Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Läsarna rasar mot Ericsson-bonusen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-07-31

Ett hån mot svenska folket

Svenskarna har sin åsikt klar: Nu får det vara nog!

Ericsson-chefernas generösa bonusprogram - trots bolagets miljardförlust - retar gallfeber på folk.

- I dag är det omodernt att råna en bank när du i stället kan komma in i en koncernledning och "sno" åt dig pengar, skriver ekonomistudenten Jörgen.

Mejlboxen hos Aftonbladets reporter fullständigt dränktes med mejl från arga svenskar runt om i världen som tycker Ericssons bonussystem för sina chefer är hutlöst.

- Det är ett rent hån mot hela svenska folket. Hur kan man överhuvudtaget bevilja en bonus till en ledning som har misslyckats så totalt, skriver en läsare.

Roger mejlar:

- Som föredetta Ericsson-anställd, numera är jag chef på en bank i USA, tycker jag det är mycket upprörande att läsa om dessa bonusprogram. Här i USA får du bara bonus om du har presterat ett bra jobb. Om du som chef indirekt orsakar aktien att falla har du inget jobb nästa dag.

Krister mejlar:

- Bonus? Har inte han en lön som vi arbetare! Inte har vi någon bonus som är arbetslösa på grund av företagets dåliga moral. Lika bonus till alla eller inget.

- Dagens höga chefer tycks totalt ha tappat all verklighetsförankring och insikt i hur vanligt folk och även kunder (marknaden) ser på detta. Att sedan stup i kvarten ändra spelreglerna höjer ju inte min aktning för dessa "babianhannar" som ständigt kliar sina polarens ryggar, dundrar Anders.

Delas av mäklare

Och svenska folkets ilska och oförståelse för Ericssons bonuspolicy delas av ledande mäklare.

- Det här företaget har tappat 95 procent av sitt börsvärde på två år. Att då över huvud taget tala om bonus till cheferna låter helt vansinnigt, säger Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza till Aftonbladet.

Men inte alla är negativa till bonussystemen.

- Det är självklart att chefer skall ha möjlighet till bonus även om företaget går med förlust. Bonusen ska ju vara beroende på hur bra han leder företaget. Bara för att kanske marknaden som ett företag verkar i försämras så skall ju inte chefen bli lidande för detta, menar Glenn från Göteborg.

”Konsulten” mejlar:

- Vad folk inte tänker på är att det är i svåra tider som det blir riktigt tufft att vara chef. Att ansvara för försäljningen när kunderna slås om produkterna på hyllan, det klarar de flesta. Att däremot sälja något när ingen vill ha det, det är tufft.

- Har man ett bonussystem som bygger på att man får mer pengar när arbetet är enkelt att utföra, medan de svåra tidernas mer krävande arbetsinsats inte ger ett öre, då blir det nog svårt att behålla duktigt folk.

Marcus Noterius

Följ ämnen i artikeln