Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Rekordmånga bolag vill in på börsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-23

men ytterst få släpps in

Trots att få nya bolag spås göra börsdebut i höst är intresset för notering rekordstort.

Bara sedan juni har 50 bolag deklarerat sig beredda att gå till börsen, enligt en färsk undersökning från Förvärv & Fusioner. ”Max fem procent av dem skulle platsa på börsen, det här kan lika gärna vara ett fint sätt att säga att de är till salu”, säger Magnus Heinstedt, Förvärv & Fusioner.

börsen poppis Rekordmånga vill in på börsen   men max fem procent av aspiranterna spås komma in i det iskalla börsklimatet som råder just nu.

Klimatet för börsintroduktioner lämnar mycket att önska, och allt fler bolag har skjutit på noteringar som planerats till i höst. Samtidigt ökar dock antalet nya bolag som vill till börsen rekordartat, enligt Magnus Heinstedt på Förvärv & Fusioner som regelbundet mäter intresset för börsintroduktion.

”Sedan juni, då den senaste mätningen gjordes, har 50 nya bolag uttalat att de vill till börsen vilket är en förvånande hög siffra. Totalt är det nu 437 bolag som köar till börsen”, säger Magnus Heinstedt.

Bland de nya bolagen i undersökningen finns betalningsföretaget Debitech, där bland annat finansmännen Johan Brenner och Magnus Lindahl är delägare via sitt riskkapitalbolag Time Vision. Även mobilportalen Halebop, samägd av Telia och Oracle, och IT-konsulten Kentor där nyligen förre SJ-chefen Daniel Johannesson tog plats i styrelsen, uppger sig ha en notering i sikte.

Ett fåtal är börsfähiga

”Bolag inom IT- och bioteknik dominerar, liksom olika typer av konsultföretag, och ofta små sådana – med en omsättning under 50-100 Mkr. Rent spontant skulle jag tro att max tre-fyra stycken av de nya bolagen verkligen är börsfähiga och i många fall vet de om det. Att de ändå säger sig sikta mot börsen kan lika gärna vara ett fint sätt att säga att de är till salu”, säger Magnus Heinstedt.

Som Ekonomi24 tidigare skrivit spår flera investmentbanker en uppköpsvåg bland börsaspiranterna.

”För många vore det säkert en bättre lösning”, menar Magnus Heinstedt.

”Många glömmer att själva introduktionen är en sak, att sedan få handel i aktien är en helt annan. För att uppnå det måste det vara rejäla bolag, i storleksordningen 500 Mkr i omsättning, som noteras.”

Ett företag som inte lindar in sina ambitioner i den vägen är IT- och strategikonsulten Acando, ägd av bland andra Custos, Orkla och Kinnevik. Bolaget opererar i en de branscher som är minst gångbara på börsen just nu, även om de själva inte gärna jämför sig med skandalomsusade konsultkolleger. Talet om börsintroduktion kom igång redan våren 2000 men tidpunkten har successivt flyttats fram, i dagsläget finns ingen tidsplan.

”Det är ingen som skulle bli glad av att vi gick till börsen nu”, säger VD Sven Kallstenius.

”För oss handlar det antingen om att göra en strukturaffär med en internationell spelare. Vi för inga konkreta diskussioner för tillfället men skulle vi hitta en passande partner hägrar det mer än börsen. Gör vi inte det fortsätter vi bara jobba på som vi gör nu”, säger han.

Lotta Edling (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln