Vad händer nu med Grekland?

Uppdaterad 2011-06-18 | Publicerad 2011-06-17

Experterna svarar

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Självklart får Grekland pengar från IMF. Annars kan de inte betala ut pensioner och liknande. Huvudscenariot är att det blir en skuldrekonstruktion nästa år eller tidigare. Men jag tror på nästa år för Grekland behöver tid på sig att hitta lämpliga lösningar.

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

– Man har börjat tala om att IMF kan avvakta till 11 juli, och tyskarna är inte längre lika hårda i attityden. Om Grekland tvingas ställa in betalningarna kollapsar deras banker och det slår mot franska banker som äger delar av det grekiska banksystemet.

Håkan Holmqvist, ambassadör i Aten.

– Man måste ändra det politiska och ekonomiska systemet och bli en modern ekonomi. Men här finns ingen kultur av partiöverskridande överenskommelser, här är regeringen ensam och oppositionen ifrågasätter om reformerna behövs.

Stefan de Vylder, nationalekonom.

– Grekland lider inte bara brist på likvida medel, landet är insolvent. Att låna ut mer pengar till hög ränta förvärrar bara situationen på lite sikt. Och i EU, med Tyskland i spetsen, växer motståndet mot att Grekland ska slippa betala sina skulder.

Tor Borg, ränteexpert, SBAB.

– Greklandskrisen har redan haft effekt på Sverige på så sätt att man tror på färre räntehöjningar. Nivåerna på räntemarknaden pekar på att det blir en eller högst två räntehöjningar i år och Riksbankens egen prognos är tre höjningar.

Följ ämnen i artikeln