Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

De blev rika på dåliga råd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-27

Nio tjänade 128 miljoner

rika på dåliga råd Från höger till vänster: Per-Anders Ovin, Stig Vilhelmson, Lars Bertmar, Patrik Enblad, Per-Gunnar Sidén, Annika Bolin, Anders Ek, Lars Söderfjell och Joahim Spetz.

Här är nio av de bäst betalda aktieklipparna i landet.

Tillsammans tjänar de 128 miljoner kronor på att ge råd om börsplaceringar.

Trots att de gör allt annat än ett bra jobb just nu.

Sedan premiepensionssystemet infördes för två år sedan har 35,7 miljarder av pensionspengarna försvunnit. Det är lika mycket som statens kostnader för högskolor och universitet förra året.

Bara 70 av de 630 PPM-fonderna ligger på plus.

Det beror på börskraschen.

Aktieklipparna får miljoner

Men som Aftonbladet berättade i går har detta gått spårlöst förbi när aktieklipparna löneförhandlar. Per-Anders Ovin, vd för SEB:s bankirfirma Enskilda, drog in topplönen förra året på 27 miljoner kronor. Normallönen för en erfaren fondförvaltare ligger mellan 1,5 och 3 miljoner kronor.

- Priset för det mediokra arbetet är väldigt högt. De lönenivåer som nu förekommer i finansbranschen är barocka med alla mått mätt, säger Lars Milberg, chefsjurist hos Aktiespararna.

Han är oroad över branschens dåliga kontakt med verkligheten. Och menar att införandet av PPM-systemet kan ha bidragit till att snurra till det ännu mer.

- Man pumpade in en stor klump pengar vid ett enda tillfälle. När för mycket pengar är i omlopp försvinner förnuftet. Dessutom bröt man mot en grundläggande regel för aktiesparande, nämligen att sprida sparandet över tiden, säger Lars Milberg.

"Medierna har ett ansvar"

Anders Ek, vd för Föreningssparbankens fondbolag Robur, förstår att de höga lönerna sticker i ögonen på vanligt folk när börsen bara fortsätter falla.

Robur var en vinnare när PPM infördes. Men han tycker inte att det nya pensionssystemet påverkat lönenivån i företaget.

- Det som fick det att snurra för fort var IT-bubblan och hela haussen kring aktieköp. Och där har även medierna ett ansvar. Men jag tror att vi ganska snart kommer att se att marknaden anpassar sig efter rådande omständigheter, säger han.

Katarina Sternudd

Följ ämnen i artikeln