Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Ringholm floppar - Pagrotsky toppar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-23

Så gick ministrarnas värdepapper - fond för fond

De svenska fondspararna har haft ett bra år.

Men alla jublar inte.

Inte före detta finansminister Bosse Ringholm.

Hälften av den numera vice statsministerns fonder ligger på minus. Orsaken är att han satsat hårt på fonder som placerar i Ryssland, läkemedel, IT och data.

– Svenska fonder tillhör dem som har gått bäst i år. Europafonder, Latinamerika- och Östeuropafonder har också gått bra i år, men inte de ryska fonderna, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondinformationsföretaget Morningstar.

I mars stod Rysslandsfonderna på topp efter en uppgång i början av året på cirka 40 procent, men i dag värderas fonderna strax under nivån vid årsskiftet.

Infrastrukturminister Ulrica Messings investering i teknologi- och läkemedelsfonder har inte varit särskilt framgångsrik. Även folkhälsominister Morgan Johansson tillhör dem som har satsat på årets förlorarfonder med kommunikations-, data- och läkemedelsaktier. Däremot har Johansson av alla statsråd också lyckats pricka in den bästa fonden, en fond med fastighets- och kraftbolagsaktier som har stigit drygt 30 procent hittills i år.

Pagrotsky vinnare

Bland de statsråd som har ett omfattande fondsparande och som har fått se sina pengar förräntas bra i år finns jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och kulturminister Leif Pagrotsky vars fonder i genomsnitt ökat nära nio procent i värde. Pagrotskys bästa fond, svenska småbolagsaktier, har gått upp nära 29 procent medan Nykvist lyckats bäst med en Nordenfond som stigit drygt 19 procent. Kulturministerns sämsta fond i år är inriktad på bolag inom trådlös kommunikation, den har backat över 8 procent, medan Nykvists sämsta placering är en teknologifond som tappat 7,5 procent.

Ner för Freivalds

Utrikesminister Laila Freivalds har inte lyssnat på råden om att man ska sprida riskerna, hon sparar i en tillväxtbolagsfond som gått ned cirka 7 procent i år. Sparar i en fond gör även Berit Andnor, socialministern, men det är en allemansfond som stigit med drygt 12 procent.

Några av statsråden direktäger även aktier. Bäst har det gått för Messing som har 600 Ericsson-aktier, de har ökat i värde med nära 69 procent i år. Sämst har det gått för försvarsminister Leni Björklund vars 900 aktier i Karobio har tappat 56 procent i värde, hennes aktier i NCC har dock ökat med 53 procent.

Statsrådens fonder

Ungefärlig genomsnittlig förändring i procent 2004.

Koll på kursen

Christina Sjöström/TT

Följ ämnen i artikeln