Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nytt förslag ger högre hyror i storstäder

Uppdaterad 2013-01-04 | Publicerad 2012-12-19

Utredare: ”Det måste till förändringar”

Hyrorna höjs i storstäder och sänks i glesbygd.

Det kan bli följden av en ny utredning som presenteras i dag.

– Det ska leda till att vi får ett större utbud med hyresrätter, säger utredaren Per Anders Bergendahl.

Hyrorna höjs i storstäder och sänks i glesbygd, om förslaget efter en ny utredning går igenom.

Bergendahl har utrett hyresbostadsmarknaden på regeringens uppdrag.

Han har kommit fram till att lönsamheten för den som vill bygga hyresrätter är för dålig. Dessutom ombildas hyresrätter i attraktiva områden. Det här har lett till en kraftig minskning av antalet hyresrätter – de har blivit omkring 67 000 färre på 15 år enligt utredningen.

Nödvändigt för hyresmarknaden

För att få igång byggandet och råda bot på bostadsbristen vill Per Anders Bergendahl att hela marknaden ska förändras från grunden. Bland annat ska läget spela en betydligt större roll för hur hyran räknas fram.

– Vill man ha en fungerande hyresmarknad, vilket jag uppfattar som nödvändigt, då måste det till förändringar, säger Per Anders Bergendahl.

Förslaget innebär att hyrorna blir högre i storstadområden, men även att hyrorna sjunker i mindre orter. Förändringen ska ske inom loppet av två år. Hyreshöjningen ska inte påverka hyresgäster som redan har en bostad.

– De som redan sitter på en hyresrätt ska inte påverkas av ändringarna. De som påverkas är de som flyttar in i en ny bostad, säger Per Anders Bergendahl.

Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, ser utredningen som ”en tidig julklapp” åt fastighetsägarna.

– Allt inflytande för hyresgästerna försvinner. Fastighetsägarna får makten. Läget är redan inräknat i hyran som det är. Införs detta får marknaden styra helt och vi får en enorm förmögenhetsöverföring till fastighetsägarna, säger han till Aftonbladet.

”Bättre tillgång på bostäder”

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo ser förslaget som nödvändigt för att få fler bostäder.

– Det finns en stor enighet för att vi inte har fungerade hyresbostadsmarknad. Bristerna påverkar även arbetsmarknaden eftersom folk inte kan flytta i den utsträckning som behövs.

Hur kommer utredningens förslag att stimulera byggandet?

– Bygger man ett system där det blir tydligt för hyresbostadsägarna vilka kostnader och intäkter som finns med att bygga så kommer tillgången på bostäder att bli bättre. Som jag förstår det tar utredningen hänsyn till den befintliga hyresgästen. De påverkas inte. Det gäller de som flyttar in i nya lägenheter i första hand, säger han.

Pär Svanberg tror däremot inte att förslaget kommer att lösa bostadsbristen:

– Situationen i dag visar att marknaden inte löser detta. Det byggs ju inte egna hem och bostadsrätter så mycket som det behövs. Jag hoppas att förslaget hamnar i papperskorgen, säger han.

Följ ämnen i artikeln