Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Allt fler binder sina lån - men sparekonomerna varnar

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2017-12-07

Allt fler väljer att binda räntan, enligt färsk statistik från SBAB.
Men sparekonomerna råder fortfarande till rörlig ränta:
– Det är sannolikt billigare, säger Joakim Bornhold på Nordnet.

Enligt SBAB:s statistik var det en svag ökning av antalet som valt att binda räntan under november jämfört med oktober.

Under månaden valde 74 procent av bolånetagarna rörlig tremånadersränta, tre procentenheter lägre än under oktober.

– Det är tre procentenheter, en väldigt liten förändring. Folk har inte lockats in i den fällan att binda, säger Clas Hemberg, sparekonom på Avanza.

”Bankerna har provision”

Den andel som valde bindningstider på 1-4 år ökade från 22 till 24 procent och gruppen som valt bindningstid på 5-10 år steg från 1 till 2 procent, skriver TT.

SBAB lyfter upp detta som en stor höjning:

– Möjligen är det så att oron från bostadsmarknaden nu spiller över i räntebindningsvalet. Fler bolånekunder väntar ut turbulensen och passar på att trygga sin framtida boendekostnad genom att gardera sig mot den ränteuppgång som de tror kommer, säger Emma Persson, boendeekonom hos SBAB, i ett pressmeddelande.

Det här vill dock sparekonomerna på Avanza och Nordnet helt ta död på:

– Bankerna har provision på hur många lån som binds. En bolånekund som är fast i fem år är mer värd. Bankmannen vill gärna att du binder. Du får betala dyrt för det, säger Claes Hemberg.

Rekommenderar rörlig ränta

För varken Hemberg eller Nordets sparekonom Joakim Bornold tycker att det är en bra idé att binda bolåneräntan. Bolånekunderna borde istället sitta lugnt i båten.

– Bind inte. Det beror på att räntorna är låga och förväntas vara låga många år framöver. Riksbanken säger att man kanske börjar höja om ett halvår. Många tror inte att riksbanken gör det. Om man höjer så blir det med 0,1 procent. Om man binder blir det en väldigt dyr försäkring för en liten höjning, säger Claes Hemberg.

Han menar att räntan kommer vara uppe på fyra procent om först tre-fyra år.

– Det är dumt att köpa regnställ om det bara är två regndroppar i luften.

Joakim Bornold:

– Jag håller fast vid att rörlig ränta kommer vara sannolikt billigare att ha. Historiskt sett har det varit så och den senaste tiden.

”Fundera på minska boytan”

Om man däremot funderar på att binda för att man måste tycker sparekonomerna att man ska dra åt handbromsen främst på andra sätt.

– Om man är orolig för att räntan ska stiga och att det då ska kosta en för mycket, då ska man se sig om efter ett billigare boende. Du skjuter bara fram problemet om du binder räntan, säger Joakim Bornold.

Hemberg varnar för att det nämligen annars kan vara ett av bankens argument för att binda.

– Men om du har en spik i foten så sitter du ju inte still. Du tar bort spiken. Om man har för små marginaler bor man tydligen förstort. Man måste fundera på att minska boytan eller flytta längre bort från centrum, säger Claes Hemberg.

Så har bopriset förändratsSå har bopriset förändrats