Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Oljepriset stiger kraftigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-09-28

Når nya rekordhöga nivåer

Oljepriset når nya rekordhöga nivåer.

I dag passerade världsmarknadspriset på råolja över 50 dollar fatet – till den högsta nivån på 21 år.

– Det är klart att det påverkar oss i Sverige att 50-dollarsvallen bryts. Sedan får vi se hur länge det kommer att vara så, säger Stefan Samuelsson, försäljningsdirektör Svenska Shell.

Priset på råolja av amerikansk kvalitet steg över 50 dollar per fat tidigt på tisdagsmorgonen. I den asiatiska handeln nådde priset 50:35 som högst, enligt BBC den högsta nivån sedan början av 80-talet.

För färdiga produkter – som bensin och villaolja – finns liknande noteringar. De brukar följa råoljepriset, eftersom man likt aktiemarknaden handlar på förväntningar, och väntas gå upp.

– Det kan dock bli fördröjningar. Det beror på hur stor tillgången på färdiga produkter är runt om i världen, säger Stefan Samuelsson till aftonbladet.se.

Han menar att priset snart borde vända ned. Men frågan är när?

– Det går inte att ge något råd om man ska köpa eller vänta med att köpa villaolja. Det vågar jag lika lite ge som bankerna vill ge aktieråd, säger Stefan Samuelsson.

Psykologiska faktorer

Det är – som så ofta – en oro för bristande utbud som driver upp priset. Framförallt handlar det om situationen i Nigeria, världens sjunde största oljeproducent, som skapar kaos på marknaden.

Rebeller hotar att angripa oljeanläggningar i landet, men orosfaktorerna är fler. De amerikanska råoljelagren är fortsatt små och oljekartellen Opec pumpar nära full kapacitet.

– Det finns också psykologiska faktorer som situationen i Irak och Ryssland. Det är klart att de spär på det hela och känslan är att det lika mycket är nervositet som ligger bakom detta, säger Stefan Samuelsson.

Över 50 dollar

Vid lunchtid kostade ett fat amerikansk råolja 50:20 dollar, upp 56 cent från måndagens stängning.

I London handlades Brent-olja samtidigt till 46:58 dollar per fat, en uppgång med 65 cent.

På marknaden finns det en ständig oro för produktionsstörningar eftersom den rådande uppfattningen är att det råder en skör balans mellan utbud och efterfrågan.

Opec, som kontrollerar mer än hälften av den globala exporten av råolja, producerar för närvarande omkring 30 miljoner fat per dag. Så hög har produktionsnivån inte varit sedan slutet av 70-talet.

”Vi är maktlösa”

Opecs chef Purnomo Yusgiantoro säger att kartellen för närvarande är maktlöst när det gäller att förhindra en prisuppgång. Detta trots att man har omkring 1,5 miljon fat i reservkapacitet.

Problemet är att de 1,5 miljonerna inte är av den kvalitet som lämpar sig bäst för framställning av till exempel bensin.

– För närvarande är det ingenting vi kan göra. Opec har extra kapacitet, men oavsett vad vi gör så finns det ingen mottaglighet på marknaden, säger Purnomo, som även är oljeminister i Indonesien.

”Överproduktion”

I måndags uppgav Opec att det nuvarande utbudet av olja är mer än tillräckligt för att möta efterfrågan och att de höga oljepriserna beror på ”icke-fundamentala” faktorer.

– Om man jämför utbud och efterfrågan överproducerar vi redan med 2,5 miljoner fat per dag, säger Purnomo Yusgiantoro, enligt AFP.

Stefan Samuelsson:

– Opec hävdar att man har en större produktionskapacitet än den efterfrågan som finns. Därför är detta lite märkligt. Man de hävdar att det råder brist på raffinaderikapacitet i USA och sådana faktiska saker kan påverka.

Opecs oljeministrar har sitt nästa möte den 10 december i Kairo. Enligt Qatars oljeminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah finns det ingen anledning att träffas innan dess eftersom de flesta Opec-länderna producerar för full kapacitet.

Mattias Lundell, TT

Följ ämnen i artikeln