala för förvärv med.

Dessutom kan det tolkas som ett svar på spekulationerna om svensk-dansk-finska Nordic Telecom. Tormod Hermansen betonar i intervjun än en gång att Telenor vare sig är oroliga eller stressade av spekulationerna, och säger sig inte tro på att Marianne Nivert, VD för Telia, vill gå ihop med både Tele Danmark och finska Sonera.

”Det är en medieflopp”, slår han fast för Reuters, och tillbakavisar att Telenor skulle vara utestängda från samtalen.

”Här tror jag nog att jag vet mer än ni”, tillrättavisade han journalister på onsdagen.

"Betydande samtrafik"

Samtidigt slår han i Dagens Naeringsliv fast att Telenor i dagsläget inte är beroende av en mobilverksamhet i Finland.

”Det viktiga i att ha en finsk position ligger först och främst i att det är en betydande samtrafik mellan Sverige och Finland”, säger han.

Om dagens utspel resulterar i en affär med Stenbeck handlar det i första hand om att ta delar av eller hela Comviq, som är Sveriges näst största mobil- och teleoperatör med 2,2 miljoner mobilkunder och ett starkt varumärke.

Alternativet är en affär med tredje störste spelaren, Europolitan, ägt av tyska Vodafone. Båda aktörerna drog vinstlotter när svenska staten i vintras delade ut UMTS-licenser, vilket innebär att oavsett vilka partnerband som knyts får Telenor in en välbehövlig fot på den svenska 3G-marknaden. Möjligheten att komma in på svenska 3G-marknaden via Telenordia, som med en hårsmån missade en 3G-licens och har överklagat beslutet till länsrätten, bedöms som liten.

I samband med att Telenors vice VD, Jon Fredrik Baksaas, förra veckan besökte Sverige – med anledning av Telenordia-affären – kommenterade han bolagets 3G-ambitioner i mycket vida sammanhang. På frågan huruvida Telenor avsåg att köpa in sig hos någon av de tre befintliga 3G-konsortierna ville han inte peka

något alternativ som troligt än något annat utan hänvisade till att strukturaffärer och samarbeten utanför Sverige kan förskjuta maktbalansen och öppna ”nya möjligheter till mobilsamarbeten för Telenordia även i Sverige”.

Lotta Edling (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln